Vždy se tu trénovalo kvalitně a musíme v tom pokračovat, velí Petr Fiala

Simon Vejtasa
O L O M O U C – Kromě nováčků v hráčském kádru vítá HC Olomouc do svých řad i staronovou posilu mezi trenéry. Petr Fiala, mistr ligy s Kladnem z roku 1980, který v uplynulé sezoně působil jako hlavní trenér v Kometě Brno, nyní rozšiřuje realizační tým a bude se snažit navázat na úspěchy, které na lavičce Kohoutů dosáhl v minulosti.

Jak se odehrál Váš návrat do Olomouce?

Tím, že jsem tu strašně dlouhou dobu působil, tak jsem s klubem neustále byl v kontaktu. Když jsem v listopadu skončil v Brně, moc chutě do hokeje jsem nejdřív neměl. Ale pořídil jsem si permanentní vstupenku a někdy na přelomu roku jsme se domluvili, že budu v podstatě z domova připravovat videa soupeřů Olomouce do dalších zápasů a od nové sezony se zapojím přímo k týmu.

Vaší rolí tedy bude spíše teoretická příprava hráčů?

Jednak bych se měl starat o přípravu videí a rozbor hry soupeřů, a navíc se budu snažit o sledování mladých hráčů nejen v našem klubu, ale hlavně i v Chance lize, aby třeba v budoucnu mohli do Olomouce přijít hráči tak, jako letos Gřeš s Navrátilem, u kterých doufáme, že si své místo v týmu vybojují.

⇒ Trenér Petr Fiala

Změnilo se něco v klubu během doby, co jste tu nepůsobil?

Nezměnilo a je to dobře, protože tak, jak to tu funguje, je podle mě pro hráče příznivé. Hráči zde mohou cítit více důvěry než v jiných klubech, díky čemuž se jim zde může hrát lépe než třeba v jejich předešlých klubech. To může být příklad třeba i Lukáše Kucsery, který v Brně nedostal tolik šancí, ačkoli si tam dle mého názoru své odvedl. Navíc zná zdejší prostředí, nebude pod takovým tlakem a pro nás je jedině dobře, že ho nyní máme tady.

Jaké bylo přivítání v šatně? Připravili si pro vás kolegové nějaké speciální překvapení?

Nikoli, tohle se spíš děje u hráčů, ne u trenérů. Já jsem se jen v šatně společně s novým trenérem brankařů (Martin Falter – pozn. redakce) představil, tím to skončilo. Navíc to tu velmi dobře známe, tím to pro nás oba bylo jednodušší.

Berete to tedy tak, že jste nyní zpátky doma?

Jednoznačně. Tím, že jsme se domlouvali na spolupráci již někdy na přelomu roku, ani jsem neřešil žádné možnosti trénování v jiném klubu, protože jsem počítal s tím, že květnu nastupuju zde. Vracím se po roce, což není tak dlouhá doba, tím je vše snazší, vracím se do domácího prostředí.

Jak důležitá je podle vás v dnešní teoretická příprava hráčů, kterou tedy budete mít na starost?

Co vím, tak v Kanadě tomu věnují velkou pozornost a my si od nich v tomto směru můžeme hodně brát, protože to hráčům hodně pomáhá. Musím v tomto zmínit třeba Tomáše Plekance, který videu věnuje velkou pozornost. A není to jen o tom sledovat soupeře, ale důležité je i rozebírat vlastní hru, součinnost se spoluhráči, aby měli hráči zpětnou vazbu a mohli si sami říct, co dělají dobře, a co špatně.

⇒ Trenér Petr Fiala

Když zmiňujete Tomáše Plekance, je velký rozdíl pracovat s hráči jeho typu, a s hráči, kteří se teprve začínají prosazovat v dospělém hokeji?

Je velký rozdíl v přístupu hráčů, kteří prošli Kanadou, kde poznají úplně jiný přístup k tréninku. Nicméně tady v Olomouci je to nastavené tak, že hráči vědí, že musí dát do tréninku všechno a hrát týmově, což třeba v jiných klubech nemusí být samozřejmost. Tady se ale vždycky trénovalo kvalitně a musíme v tom pokračovat.

Máte vy osobně po nedokončené loňské sezoně větší chuť do hokeje, než na začátku přípravy na ledě v předešlých letech?

Suchá příprava byla trochu jiná, delší, a na led jsme se všichni už těšili, chuť je velká. Každopádně uvidíme, co všechno nám budoucnost přinese, snad nám tu chuť nic nepřekazí.

Do začátku extraligy je ještě poměrně daleko, ale přesto, dá se už nyní mluvit o nějakých konkrétních cílech?

Nás jednoznačně může mrzet, že se loňská sezona nedohrála, protože z mužstva jsme cítili sílu a myslím si, že se nám tu mohl podařit úspěch. Teď ale musíme koukat dopředu, snažit se hrát co nejlíp a minimálně navázat na loňské výsledky, chceme hrát co nejvýš, kvalitu máme. Ale uvidíme, jak na tom budou ostatní oddíly, protože extraliga je extrémně vyrovnaná a každý tým může porazit každého.