Report ze zápasu OLO vs. PCE (4:2)

HC Olomouc

logo

4:2

(1:0, 2:0, 0:2)

logo

HC Dynamo Pardubice

Vstup do utkání se lépe vydařil domácím hokejistům, jenž si velice rychle vypracovali hned několik slibných šancí. Nejdříve se po nápaditém nahození Rašnera dostal k pohotové střele Herman, ale Kristan byl ve správný čas na správném místě. Následně však bylo před pardubickým brankářem ještě větší horko, protože Matai poslal touš před hostující klec, kde nejdříve svou šanci prováhal Buc a poté se ani z dorážky ještě neprosadil Patera.

Z první vstřelené branky v utkání se však přece jen radovali olomoučtí hokejisté. Mora se totiž prosadila přesně na začátku deváté minuty, kdy Jan Knotek chtěl přihrát puk před pardubickou bránu, jenže domácí hráč trefil přesně Tyborovu brusli, od které se touš odrazil přesně za Kristanova záda. Kohouti byli v první třetině jasně lepším celkem, a to jen dokázala další obrovská šance Marosze, jenž se skvěle uvolnil po buly a následně chtěl po naznačené střele objet Kristana, který však jeho úmysl vystihl, a podržel tak svůj tým.

Až v 15. minutě se do větší příležitosti dostaly i hostující Pardubice, které zahrozili v přesilové hře, ve které pálil ostrostřelec Sýkora od modré čáry a jeho střela skončila přesně na pravé tyči Vošvrdovy brány. Po první třetině se tedy do šaten odcházelo pouze za jednobrankového vedení Olomouce.

Do druhé třetiny lépe vstoupily Pardubice, které měly v první minutách druhé periody hodně navrch, jenže místo vyrovnávacího gólu východočechů přišla druhá branka Olomouce. Rašner nahodil puk směrem na Kristana, který jej pouze vyrazil před sebe, kde s k němu, jako první, protlačil Rostislav Marosz, jenž už poté poslal touš do pardubické klece.

Chvíli po polovině utkání byl na trestnou lavici Marosz, a Pardubice tak měli skvělou příležitost alespoň snížit na rozdíl jediné branky, jenže hostům se jejich přesilovka nevydařila a navíc v jejím závěru hrály Pardubice v šesti, a tak hosté dostali dvě minuty, které je nakonec museli hodně mrzet, protože ihned po návratu Marosze na led se právě tento útočník dostal k puku na levé straně útočného pásma, odkud svým milimetrovým pasem našel Martin Cibáka, a ten už jen poslal touš za záda pardubického brankáře.

Mora si ještě do konce druhé dvacetiminutovky dokázala vytvořit další dvě slibnější šance, ale Marosz a ani Matai nedokázali vyzrát na Kristana, a tak Olomouc vstupovala do poslední periody s velmi slibným náskokem.

Na začátku třetí třetiny si Tybor málem dal už druhou vlastní branku v utkání, protože opět tečoval bruslí přihrávku Mataie a touš naštěstí pro Pardubice skončil na pravé tyči Kristanovy brány. Východočeši však ještě utkání nevzdali a svěřenci Zdeňka Venery se i nakonec dočkali alespoň dvou vstřelených branek. Nejdříve totiž v 50. minutě Kolář poslal přesný pas za obranu Olomouce, kam si najel Tomáš Kaut, jenž poté už tváří v tvář překonal domácího brankáře.

V 55. minutě byl po druhé v utkání vyloučen domácí Herman a Pardubice se už ve své páté přesilové hře dokázaly prosadit. Radil poslal přesnou přihrávku na hranici levého kruhu, kde hlídkoval Lukáš Nahodil, který ihned vystřelil a puk proletěl až do olomoucké brány. Hosté to ještě v závěru utkání zkusili v šesti bruslařích na ledě, jenže Martin Cibák vystihl jednu z jejich rozehrávek a následně uháněl s pukem zcela sám na opuštěnou klec, a vstřelil tak pojištující branku.

Mora tedy nakonec před reprezentační přestávkou porazila Pardubice 4:2 a v tabulce se Olomouc posunula už na sedmé místo.

OHLASY

Petr Fiala (HC Olomouc): Velice dobře jsme odehráli především prvních padesát minut. Poté jsme však inkasovali první branku, po které jsme se možná trochu zalezli, a nehráli jsme už tak, jako před inkasovanou brankou. Po neubráněné přesilové hře jsme už snad všichni tahali čas dopředu a hodně jsme se báli, abychom opět neztratili vyhrané utkání v samotném závěru. Myslím si však, že za výkon, který jsme proti Pardubicím předvedli, jsme si všechny tři body naprosto zasloužili.