Report ze zápasu OLO vs. SPA (1:2)

HC Olomouc

logo

1:2p

(0:1, 1:0, 0:0 – 0:1)

logo

HC Sparta Praha

Domácí tým vstoupil do zápasu aktivněji. Šanci otevřít skóre měl už ve třetí minutě Rostislav Marosz, který jel sám na sparťanského brankáře Filipa Novotného. Jeho střela ale mířila nad. O necelou minutu později však využil nahrávky Jana Buchteleho Jaroslav Hlinka, překonal Tomáše Vošvrdu, a poslal tak Spartu do vedení.

Kohouti se ale ničeho nezalekli a snažili se vstřelit vyrovnávací gól. V šesté minutě objel sparťanskou svatyni Radim Kucharczyk, Novotného ovšem nepřekvapil. O chvíli později domácí kapitán Pavel Patera nahrál před sparťanského osamocenému Aleši Jerglovi, ten však odkrytou bránu netrefil. V polovině úvodní třetiny přišla první přesilová hra pro domácí tým, když byl Daniel Přikryl vyloučen za podražení. Početí převahu ale Kohouti nevyužili.

V patnácté minutě přišla přesilová hra také pro Spartu. Hostující tým si vytvořil několik šancí, asi nejzajímavější byla dělovka Adama Poláška, kterou ovšem Vošvrda zkušeně vychytal. V šestnácté minutě měla Mora šanci vyrovnat. Do protiútoku se vydal Marek Laš, který před bránou našel Jakuba Hermana, ten ale trefil pouze beton sparťanského brankáře. Před koncem první třetiny byl za sekání vyloučen Zdeněk Bahenský, a Mora tak měla početní výhodu. Tu nevyužila, a tak se šlo do šaten za stavu 0:1 pro Spartu.

Druhou dvacetiminutovku začali lépe domácí, kteří ve 23. minutě díky trefě Petera Zuzina vyrovnali na 1:1. Vzápětí byl však vyloučen Ivan Majeský, a Sparta tak dostala šanci vzít si vedení zpět, kterou ale nevyužila. V osmadvacáté minutě se díky nahrávce Romana Ráce dostal do obrovské šance Rostislav Marosz, sparťanskou bránu však minul.

Ve 36. minutě Jiří Ondrušek našel před bránou Filipa Novotného Marka Laše, ten ale gól vstřelit nedokázal. Na konci druhé třetiny díky nedovolenému bránění Radima Kucharczyka dostala Sparta početní výhodu. Hosté si vytvořili tlak, Tomáš Vošvrda už však do sirény ohlašující konec prostřední periody puk za svá záda nepustil.

Do závěrečné třetiny si Sparta přenesla přesilovou hru, gól ale Středočeši vstřelit nedokázali. Ihned po návratu z trestné lavice se Radim Kucharczyk ujal puku, jeho prudká rána ovšem trefila pouze Novotného beton. Ve 45. minutě byl ale opět vyloučen olomoucký hráč s číslem 97, sparťani však Tomáše Vošvrdu nepřekonali.

Necelých osm minut před koncem měl velkou šanci posunout Kohouty do vedení Jakub Herman, skákající nahrávka od Marka Laše mu ale nesedla ideálně a sparťanský brankář ji v pohodě vyrazil. Oba týmy se snažily do konce třetiny vstřelit vítězný gól, což se však ani jednomu z nich nepodařilo, a zápas tak došel do prodloužení, ve kterém byli úspěšnější sparťané. Vítěznou branku vstřelil Lukáš Klimek, a Sparta si tak veze z Hané dvoubodovou výhru.

OHLASY

Jiří Dopita (HC Olomouc): Začátek byl z naší strany poněkud ustrašenější, ale pak jsme se zvedli. Troufám si říct, že druhou a třetí třetinu jsme byli lepším týmem. V prodloužení byla Sparta o trochu lepším celkem, měla více šancí, ale celkově si myslím, že jsme odehráli povedené utkání.