Report ze zápasu OLO vs. MBL (7:4)

HC Olomouc

logo

7:4

(1:0, 5:2, 1:2)

logo

BK Mladá Boleslav

Předchozí vzájemné zápasy letošních nováčků nejvyšší domácí hokejové ligy dopadly vždy lépe pro Středočechy, kteří pokaždé dokázali Kohoutům vstřelit čtyři branky. Před pátečním utkáním na tom byli tabulkově lépe domácí, kterým se sedmačtyřiceti body patřila devátá příčka. Bruslaři byli o tři místa horší, na Hanáky ovšem ztráceli jen čtyři body.

Domácí vstoupili do zápasu aktivněji, již ve druhé minutě se uvolnil Jakub Matai, který přihrál olomouckému kapitánovi Pavlu Paterovi mezi kruhy, ten ale bránu boleslavského brankáře minul. Jako první z hostů otestoval domácího brankáře Jiřího Trvaje Milan Mikulík, byl však neúspěšný. V sedmé minutě měl obrovskou šanci otevřít skóre utkání Tomáš Klimenta, ani on však Trvaje nepřekonal.

V deváté minutě přišlo první vyloučení zápasu – na trestnou lavici šel za nedovolené bránění olomoucký Ivan Majeský. Bruslaři si vytvořili tlak, který však nevyužili. Naopak Hanáci měli několik šancí – ve čtrnácté minutě dostal Martin Cibák přihrávku mezi kruhy, jeho střela ovšem orazítkovala pouze tyč boleslavského gólmana. Ke změně stavu utkání došlo až půl minuty před koncem první třetiny, kdy Peter Zuzin poslal do samostatného úniku Dávida Buce, jenž olomoucký útočník zakončil střelou mezi betony Martina Růžičky.

Na začátku druhé periody Kohouti navázali na to, kde skončili v úvodní dvacetiminutovce. Nejprve se trefil Roman Rác, následně využil výhodu přesilové hry Jakub Herman. Na dva rychlé góly zareagovali trenéři Středočechů výměnou gólmanů – místo Martina Růžička se mezi tři tyče postavil Jan Růžička. Ani ten ovšem čisté konto dlouho neudržel. Po vyloučení boleslavského Martina Látala navýšil na rozdíl čtyř branek Rostislav Marosz. Platnost jeho branky musel ale nejdřív ověřit videorozhodčí.

Středočeši ale nic nevzdali, právě naopak – v pětadvacáté minutě nejprve Michal Bárta našel před Trvajovou brankou Matěje Stříteského, který snížil na 4:1, a o čtyřicet sekund později vystřelil od modré Mitja Robar a jeho střela propadla za Trvajova záda.

Střelecké žně ovšem nebraly konce. Ve třicáté druhé minutě nabil David Škůrek Jiřímu Ondruškovi, jehož dělovka skončila až za zády Jana Růžičky. Následně dostali Bruslaři výhodu přesilové hry, kterou však nevyužili. O dvě minuty měl šanci snížit skóre utkání Milan Mikulík, nedokázal ale trefit prázdnou bránu. To na druhé straně byli Olomoučtí úspěšnější. Martin Cibák nahrál na střed Rostislavu Maroszovi, který puk chvíli podržel a následně ho přihrál do středu pravého kruhu na Romana Ráce, který zvýšil náskok Hanáků na 6:2.

Tři minuty po začátku závěrečné třetiny měl šanci navýšit skóre utkání domácí kapitán Pavel Patera, který ovšem nedokázal vstřelit puk do zcela odkryté boleslavské svatyně. Ve 45. minutě byl za krosček vyloučen Marek Laš a vzápětí šla Olomouc dokonce do tří – za příliš mnoho hráčů na ledě byl potrestán Roman Rác. A Středočeši dvojnásobnou přesilovku využili, když Matěj Stříteský nahrál na levou stranu Michalu Bártovi, jenž z velkého úhlu překonal přesunujícího se Trvaje.

V jednapadesáté minutě využili Bruslaři další přesilovku, kdy byl za držení spoluhráče vyloučen Jan Knotek, a Tomáš Klimenta snížil na rozdíl dvou gólů. V závěru utkání se ještě prosadil Pavel Patera, který svým gólem stanovil výsledný stav zápasu na 7:4.

OHLASY

Jiří Dopita (HC Olomouc): Jsme spokojeni s výsledkem, tři body jsou skvělé. Kaňkou je ale pro nás ztráta vedení za stavu 4:0 a poté 6:2. Nevím, čím to bylo způsobeno, jestli nekontrolovaností nebo lehkovážností, ale tohle se nesmí stávat. V první třetině jsme v posledních vteřinách vstřelili úvodní gól, následně jsme měli skvělý vstup do druhé dvacetiminutovky, ale poté jsme si to sami zkomplikovali. Naštěstí se nám ale vedení podařilo udržet a nakonec jsme získali všechny tři body. Oproti minulým utkáním jsme sice vstřelili více branek, ale rozhodně jsme nic zásadního neměnili.