Report ze zápasu SLA vs. OLO (5:1)

HC Slavia Praha

logo

5:1

(1:1, 2:0, 2:0)

logo

HC Olomouc

Trenér Gregor pro utkání s Hanáky mezi tři tyče namísto Furcha povolal Svobodu. Tomu kryl záda Novák, mladík, kterého čekala extraligová premiéra. V úvodu zápasu se hrálo především před brankovištěm domácích, jelikož k prvním výraznějším výletům do ofenzivní třetiny se odhodlali hokejisté z Olomouce.

Z úvodního závaru v brankovišti vytěžila Mora jen přesilovku. Krátce poté už ale udeřila a Slavia kapitulovala poprvé. Hlediště, které bylo slušně zaplněné sešívanými fanoušky, rozesmutnil Tomáš Rachůnek, jenž dokázal pohotově dorazit do sítě skákavý kotouč.

Domácí však inkasovaná branka nesrazila. Naopak, slávisté přidali na agresivitě a první větší šance na sebe nenechaly moc dlouho čekat. Nejdříve sice Vlasák v nadějné příležitosti netrefil odkrytou část olomoucké branky, červenobílí ale ještě v úvodní periodě dokázali vyrovnat.

Vošvrda ve své výstroji neudržel nepříjemně tečované nahození Stránského. Kotouč se následně odrazil přesně na hůl nepokrytého Michala Poletína, kterému nedělalo problém trefit poloprázdnou branku. Slávistický forvard si navíc svou formu přenesl i do druhé periody. Druhou úspěšnou dorážkou poslal Michal Poletín svůj tým dokonce do vedení. Slavii se dařilo svého soka pod tlakem držet i nadále.

K tomu přispěly i fauly, které Hanáci vyprodukovali. Svému pražskému soupeři dokonce nabídli přesilovku pěti proti třem. Takovou příležitostí domácí nepohrdli. Petr Šenkeřík se v prostoru pravého kruhu příliš nerozmýšlel a střelou švihem se trefil přesně do horní části Vošvrdovy klece.

Ve druhé polovině prostředního dějství přidali olomoučtí hokejisté na aktivitě, branky se však nedočkali, přestože bez šance rozhodně nebyli. Ovšem jednou pořádně zatrnulo i Vošvrdovi, když se Kolářova formace snažila potrestat chybu obrany kohoutů. Holec ale namísto střely do odkryté části branky zvolil nepřesnou přihrávku. To však nic nezměnilo na tom, že do kabin mohli po druhé siréně zamířit spokojenější domácí, kteří udrželi dvoubrankové vedení.

Sešívaní se po dlouhé době konečně rozstříleli, což vyústilo ve čtvrtý zápis na střeleckou listinu. Hosté opět doplatili na faul, který potrestal Tomáš Divíšek, čímž Slavii vrátil klid na hokejky. Navíc úspěšný střelec čtvrtého gólu byl i u dalšího přesného zásahu svého týmu, tentokrát v roli asistenta. Z branky se mohl radovat Tomáš Vlasák, jenž dostal přesný pas, po němž bez obtíží navýšil vedení svého týmu na 5:1. Pátý gól navíc vyhnal Vošvrdu z jeho pracoviště.

Slávisty ale v závěru utkání čekaly ještě krušné chvilky. Svoboda dostal trest ve hře, a na jeho místo musel být povolán druhý gólman. Nováka čekala extraligová premiéra a hned musel čelit dvojnásobnému oslabení. V nelehké situaci si počínal výborně, čímž vybídl slušně zaplněné tribuny k vyvolávání jeho jména.

Závěr povedeného duelu ozdobily mexické vlny, které oslavovaly výkon slávistů. Ti si závěr střetnutí pohlídali a konečně mohou slavit tříbodovou výhru.

OHLASY

Dušan Gregor (HC Slavia Praha): Už jsme takový výsledek konečně potřebovali. Hráči ukázali neskutečnou vůli po vítězství. Rád bych i za ně věnoval výhru divákům, kteří nám pomohli a povzbudili nás. Kluci si to vítězství zasloužili za práci, kterou i v této těžké situaci odvádějí. Hráli jako jeden tým i přes chybičky, které se v závěru staly. Teď si to můžeme vychutnat, vzít si z toho to dobré a pokračovat v další práci.