Report ze zápasu OLO vs. PCE (1:2)

HC Olomouc

logo

1:2

(0:1, 0:1, 1:0)

logo

HC Dynamo Pardubice

V posledním zápase před reprezentační přestávkou se Olomouc střetla s Pardubicemi. Domácím se v poslední době nedařilo, prohráli už sedm zápasů v řadě a v nedělním utkání tak chtěli využít výhody domácího prostředí a konečně naplno bodovat. Výsledky Východočechů jsou jako na houpačce – nejprve porazili vedoucí Třinec 2:0, poté však podlehli dalšímu extraligovému nováčku Mladé Boleslavi 2:3. V souboji proti pražské Slavii vyhráli Pardubičtí 6:1, ale v derby nestačili na hradecký Mountfield.

Úvodní třetinu začaly oba celky opatrně, první větší šanci měl po obrovské chybě domácího obránce Davida Škůrka Radoslav Tybor, který se dostal do samostatného úniku. Tomáše Vošvrdu však nepřekonal. Na druhé straně měl příležitost otevřít skóre Martin Cibák, jenž se mezi kruhy dostal k odraženému puku a mohl zakončit do prázdné brány, do cesty se mu ale postavil bránící hráč.

První vyloučení přišlo v deváté minutě, kdy byl za nedovolené bránění poslán na trestnou lavici David Škůrek. Východočeši si však přesilové hry příliš neužili, protože za půl minuty byl za sekání vyloučen Lukáš Nahodil. O necelé dvě minuty se držením spoluhráče provinil Robin Staněk a Pardubice se díky přesilové hře usadily v pásmu před domácím gólmanem. Největší šanci měl Zohorna, Vošvrda však byl pozorný a puk za svá záda nepustil.

Skóre se měnilo až ve čtrnácté minutě. Jan Semorád zavezl puk za olomouckou svatyni, odkud jej přihrál mezi kruhy na zcela volného Tomáše Kauta, jenž už se před Vošvrdou nemýlil. Kohouti se do konce první periody snažili vyrovnat, což se jim však nepovedlo, a do šaten se tedy šlo za stavu 1:0 pro Východočechy.

Pardubice začaly prostřední dvacetiminutovku ve velkém stylu. Pětadvacet vteřin po úvodním buly zvýšili svůj náskok, když si přihrávku od Lukáše Nahodila do vlastní brány srazil vracející se Roman Rác. V 26. minutě byl za sekání potrestán pardubický Jakub Čutta a Mora dostala výhodu přesilové hry. Šanci srovnat měl Rostislav Marosz, jeho střela ovšem proletěla těsně kolem Kristanovy brány.

Ve dvaatřicáté minutě se ocitl před zcela odkrytou pardubickou svatyní Radek Dlouhý, nahrávku od spoluhráče však promáchl. A protože do konce třetiny ani jeden z brankářů už puk za svá záda nepustil, šlo se do závěrečné třetiny za stavu 2:0 pro Pardubice.

Domácí začali třetinu bojovně. Ve 42. minutě se Marek Laš dostal k odraženému puku mezi kruhy, ale jeho střela letěla těsně vedle pardubické klece. O necelou minutu měl velkou šanci Peter Zuzin, jeho střela ovšem letěla nad. O čtyři minuty později mohl zvýšit náskok Lukáš Nahodil, Vošvrda však puk stačil vyrazit.

Necelých deset minut do konce byl při úniku faulován domácí Tomáš Rachůnek, při nařízeném trestném střílení ale Kristana nepřekonal. Olomoučtí v 54. minutě dostali výhodu dvojnásobné přesilovky, kterou proměnili, když pardubického brankáře prostřelil Tomáš Houdek, a snížil tak stav utkání. Do konce zápasu už však gól nepadl, a tak si Pardubice z Hané odvezly tři body.

OHLASY

Petr Fiala (HC Olomouc): V nedělním zápase bylo vidět, že hráči bojují s psychikou. Paradoxně po druhém gólu hostů se naše hra zlepšila, začala mít nějaké parametry z naší strany. Vytvořili jsme si tlak, šance, které sice nebyly velké a nebylo jich tolik, ale byly tam. Kdyby Tomáš Rachůnek proměnil nájezd, bylo by to možná o něčem jiném, ale na „kdyby“ se v hokeji nehraje. Zaplaťpánbůh, že je ta pauza, protože doufám, že se mužstvo dá dohromady a bude hrát, tak jak má. My můžeme na té pauze jenom vydělat.