Report ze zápasu CEB vs. OLO (4:3)

Banes Motor České Budějovice

logo

4:3

(3:1, 1:2, 0:0)

logo

HC Olomouc

Do zápasu vstoupili lépe Kohouti, když hned v první minutě byl ve velké šanci Jan Knotek, ale Gába jeho střelu vyrazil. Jihočeši se již tradičně rozjížděli pomaleji, což neplatilo pro Davida Gábu, který byl od začátku ve střehu. Přesto měl po třech minutách hry první šanci domácích Žovinec, ale i Jiří Trvaj ukázal, že je připravený za každé situace.

Domácí však vstřelili poprvé v baráži úvodní branku, když Adam Přibyl vyšachoval brankáře a předložil puk Marku Vanišovi, který do odkryté branky pohodlně skóroval. Druhého úspěchu se domácí tým dočkal v první přesilové hře. Nejprve se Budějovičtí nemohli vymotat z rohu, ale pak Suchánek od modré našel Josefa Straku, který na sebe natáhl obránce i Trvaje a Luboš Rob jen doklepával kotouč za záda brankáře hostů.

Hanáci ale šťastně snížili, když Jakub Herman trefil odražený puk za Gábu hra se pak přelévala na obě strany, oba týmy se snažili útočit. Motor proměnil i svoji další přesilovku. Michal Švihálek si před Jiřím Trvajem zamíchal puk a nachytal hostujícího gólmana v nedbalkách, když mu puk nečekaně propadl do branky. Domácí byli při chuti a předváděli pohledné kombinace, kterým chybělo jen zakončení.

Hned na začátku druhé části byl v šanci faulován Tomáš Nouza, a nařízené trestné střílení pak bez problémů proměnil střelou pod horní tyčku. Jihočeši se nadále tlačili do šancí a hosté hrozili spíše sporadicky. Hned po návratu z trestné lavice se do nájezdu na branku dostal Martin Vyrůbalík, jenže Gába ho vychytal. Hanáci využili přesilovou hru, když Radim Kuchyczyk přihrál před odkrytou klec na Rostislava Marosze, který bez problémů poslal puk do sítě.

Osm minut před koncem třetiny se po střele Davida Škůrka, která se odrazil od tyčky, se sice prohlíželo video, ovšem gól byl uznán. Vstřelená branka hosty evidentně nakopla a vzápětí měl šanci Tomáš Rachůnek, kde Gába musel pohotově zasahovat. Najednou šlo Hanákům vše mnohem lehčeji a domácí tým se pomalu vzpamatovával ze ztráty náskoku tří branek. Druhá část tak skončila vítězstvím Olomouckých, ale celkově stále vedl o jednu branku Motor.

Šance obou týmů na vítězství byly ve třetí třetině otevřené. Hosté hráli hned u úvodu přesilovku, ale Jihočeši se ubránili. Pak Dlouhý našel nepokrytého Pateru a ten z první trefil jen boční síť. Hanáci se hodně tlačili do útoku a toužili po vyrovnání. Motor zahrozil při rychlém výpadu druhého útoku, ale Josef Straka puk z pod Trvaje nevyšťoural. Vzápětí se před branku dostal David Kuchejda a Trvaj puk vyrazil. Dorážku pak vypálil Tomáš Nouza, ale puk se odrazil z branky ven. Ani videorozhodčí gól nepotvrdil.

Domácí se nezavřeli do obrany, ale snažili se hrát aktivně. Diváci tak viděli atraktivní hokej, kde obě mužstva chtěla hrát do poslední minuty. Z vlastní třetiny se rozjel Ladislav Marek a dostal se až před branku, ale Trvaje už nepřehodil. Budějovičtí pak měli možnost hrát přesilovku pět na tři čtyřicet dva vteřin. Tu ovšem nesehráli dobře a Olomoučtí se ubránili. Závěr zápasu Motor zvládl a Honáky fakticky do závěrečného tlaku nepustil. Naopak Tomáš Nouza mohl dát do prázdné branky další branku, ale než vystřelil, uběhl čas a branka nemohla být uznána. Motor tedy po napínavém souboji získal všechny tři body.

OHLASY

Radek Bělohlav (ČEZ Motor České Budějovice): V první třetině se nám podařilo vyvinout tlak. Odehráli jsme ji tak, jak jsme si řekli, a navíc se nám povedlo proměnit pár přesilovek. Potom jsme se ale trošku lekli, pustili soupeře do hry a ten byl aktivnější. Naštěstí ve třetí třetině jsme se vrátili k naší hře a zápas zvládli. Kdybychom ještě proměnili nějakou početní výhodu, mohlo to být klidnější. Za tři body jsme rádi.