Report ze zápasu OLO vs. SLA (2:1)

HC Olomouc

logo

2:1

(1:0, 1:0, 0:1)

logo

HC Slavia Praha

Úvod utkání patřil domácím Kohoutům, kteří chtěli potvrdit, že dvě výhry v řadě nebyly jen náhodou. Už ve třetí minutě hry se do puku opřel Staněk, jeho ránu dorážel Rachůnek, Furch v brance Pražanů se ale stihl bleskurychle přesunout. Následně se na pár okamžiků přesunula hra i před branku Vošvrdy, jenž se do branky Olomouce postavil potřetí za sebou. Nepříjemné situace musel hasit Staněk a po něm Skrbek. Bylo to však na dlouhou dobu naposledy, co bylo před olomouckým brankářem živo.

Poté, co se první třetina přehoupla do druhé poloviny, mohl slavit Rachůnek, tentokrát jeho pokus zastavila branková konstrukce. Chvíli po něm mohl otevřít skóre Řípa, přečíslení s Hermanem však v první gól utkání nepřetavil. Když se pak tři minuty před úvodní sirénou neprosadil ani Marosz, jenž se snažil překvapit Furcha hned po buly, zdálo se, že se půjde do kabin za bezbrankového stavu. Nakonec se tak ale nestalo. Mora dostala výhodu přesilové hry, v níž udeřila díky pohotové dorážce Radima Kuchaczyka. Furch byl naprosto bezmocný. Hanáci tak mohli být po prvních dvaceti minutách spokojeni, svého soupeře přehráli a měli v zádech jednobrankové vedení.

I začátek druhé části byl v režii Hanáků, dvě minuty po přestávce poslal svou ránu pouze na tyč obránce Skrbek, chvíli na to v dost neortodoxní pozici pálil Knotek, jeho pokus vleže nakonec úspěch nestavil. Když se schylovalo ke konci první půlky zápasu, připomněli se po delší době i Slávisté. Bednář našel mezi kruhy najetého Vase, který ale svou střelou z první trefil jen Vošvrdovo rameno, dorážka kapitána hostů šla pak jen do boční síťky klece domácích.

O chvíli na to se v podobné situaci ocitl Matai, ten ale z prostoru mezi kruhy našel stejně jako na druhé straně Vas jen dobře postaveného brankáře. Mataiův nezdar ale Olomoucké dlouho mrzet nemusel. Na svou hůl si totiž následně vzal puk Marosz, jenž s ním proklouzl až před branku Furcha, kde jeho práci dokončil Tomáš Rachůnek. Ten v dresu Mory vsítil svou čtvrtou trefu, třikrát z toho se radoval proti Slávistům!

Zanedlouho mohla Slavia reagovat, do úniku se totiž dostal Babka, Vošvrda proti němu ale vytáhl zákrok, kterým napodobil Dominika Haška v době své největší slávy. Gólman Mory za to také sklidil náležitý aplaus. Na rozdíl tří branek pak mohl před koncem druhé periody upravit Herman, jeho střela bekhendem z úhlu ale úspěch neslavila.

Sešívaní navzdory dvěma nevydařeným periodám jasně ukázali, že složit zbraně se rozhodně neodhodlali. Hned zkraje třetí dvacetiminutovky dostali příležitost zahrávat přesilovku a hosté chopili svou šanci za pačesy. Tomáš Vlasák dostal puk ideálně do střelecké pozice a svou svižnou střelou propálil domácího strážce svatyně.

Hráči Savie jakoby snad snižující brankou inspirovali a ještě více nabudili svého brankáře Dominika Furcha, ten totiž v krátkém časovém sledu předvedl dva naprosto fantastické zákroky. Nejprve ukradl gól Dlouhému, který už pomalu slavil, o chvíli později zastavil tváří v tvář Marosze.

Agilní čtvrtá formace v čele s Maroszem mohla udeřit pár okamžiků posléze, již zmíněný hokejista ale nedokázal vecpat kotouč střelou z kruhu do branky. Hra se přelévala ze strany na stranu potvrdil Sklenář, který z úniku mohl srovnat, Vošvrda ale řekl ne pomocí své lapačky. S blížícím se koncem zápasu se tlak sešívaných stupňoval a nebylo nedaleko od prodloužení. V posledních vteřinách duelu, kdy hostí hráli power-play, však trestuhodně přestřelil domácí klec Sklenář, který se tak stal smolařem večera. Hanáci tak nakonec udrželi těsnou výhru a připsali si tři body potřetí za sebou.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): Pokračovali jsme ve výkonech z minulých dvou zápasů. Nedali jsme spoustu šancí, proto bylo utkání dramatické až do samotného konce. Při inkasovaném gólu jsme špatně vystřídali, nakonec to ale dobře dopadlo. Slavii hodně podržel brankář Furch. Myslím, že naše vítězství mělo být výraznější, hráli jsme opravdu výborně. Ještě ale není nic rozhodnuté, musíme stejně odehrát i zbylé tři střetnutí.