Report ze zápasu MBL vs. OLO (1:2)

BK Mladá Boleslav

logo

1:2sn

(0:0, 0:0, 1:1 – 0:0)

logo

HC Olomouc

První třetina domácímu mužstvu hrubě nevyšla a Středočeši mohli být rádi, že do kabin neodcházeli s tříbrankovým přídělem, za což se lvím podílem zasloužil fantasticky chytající David Rittich. Do první a zároveň jediné šance Bruslařů se dostal Lenc, který ale prováhal ideální střelecký moment a Žejdl z následné dorážky trefil jen pozorného Konráda.

Poprvé Rittich podržel své spoluhráče v šesté minutě, když dokázal zastavit Knotkův nepříjemný projektil a také Kafkovo ne příliš důrazné doklepnutí. Boleslavští nechávali otevřená zadní vrátka, přečíslení 2 na 1 vzal na sebe Jiří Řípa, ale Ritticha prostřelit nedokázal. S další šancí přispěchal Herman a při domácích stáli všichni svatí, jelikož útočníkovi Mory v rozhodující okamžik puk odskočil od hole.

Po hlušší pasáži hrací doby, která byla prošpikována řadou nepřesných přihrávek a spoustou zakázaných uvolnění, se individuální akcí blýskl Zeman, ale bekhendem mířil těsně mimo. K první přesné trefě utkání neměl daleko Jan Eberle, ale boleslavský gólman ukázal, že v začátku nového ročníku naší nejvyšší hokejové soutěže chytá ve skvělé pohodě.

A strážce pokladnice Bruslařů se měl co ohánět i nadále, ránu velice aktivního Kafky vytěsnil povedeným reflexivním zákrokem. Ke konci úvodního dějství si hosté zahráli i přesilovou hru, v níž vyprodukovali řadu nebezpečně vypadajících pokusů, ale ani jeden z nich ve vedoucí a dá se říci, že i zaslouženou branku nepřetavili.

V první minutě druhé třetiny si dobré šance vytvořily oba celky. Nejprve zahrozil Látal, po jehož bekhendové střele puk poskakoval skrze brankoviště, s protiakcí přispěchali Knotek s Kafkou, ale druhý jmenovaný o vlásek minul horní tyč boleslavské pokladnice. V další přesilové hře hostí musel všem domácím příznivcům spadnout obrovský balvan ze srdce především po bombě Miroslava Holce, jenž ve stoprocentní příležitosti neodkázal trefit z více jak poloviny odkrytou svatyni!

Krátce nato se vstříc Konrádovi sám řítil Látal, ale slovenský gólman si připsal sebevědomý zákrok. Obrana Mladé Boleslavi dnes neměla svůj den, již poněkolikáté se sám před Rittichem ocitl jeden z olomouckých hráčů, v polovině druhé periody to byl Herman, ale brankář Středočechů se dnes, na rozdíl od svých kolegů z pole, vyspal velmi dobře.

Daleko od rozvlnění olomoucké sítě nebyl Bárta, jenž z úhlu orazítkoval levou tyč Konrádovy branky. A boleslavský útočník s osmičkou na zádech se ke konci prostřední dvacetiminutovky dostal i do největší šance Bruslařů. S pukem na holi obkroužil branku Mory a jen kousek mu chyběl k dotlačení touše za brankovou čáru!

V samotném závěru se výrazně přitvrdilo a utkání se vyhrotilo. Venerova družina měla k dispozici přesilovou hru 5 proti 3, ale všechny jejich pokusy skončily na bezchybném Rittichovi. Jedno zaváhání si ale strážce boleslavské svatyně neodpustil, když špatně rozehrál, ovšem na brankové čáře ho obětavě zastoupil Matěj Stříteský.

Díky Bártově nedovolenému zákroku si domácí přesilovou hru v úvodu třetího dějství příliš neužili. Při hře 4 proti 4 nejprve těsně mimo pálil Valenta, o chvilku později jen do připraveného Konráda mířil rychlík Martin Látal. Poslat Olomoucké do vedení mohl Jaroměřský, jehož šikovná teč prosvištěla kousek nad horní tyčí branky Davida Ritticha.

Úvodní branka padla až v čase 44:30 a k nespokojenosti domácích fanoušků se prosadila Olomouc. Domácí obrana zcela zapomněla na Martina Vyrůbalíka, který z bezprostřední blízkosti překonal boleslavského muže v masce a poslal hosty do vedení. Zmatky v rozehrávce Středočechů jako by nebraly konců, Ovčačík si nerozuměl s Rittichem, z čehož mohl těžit Vodný, ale stoprocentní šanci nevyužil.

Bruslařům nezbývalo nic jiného než vrhnout všechny své zbylé síly směrem do útoku. Nejaktivnějšími hráči byli Látal s Hykou, oba si po samostatných průnicích vypracovali slibně vypadající příležitosti, ale ani jeden z pokusů nevyvedl sebevědomého Branislava Konráda z míry.

Mladoboleslavští se nevzdávali, bojovali a za vynaložené úsilí byli odměněni jednasedmdesát vteřin před třetí sirénou! Lukáš Žejdl obdržel povedenou kolmici od Hyky a s notnou dávkou štěstí propasíroval kotouč za brankovou čáru – 1:1!

V prodloužení si dobrou šanci vypracoval Eberle, který střelou přes obránce pořádně vystrašil Ritticha. Na straně domácích mohl o vítězství rozhodnout Voráček, ale ranou z první netrefil téměř prázdnou svatyni Mory! V samostatných nájezdech byli šikovnější Olomoučtí, za něž se jako jediný prosadil Tomáš Mikúš, a bonusový bod tak putuje na Moravu.

OHLASY

Marian Jelínek (BK Mladá Boleslav): Soupeř hrál velmi aktivně, nevěděli jsme si rady s přechodem do útočného pásma. Olomouc čekala na své šance, ve vhodnou chvíli dokázala přepnout a zatlačit na nás. Měli jsme hodně vyloučených, přežili jsme dlouhé oslabení, lze tedy nalézt i pozitiva. Silou vůle jsme vyrovnali a chtěli jsme zvítězit alespoň po samostatných nájezdech, bohužel se nám to ale nepodařilo.