Report ze zápasu OLO vs. TRI (1:2)

HC Olomouc

logo

1:2p

(0:0, 1:1, 0:0 – 0:1)

logo

HC Oceláři Třinec

http://www.onlajny.com/match/index/id/153303?utm_campaign=hcolomouc&utm_source=FB_A_2016_39_TRI

Do úvodní třetiny vstoupili lépe domácí hráči. Už po půlminutě hry se do první větší šance dostal Marek Laš, který tečoval nahození od modré čáry. Puk však za Hrubce neprošel. Třinecký brankář si ale v prvních čtyřech minutách hodně zachytal. Hanáci byli všude dříve a dostávali se opakovaně do zakončení.

Během pěti minut se hra vyrovnala. I tak ovšem byli mnohem nebezpečnější Kohouti. V 9. minutě se do velké šance dostal Holec, který si obhodil soupeře a přestože se o dalšího puk zasekl, olomoucká desítka se ke kotouči ještě dostala. Útočník do něj plácl a málem poprvé překonal Šimona Hrubce. Ten se nenudil ani v následující minutě, kdy Herman s Jerglem ujeli do přečíslení. Druhý jmenovaný obdržel nahrávku, prudkou střelou však Hrubce nepropálil - puk brankář dostal na vyrážečku.

Nebezpečí pak na Třinecké číhalo také ve dvanácté minutě. A to opakovaně. Mohla za to početní výhoda Kohoutů, kteří ji sice neproměnili, vypracovali si však celou řadu šancí. Hodně se snažil od modré prosazovat Skrbek, střílenou nahrávkou však také připravil dobrou pozici pro Hermana. Samotný Herman si pak vybruslil na kruh ke střele. Ani jeho pokus se však neujal.

Třinec se do té doby dostával k šancím sporadicky, jednu velkou si však vypracoval hned po skončení jeho oslabení. Tybor totiž ujel z trestné lavice do protiútoku, přebruslil obránce a natlačil se do zakončení. Do té doby nepříliš vytížený Konrád však u tyčky byl včas. V patnácté minutě stejný třinecký útočník zahrozil znovu, tentokrát mířil k druhé tyči. O pár okamžiků později ale Olomoučané připomněli, že první třetinu nehodlají Třinci darovat. Se svými šancemi se vytasili Pekr a posléze i Řípa. Ještě v lepší pozici se ale ocitl Vodný, který si vysloužil trestné střílení. V něm ho však zradila koncovka - bránu olomoucký forvard vůbec netrefil.

Prostřední dějství se neslo v poněkud jiném duchu. Zvlášť odlišný byl pak začátek. Dopředu se totiž nikdo příliš nehnal a šancí bylo jako šafránu. Až v pětadvacáté minutě to změnil Pekr, který našel Holce. Druhému jmenovanému však střela z první nesedla. O pár desítek vteřin později se na druhé straně snažil prosadit Meidl, mířil však jen do mantinelu. Minutu na to už však většina stadionu řvala "gól". Nejprve pouze do ramene brankáře mířil Herman, chvíli po něm se ale krásnou ránou blýskl Tomáš Mikúš. Branku ale ještě musel potvrdit videorozhodčí, konstrukce brány totiž byla posunutá.

Následně se Kohouti mohli radovat znovu. Nejdříve totiž prověřil brankáře Laš a odražený puk napálil na bránu Ondrušek. Tentokrát ale úřadovala lapačka Hrubce. A ještě jednou se do lapačky trefil Skladaný. Chvíli po polovině třetiny však začali hrozit také Oceláři. Nejprve si musel se střelou Kopeckého poradit Konrád. V následujícím tlaku pak také musel odolávat opakovaným pokusům Třince, například z hole Noska. Velkou šanci měl také Skladaný, který rychle objel bránu, ale 37. minutě nedal přízvisko gólová. Jedenáct vteřin před koncem třetiny se však fanoušci dočkali. K velkému zklamání většiny z nich však ze sítě puk lovil Konrád. Nedosáhl totiž na dobře mířenou teč Tomáše Kopeckého.

Do poslední části zápasu vkročily oba týmy opět opatrně. Šance se prakticky nerodily a protiútoky končily už ve středním pásmu. Až čtyři minuty po začátku třetiny se dostal Třinec do tlaku díky přesilové hře. Tu však nevyužil. Iniciativu si však Dopitův tým udržel i nadále. Střelu od modré například nebezpečně tečoval Dravecký, hodně vidět byl také obránce Nosek.

S přibývající časem tlak Třince nepolevoval, naopak. V devětačtyřicáté minutě vyzval Hrabala nahrávkou do mezikruží Polanský, bek si však s pukem neporadil. Horké chvilky pak nastaly hlavně ve dvaapadesáté minutě při přesilovce Třince. Irgl opakovaně z levého křídla pálil a Konrád se tak měl co ohánět. Už po početní výhodě zahrozil také Svačina, který podobně jako Tybor ukázal, jak rychle umí bruslit. Překvapil tak obranu, gólmana však nikoli.

Rozhodující okamžiky zápasu mohli přijít po vyloučení Tomáše Kopeckého a faulu na Eberleho. V početní výhodě, která následovala, si svěřenci trenéra Venery vytvořili řadu zajímavých situací. Především Vyrůbalík se střelecky činil a hlavně jeho druhý pokus s tečí měl brance hodně blízko. . Jenže ani jemu, ani následně Skladanému nebylo přáno. Poslední minutu a půl naopak museli Kohouti odbránit před vlastním brankářem.

Rozhodnutí tak přišlo až v prodloužení. Nejdříve Olomouc krátce zatlačila, pak ale následovala šance Třince. Ke střele se dostal Marek Růžička, který propálil vše, co mu stálo v cestě. Situaci však předcházel sporný moment, během kterého to zavánělo faulem Třince.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): Dobře jsme začali. Ve druhé třetině nás dostala dolů oslabení. Zápas byl ale vyrovnaný, musel se divákům líbit, protože se hodně bruslilo. Třinec měl větší štěstí v závěru zápasu. Odehráli jsme výborné utkání, i když pouze za bod. Hráli jsme ale lépe než s Litvínovem a proti Spartě budeme chtít hrát podobně.