Report ze zápasu OLO vs. LIT (4:1)

HC Olomouc

logo

4:1

(0:0, 4:0, 0:1)

logo

HC Verva Litvínov

http://www.onlajny.com/match/index/id/153384?utm_campaign=hcolomouc&utm_source=WEB_A_2016_51_LIT

Vstup do zápasu vyšel Hanákům na jedničku. Na gól si sice oba celky musely delší dobu počkat, už od začátku ale domácí na svém ledě jasně dominovali. Do první výraznější pozice se dostal po přihrávce Jakuba Hermana Dávid Buc, tomu ale střela z předbrankového prostoru příliš nesedla.

První početní výhody se Mora dočkala po nadějné slovenské spolupráci, když Tomáš Mikúš projel s pukem do pravého kruhu a z ostrého kruhu nelezl rozjetého Petera Húževku. Centr třetí formace byl ale před zakončením Radkem Dudou faulován.

Prostřední dvacetiminutovka byla rozhodně hokejově atraktivnější. Hned v první minutě třetiny totiž dostala Olomouc Chemiky pod vysoký tlak. Pavel Skrbek sjel s pukem za bránu soupeře, zpoza klece poté našel v levém kruhu Martina Vyrůbalíka, proti jehož projektilu byl ale Petrásek u tyče připraven.

Olomoučtí fanoušci se ze sedaček zvedali až ve 25. minutě, a to zásluhou Jakuba Hermana. Dávid Buc předal puk Miroslavu Holcovi, jenž z pravého kruhu zkusil prověřit kvality hostujícího gólmana. Nejdříve sice neúspěšně, pak se ale i v obklopení obráncem v brankovišti dostal k odraženému puku právě Herman a se štěstím jej dostal za záda Petráska.

První gól Kohouty výrazně nakopl, což potvrdila druhá olomoucká formace. Té se podařilo svého soka uzamknout u jeho svatyně a četně prověřovala reflexy Petráska. Proti všem dorážkám byl ale tentokrát litvínovský brankář úspěšný.

Pět minut po prvním gólu se do skórující pozice dostal opět Jakub Herman. Ten sice promarnil první příležitost, když dlouhý pas u levé tyče holí netrefil, vše však odčinil o pár vteřin později. Miroslav Holec jej našel uvolněného u levé tyče, jeho pas už hráč s číslem 71 na drese trefil mezi tři tyče.

Neuběhlo ani pár minut a skóre poposkočilo na lichou číslici. Ondrušek předal touš Tomáši Mikúšovi, ten prokličkoval středním pásmem až za modrou a bez váhání propálil zaskočeného Petráska.

První větší šance se naskytla i hostům. Tomáš Pavelka dojel s pukem podél hrazení k modré čáře a na druhé straně našel rozjetého Kristiana Reichela. Mladý centr si však z bezprostřední blízkosti na brankáře Konráda nepřišel.

Necelé čtyři minuty před koncem byla sice Mora vyhnána z útočné třetiny, svojí hru však rychle vrátila zpět a celé dílo zužitkoval Miroslav Holec. Ten v pravém kruhu přebral kotouč, objel bránícího beka Vervy a z prostoru mezi kruhy propálil brankáře hostí.

Zdálo se, že trenéři úřadujícího mistra svým svěřencům o druhé přestávce něco vtloukli do hlavy, jelikož hra se na počátku závěrečné periody ze strany Litvínova trochu zlepšila. Hosté se častěji dostávali do útočného pásma, čemuž jim pomohlo i vyloučení Františka Skladaného.

A právě i díky přesilové hře stáhli Litvínovští čtyřbrankovou ztrátu na svého soka. Dělovku Filipa Pavlíka od modré čáry Robin Hanzl precizně ztečoval do odkrytého růžku konrádovi klece.

Na počátku posledních deseti minut dokázali Chemici zahnat Olomouc k brance Konráda. Tam se hostům dařilo kombinovat na celém prostoru útočné části a několikrát ohrozili jejich klec. Celou akci ukončil zhruba po minutě nátlaku domácí gólman, když jistě zasáhl plastronem proti střele Zbyňka Skleničky od modré čáry.

Olomoucké trio Kucharczyk - Pekr - Rác nebylo vůbec daleko od páté branky ze strany Mory. První jmenovaný předal Matěji Pekrovi ve středním pásmu kotouč, ten s ním projel za modrou lajnu, našel rozjetého Romana Ráce na protější straně, ten však v jasné střelecké pozici puk netrefil.

Ke konci základní hrací doby se i přes pár menších šancí obou celků skóre nezměnilo, díky čemu Mora poslední utkání v základní části soutěže na domácím ledě vyhrála s tříbrankovým náskokem.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): Špatně jsme duel začali a nebylo to z naší strany to pravé. Litvínov hrál ze začátku tak, jak jsme chtěli hrát my. Ve druhé části jsme se o 100 % zlepšili a bylo to vidět. Více jsme stříleli, z čehož padly branky. Se sestavou jsme chtěli v průběhu něco udělat, protože po zranění Laše jsme stále hledali správné složení formací. Po první třětině jsme s tím právě chtěli něco udělat, aby nastal nový impuls. Je fantastické, že jsme ve čtvrtfinále a půjdeme to po zápase oslavit. V play-off budeme hrát tak, abychom postoupili.