Report ze zápasu OLO vs. KVA (3:0)

HC Olomouc

logo

3:0

(0:0, 3:0, 0:0)

logo

HC Energie Karlovy Vary

V úvodních minutách se přelévala hra ze strany na stranu. Z počátku to byli hosté, kteří více ohrožovali brankáře, ale jak Konrád, tak i na druhé straně Závorka střely spolehlivě chytali. Do první vážné šance se dostal Holec, ten ale ani nadvakrát Závorku nepřekonal. Stoprocentní šanci měla třetí olomoucká formace, ale Skladaný, na něhož zívala odkrytá brána, přestřelil. První přesilovku měli také Kohouti po faulu Sičáka, ale ani Knotek, který měl slibnou příležitost, se svým důrazem v předbrankovém prostoru neprosadil.

Po faulu Staňka v polovině třetiny si přesilovku vyzkoušeli i hosté. Usadili se po celé dvě minuty v útočném pásmu, střely Dujsíka a Mikulíka byly nebezpečné, ale Vary gól také nezaznamenaly. Hra se poté vyrovnala. Vary těžily z důrazu před bránou, Olomouc z rychlých kombinací. Momentem k zapamatování byla teč Ostřížka po střele Staňka, která skončila mimo bránu. Na konci třetiny po faulu Strapáče měla Energie další přesilovku, k vážnějšímu ohrožení brány se ale nedostala. Za to olomoucký Eberle mohl změnit stav ještě v první třetině, jeho střelu ale zastavilo břevno karlovarské brány.

Pro domácí druhá třetina nezačala štastně. Po střetu Vyrůbalíka s Mikulíkem zůstal varský útočník ležet na ledě a domácí kapitán i kvůli svým hlasitům protestům vysloužil ke dvouminutovému trestu i osobní, desetiminutový. Přesilovku ale Vary promrhaly, navíc Eberle kromě puku získal i faul a poměr sil se vyrovnal. Z ledu pak odkulhal i Rachůnek, když se dostal do klinče olomouckých obránců. Krátká olomoucká přesilovka mohla skončit úspěchěm, kdyby Laš trefil bránu nad ležícím Závorkou. Další přesilovou šanci nabídl Kohoutům faulem Rachůnek.

Po Mikúšově nahození na bránu se chytli před bránou Knotek a Sičák a oba se šli zchladit na trestnou. Slibnou pozici měl Jaroměřský, jeho střela od mantinelu měla oči, ale Závorka se stačil skvěle přesunout. Po špatné rozehrávce Kohoutů se do stoprocentní šance dostal Harkabus, který vymíchal i posledního obránce, ale mířil pouze do tyče Konrádovy brány. Gríger pak nabídl domácím další přesilovku, kterou zdvojnásobil o minutu později svým vyhozením přes mantinel Sičák. A to už Olomouc potrestala. Nejprve vymetl pavučiny v šibenici Závorky Juraj Mikúš svou přesnou střelou a poslal Kohouty do vedení. Následnou klasickou přesilovku využil Miroslav Holec, který podobně přesným projektilem poslal kotouč nad rameno karlovarského gólmana.

Hosté se ale nepoučili a na trestnou putoval za podražení Harkabus. Kohouti ale další výhodu promarnili, jako by jim dvou gólový náskok stačil. Na konci třetiny ale domácí opět přidali, možnosti Strapáče a Ostřížka volali po gólech. Ten ale přišel až v předposlední minutě, kdy svou premiérovou trefu v sezóně zaznamenal Roman Rác po krásném pasu od Skladaného. Kapitán Energie Skuhravý poté byl opět vyloučen za zdržování.

Olomouc přesilovku nevyužila, až po ní pálil od modré dobře Staněk, ale Závorka neinkasoval. Poté ani nejlepší střelec domácích Knotek nedokázal usměrnit přihrávku zpoza brány mezi betony gólmana hostů. Celkově měla Olomouc více ze hry, Vary se Konrádově bráně dostaly sporadicky.

Až v polovině třetiny se hosté dostali do šance, když si odražený puk po rychlém protiútoku sebral Rachůnek a jeho tečovaná střela proplula těsně podél Konrádovy tyče. Od tohoto momentu se Karlovy Vary držely více na puku, jejich střely ale nebyly příliš nebezpečné. Obraz hry narušilo až vyloučení Davídka, který dostal i desítku za nesportovní chování. V přesilovce Kohouti dostali puk za Závorku, ale až po odpískání, což si nenechal líbit Dvořák, který vyzval na souboj Holce. Oba hráči skončili na trestné lavici. Na konci zápasu byl vyloučen ještě domácí Houdek, Konrád ale i přes tlak hostů o své čisté konto nepřišel.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): Vary měly obrovskou šanci, kdyby kterou dali, zápas byl vypadal jinak. My jsme konečně využili přesilové hry, ze kterých jsme dali góly. Ve třetí třetině jsme už kontrolovali zápas. Nebudeme hnidopiši a spokojíme se i se třemi góly, i když těch šancí tam bylo více. Po zápase s Pardubicemi je tato výhra takovým uklidněním před reprezentační pauzou.