Report ze zápasu OLO vs. PLZ (3:1)

HC Olomouc

logo

3:1

(1:0, 0:1, 2:0)

logo

HC Škoda Plzeň

Již v první minutě se do dobrých příležitostí dostali nejprve Kracík a poté Kratěna, ale Branislav Konrád si poradil. Následně se v dobré střelecké pozici ocitl Tomáš Mikúš po přihrávce od Mataie, i Matěj Machovský zvládl první zákrok bez inkasování. Další dobrou příležitost si Kohouti vypracovali ve čtvrté minutě utkání, kdy Eberle našel volného Kevina Sundhera, tomu ale puk přeskočil hokejku a plzeňský brankář si poradil. Poté dostali domácí možnost zahrát si dvě minuty v početní výhodě, neboť Kodýtek byl vyloučen po vražení Houdka na mantinel.

V přesilové hře jako první pálil Laš, ale jeho pokus byl vytečovaný do ochranné sítě. Nová posila Hanáků, Kevin Sundher, se dokázal prosmýknout mezi všemi čtyřmi bránícími hráči, byl faulován a olomoučtí hráči dostali výhodu dvou hráčů v poli, která mohla trvat šestatřicet vteřin. Dvě sekundy před vypršením trestu Kodýtka na modré čáře napřáhl David Škůrek a jeho pokus skončil v pravém horním rohu Machovského branky. Kohouti pokračovali ve standardní přesilové hře, v té ale Plzeň zodpovědně bránila a Machovský další puk za svá záda nepustil. Těsně po vypršení trestu napřáhl na modré čáře Galvas, brankář hostů vyrazil pouze před sebe, kde byl osamocený Holec. Ten však nedokázal bekhendem dorazit kotouč do odkryté části branky.

Inkasovaný gól Škodovku nesrazil, naopak hráče nabudil k aktivitě. Konrád měl mnoho práce se střelami Stacha a následně Lva z bezprostřední blízkosti. Pulpánův pokus od modré čáry vytěsnil slovenský brankář v olomouckých službách do ochranné sítě. Následovala pasáž hry, kdy se žádnému z týmů nedařilo přejít přes modrou čáru s pukem na holi. Až se nedovoleným bráněním v útočné třetině provinil Herman a Plzeňští hráli první přesilovou hru v zápase.

Kubalíkova střela od modré čáry trefila pouze Indráka a domácí se dokázali osvobodit. Ve velké šanci se ocitl Pulpán, který si sjel na Svobodovu nahrávku na vrchol levého kruhu a Konrád měl s jeho pokusem hodně práce. Škodovka následně svírala Kohouty v jejich pásmu, domácí gólman si připsal několik důležitých zákroků, ale puk za svá záda nepustil. Po vypršení Hermanova trestu se Mora dostala do útočného pásma, kde Kotala nedokázal před Machovským dorazit poskakující puk.

V závěru první třetiny se Knotek dostal do dobré pozice s pukem na holi a byl faulován Hrnkou a domácí hráli další početní výhodu. V té promáchl puk před brankou Knotek, Hanáci minutu svírali hosty v pásmu, ale Machovský ve spolupráci s obranou další gól nepustil. Na Hermanovu přihrávku zpoza branky si sjížděl Jaroměřský, ale plzeňská obrana puk dokázala tečovat a znemožnit tak domácímu obránci zakončení. Početní výhodu Kohouti nevyužili a první perioda skončila jednobrankovým rozdílem.

Hned v úvodu druhé části hry se sekáním provinil Kracík a Olomouc hrála další přesilovou hru. V té hledal Sundher Eberleho na vrcholu levého kruhu, ale jeho pokus o centimetry minul Machovského branku. Následně se Plzeň osvobodila a Lev šetřil vteřiny v útočném pásmu. Škůrkovo nahození od modré čáry bylo poté jediným střeleckým pokusem, který domácí vyslali na Machovského ve zbývající části přesilové hry. Již po vypršení Kracíkova trestu se domácí dostali do přečíslení tři na dva, ale přihrávka na Eberleho byla ztečovaná.

Ve druhé pětiminutovce druhé třetiny se do dobrých pozic dostali Kubalík a následně z těsné blízkosti Kratěna, ani jeden z nich ale olomouckého gólmana nepřekonal. Na druhé straně pálil po přechodu modré čáry Laš, jeho pokus vyrazil Machovský pravým betonem. První formace hostů činila domácím potíže, zcela osamocen před Konrádem se znovu ocitl Kratěna, Konrád jeho pokus vytěsnil mimo tři tyče betony.

Několikrát tečovaná Galvasova rána zamířila vedle branky hostů. Před Konrádem znovu dostal puk do dobré příležitosti Kracík, domácí gólman odolal. Chvíli po polovině zápasu si Škodovka díky své aktivitě došla pro vyrovnávací branku. Po Stachově přihrávce zůstal před brankou osamocený Miroslav Indrák, který poprvé v zápase prostřelil Konráda. Vstřelená branka Plzeň nabudila, v dobré šanci se ocitl Tomáš Svoboda, když se snažil dorazit nahození Čerešňáka.

Větší tlak hostujících hráčů zastavil faul Skleničky, který putoval na dvě minuty na trestnou lavici. Hned po buly pálil od modré čáry Škůrek, ale jeho pokus byl ztečovaný mimo. Sundher následně nedosáhl na Vlachovu přihrávku a Plzeňští se osvobodili. I přestože se domácí drželi v útočném pásmu, početní výhodu využít nedokázali. Po skončení přesilové hry si dobrou střelu připsal Tomáš Mikúš, ale Machovský dokázal skrýt kotouč v lapačce. Po vhazování se před brankáře hostů natlačil Mrázek, ale jeho pokus minul branku. Na druhé straně byl mezi kruhy volný Lev, Konrád jeho střelu schoval v lapačce.

Následně se domácí brankář provinil podražením a Plzeň hrála přesilovou hru. V té se Olomouc dokázala několikrát osvobodit, Knotek dosprintoval vyhozený kotouč v rohu, kde šetřil domácím čas. V závěru přesilové hry pálil z velkého úhlu Lev, ale na Konráda si nepřišel. V poslední minutě prostřední části se řítil na Machovského Eberle, při pokusu o střelu ale zlomil hokejku a hráči tak do šaten odcházeli za nerozhodného stavu.

V úvodu třetí třetiny byli aktivnější Indiáni, ale svou převahu nedokázali zužitkovat. Na druhé straně těsně před Machovským tečoval Sundher, gólman hostů v poslední chvíli dokázal puk pravým betonem vyrazit mimo tři tyče. Ani Galvas nebyl se svým projektilem úspěšný. Poté následovala pasáž hry, kdy si ani jeden z týmů nedokázal vypracovat vážnější šanci.

Do první větší šance se dostal Ondrušek, když posílal na Machovského kotouč z vrcholu kruhu, ale plzeňský brankář si na jeho pokus počkal. Oba týmy v závěrečné periodě pozorně bránily střední pásmo. Sundherovi se přechod do útočného pásma podařil, hledal Eberleho, ale ten byl zablokovaný. Následný pokus Rašnera od modré čáry schoval Machovský do lapačky. I další velkou šanci si připsali Hanáci, Tomáš Mikúš dostal v mezikruží přihrávku od Hermana, ale Machovského nepřekonal. Mora si poté vypracovala několik příležitostí ke skórování, ale nedokázala je zužitkovat.

Na druhé straně zasahoval Konrád ramenem proti střele Stacha. Ani Procházka se svou střelou, kterou schoval za obránce, nebyl úspěšný, domácí gólman skryl puk v lapačce. Lev pálil z mezikruží, ale ani jeho střela nedokázala projít za Konráda. Šest a půl minuty před koncem třetiny Rašner po Sundherově nahrávce překonal Machovského, ale puk zastavila branková konstrukce.

Ani Procházka s tvrdou střelou z vrcholu kruhů si na Konráda nepřišel. V závěrečné pětiminutovce se oba týmy soustředily na bránění. Jednu z mála střel vyslal na Machovského Knotek. Přesně dvě a půl minuty před koncem třetí třetiny na modré napřáhl Jakub Galvas, do jeho střely dokázal sáhnout Kevin Sundher a poslat puk za Machovského. Hosté se snažili hned odpovědět, Kracík tečoval před Konrádem, ten kotouč vyrazil maskou. Kohouti se následně hodně soustředili na obranu, Plzni se nedařil překonat val pěti hráčů na modré čáře. Hosté zkoušeli hru bez brankáře, Eberle bekhendem vyhazoval puk z obranné třetiny a o kousek minul branku. Osmadvacet vteřin před koncem potvrdil výhru domácích do prázdné branky Roman Vlach a Kohouti si do tabulky připsali tři body.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): My jsme neměli dobrý začátek, prvních sedm minut nás Plzeň tlačila. Poté přišly přesilové hry, které nás dostaly do hry. Ve druhé třetině nás hostující hráči tlačili, naštěstí jsme inkasovali jen jeden gól. Ve třetí třetině jsme znovu vyrovnali hru, ale štěstí se přiklonilo na naši stranu, celkově to byl ale velmi vyrovnaný zápas.