Report ze zápasu OLO vs. SLA (5:8)

HC Olomouc

logo

5:8

(0:5, 2:1, 3:2)

logo

HC Slavia Praha

Slavia vstoupila do utkání o mnoho aktivněji, za necelou minutu už dokonce vedla, když se před olomouckou bránou nejrychleji zorientoval Robin Všetička a napálil puk přímo za bezmocného brankáře Schejbala. Domácí se snažili o odpověď, leč ta stále nepřicházela, a to ani po akci Pěchy, který se málem dostal k puku před odkrytou bránou. Pražané poté dokonce Kohoutům nabídli tři přesilovky po sobě v krátkém časovém rozestupu, ovšem Hanáci si s nimi poradili prachbídně. Prakticky v každé z nich si počínala lépe Slavia, která dokonce několikrát dostala možnost zvýšení náskoku, avšak ani Pražané nebyli úspěšní, když kupříkladu svou možnost z protiútoku zahodil ve 13. Minutě Grim. Krátce poté se Olomouci nabídla další přesilová hra, ale v ní se prakticky nikdo pořádně nezaskvěl, až v jejím samotném závěru zahrozil Janečko nebezpečným pokusem z hranice brankoviště.

Od 17. minuty se však na ledě začaly dít věci. Po Markově střele z dálky totiž do olomoucké sítě doklepl odražený kotouč znovu Robin Všetečka a zvyšoval už na rozdíl dvou branek. Ovšem uplynulo dalších čtyřicet sekund a slávisté byli znovu v euforii, a to když Jakub Šilhan zakončil svůj krásný protiútok ještě lepší střelou přímo do šibenice. V 19. minutě už to vypadalo na prakticky rozhodnutý zápas. Jakub Janča totiž proměnil herní převahu Slavie ve čtvrtou branku zápasu střelou do protipohybu Schejbala, který se také po tomto direktu poroučel na střídačku. Místo něj do brankoviště nastoupil Petr Galuška, jenž však za krátkou chvíli doplatil na menší rozehranost, když na minutu a jednu sekundu před sirénou pustil do sítě ne úplně těžkou střelu Viktora Martínka, když mu kotouč proletěl mezerou mezi betony. S Olomoucí to vypadalo už hodně špatně, Slavia si totiž po první třetině držela pohodlný náskok 5:0.

Slavia vstoupila i do druhé periody velice aktivně, ve 22. minutě si velkou možnost na zvýšení už tak velkého náskoku připsal Klapka, avšak ztroskotal na rozchytaném Galuškovi. V dalším průběhu už to vypadalo s domácími čím dál hůře, když navíc museli čelit dvojnásobné přesilovce, což způsobila i frustrace na straně prohrávajícího celku. Jenomže Slavia se s touto nabídnutou výhodou nepopasovala a sama inkasovala v oslabení. Jan Janečko se totiž po odpykání osobního trestu vrátil na led a téměř okamžitě zužitkoval přesnou nahrávku Kořenka v samostatný únik, který bez respektu proměnil, čímž snížil na pětibrankový rozdíl. Po přelomení utkání do druhé poloviny se hra začala zatraktivňovat i pro nezaujatého diváka, když se jak sebevědomá Slavia, tak nastartovaná Olomouc snažily o rychlou točnou hru. Ve 33. Minutě si možná největší šanci této části zápasu připsal Šilhan, ovšem proti němu dokázal pohotově vyjet Galuška a zabránit nejhoršímu.

Ve 36. minutě už to však nakonec přece jen bylo znovu o šest branek, protože Viktor Martínek trefil dorážkou svůj druhý gól v utkání. O dvě minuty později se ovšem znovu radovali Kohouti alespoň s mírného snížení, kdy Tomáš Dajčar propálil po nabití Pěchy vše, co mu stálo v cestě. Slavia tak skončila třetinu tentokrát se čtyřbrankovým náskokem, i díky tomu, že Rutar v posledních sekundách trefil jen brankovou konstrukci

Úvod třetí třetiny patřil jednoznačně Hanákům, kteří Pražany možná až zaskočili velmi bojovnou hrou. Domácím jejich přístup přinesl ovoce už ve 43. minutě, kdy se po rychlé akci celé útočné formace prosadil Miroslav Skopal. Olomoucká cesta za srovnáním dál pokračovala, ve 47. Minutě to už se slávisty vypadalo dost bledě, když se v přesilovce trefil pumelicí od modré Tadeáš Aulehla. Hosté sice stále vedli o dvě branky, ovšem nejdůležitější krok ke třem bodům udělal možná až Jakub Šilhan, který už za dvacet sekund krásnou kličkou překvapil olomouckého gólmana Galušku, což způsobilo, že měla Mora na svého soupeře znovu tříbrankové manko.

Hanáci se ale stejně jako v předchozím průběhu nevzdávali a v 52. minutě se přece znovu dočkali snížení. Miroslav Skopal svou chladnokrevností při dorážce sice zvýšil naděje na dotáhnutí ještě nedávno nepředstavitelného náskoku, avšak ta postupem času, co se utkání blížilo ke konci, klesala. Hanáci se ještě snažili o hru na riziko, to se jim ale nakonec vymstilo v minutu a tři čtvrtě před závěrečnou sirénou, kdy se do otevřené obrany dostal Viktor Martínek, který mohl oslavit čistý hattrick. Olomouc tak i přes sympatické dotahování nakonec padla se Slavií celkem zaslouženě 5:8.