Report ze zápasu OLO vs. HBR (3:4)

HC Olomouc

logo

3:4

(1:1, 2:3, 0:0)

logo

BK Havlíčkův Brod

Úvod zápasu byl dost opatrný, žádný z týmů se nedostával do výraznější příležitosti. Až v páté minutě se malá skupinka přítomných diváků dočkala první větší šance, Kažimír se ale mezi tři tyče z vyložené pozice nestrefil. Po této akci se stále nic nedělo, Olomouc sice měla opticky více ze hry, žádnou šanci však ne a ne dotáhnout do významnějšího ohrožení brány. V 11. minutě první třetiny ovšem došlo ke zvratu. Havlíčkův Brod se dokázal na několik okamžiků usadit v soupeřově pásmu a po několika vytvořených šancích se nakonec přece jen dočkala hala první branky zápasu. Tečí těsně před brankářem Schejbalem totiž otevřel skóre David Donda.

Hosté se i po vstřelené brance dostávali do dalších možností na zvýšení svého náskoku, nicméně jejich snahu nakonec Olomouc po chvíli utnula. Sehrané duo Podlaha-Skopal se protlačilo před branku a po krásné nahrávce prve jmenovaného se k velice jednoduchému zakončení dostal Miroslav Skopal, jenž puk zavěsil bezpečně pod břevno. Zbytek první třetiny ovládali Kohouti, jenže to jim nebylo k ničemu platné. Obrat ve skóre se i přes několik možností hlavně v závěru první dvacetiminutovky nekonal.

Ze začátku druhé periody Olomoučtí pokračovali v nastoleném trendu, tedy nátlakové hře. Nejvýrazněji se v těchto okamžicích utkání zaskvěl Kret, avšak i on, stejně jako mnoho jeho spoluhráčů, ztroskotal na výborně chytajícím Blažkovi. V 27. Minutě už ale přece jen havlíčkobrodský strážce brankoviště kapituloval, Rutar ukázal dobré čtení hry, když se během přečíslení pořádně podíval kolem sebe a poslal přesně načasovanou přihrávku na najíždějícího Davida Štefku, který tak dostal Hanáky poprvé, ovšem jak se později ukázalo i naposledy, do vedení.

Bruslaři se nicméně nijak nezalekli a drali se za srovnáním, Pokorný to jen dokázal odvážným breakem, který však už díky pohotovým olomouckým bekům nedotáhl do konce. Po překlopení zápasu do druhé poloviny se převaha hostí i nadále stupňovala, k zaslouženému vyrovnání se tak hokejisté Havlíčkova Brodu dostali během pár okamžik, a to když Teplý našel pasem od mantinelu nepokrytého Davida Dondu. A to nebylo ze strany hostů vše! Nekoncentrované defenzívy Mory totiž během pětapadesáti sekund využil Viktor Horák, což znamenalo další zvrat v rozložení sil.

Po této dvojici slepených branek se tudíž otěží zápasu ujal znovu Havlíčkův Brod, Olomouc byla v dost velké krizi. Tohle tvrzení jen potvrdil zbytečný faul Podlahy, který vybídl Bruslaře k přesilovkovému presu. A ten byl nakonec úspěšný, neboť necelou půlminutu před návratem Podlahy se učebnicovou ukázkou přesilovkové rány zapsal do kolonky střelců Michal Teplý. Po tomto direktu už vše vypadalo do zbytku zápasu celkem jasně, Havlíčkobrodští si to možná mysleli taktéž a díky lehkovážnosti vybídli Olomouc ke kontaktní brance. Tu zařídil střelou z mezikruží Josef Podlaha, čímž tak částečně napravil své předchozí vyloučení. Třetí třetina tak nabízela zajímavou zápletku.

I přes možná očekávání se však nezaujatí diváci moc vzrušení v poslední periodě nedočkali, oba manšafty totiž úvod této části začali dost takticky. První velká gólovka tak přišla až ve 47. minutě, když se dostal do samostatného úniku Podlaha, ovšem úspěšnější byl v tomto minisouboji Blažek hájící branku hostí. I Havlíčkův Brod ale hlavně ke konci hrozil, Rubner tak například jako vyústění dlouhého náporu orazítkoval spojnici Schejbalovy klece. S přibližujícím se závěrem se nicméně dokázala Olomouc dostat do příležitostí na vyrovnání, leč ve všech případech byla neúspěšná. Nepomohl ani timeout, a nakonec ani power-play trvající skoro půldruhé minuty. V úplném závěru pak ještě Rutar knockoutoval Dondu, což si ještě hráči obou týmů dost důrazně vysvětlovali, na konečném vítězství Havlíčkova brodu to však již nic nezměnilo.

OHLASY

Jiří Rech (HC Olomouc): Neodehráli jsme špatné utkání, ale dnes se bohužel hrálo na góly. Šance jsme si vypracovali, jenže branky, které jsme v předchozích zápasech z takových možností proměňovali, jsme i díky dobrému výkonu soupeřova brankáře nevsítili. Utkání by určitě slušela remíza, ale teď už se musíme dívat dopředu, k následujícím zápasům.