Report ze zápasu KOM vs. OLO (1:0)

HC Kometa Brno

logo

1:0

(0:0, 0:0, 1:0)

logo

HC Olomouc

V úvodních minutách začali aktivněji hokejisté z města pod Špilberkem a bylo jasně vidět, že chtějí natáhnout skvostnou vítěznou sérii na šest zápasů. V první šanci se ocitl Martin Erat, kterého skvěle vybídl ke skórování Hruška, brněnský kanonýr se ale na brankovišti gólově neprosadil.

V šesté minutě si domácí vyzkoušeli první přesilou hru, když na trestnou lavici usedl Holec a téměř hned po jeho návratu šel pykat Zbyněk Irgl. Modrobílá družina zamkla svého soupeře v pásmu a ostřelovala Konráda ze všech stran, olomoucký gólman ale podržel svůj tým a nepustil za svá záda ani jeden kotouč.

Svěřenci hlavního kouče Libora Zábranského dál soka tlačili, v sedmnácté minutě ale početní výhodu okusili také olomoučtí hráči. Hynek Zohorna usedl na trestnou lavici za sekání, hosté se ale těžko prokousávali do útočného pásma, a když už se dostali ke kombinaci před Čiliakem, finální střelu brněnští obránci dobře zblokovali. Po první třetině tak v souboji tabulkových sousedů svítilo na kostce nad ledem skóre 0:0.

Druhou třetinu zahájili hosté další přesilovou hrou, když osm sekund po vhazování Marek Čiliak inkasoval dvouminutový trest za zdržování hry, na trestnou lavici za něj usedl Marcel Haščák. Brněnský gólman ale při svém trestu zavřel bránu a střely hostujících hráčů dobře zlikvidoval.

Následovala třetí přesilová hra pro jihomoravský celek, kterou ozdobily především šance Martina Zaťoviče, který tečoval střelu od modré čáry nebo Ondřeje Němce. Domácí bek si šikovně sjel před bránu a puk po jeho pokusu proklouzal pouze kolem pravé Konrádovy tyče.

V druhé polovině prostřední části utkání byly k vidění šance opět spíše před Konrádem, k dorážce před brankou se dostal Haščák, skákavý puk ale do poloodkryté brány neuklidil. Ve čtyřicáté minutě pak dostal mezi kruhy kotouč Jan Hruška, střelou bez přípravy však pouze vyprášil Konrádův levý beton a tak se ani ve druhé části našlapaná DRFG Arena nedočkala branky.

Třetí část začali aktivněji hosté, když nejprve zahrozil Jergl, který dostal nahrávku mezi kruhy. V následné přesilovce mohla Mora jít do vedení po pěkné kombinaci, která skončila na hokejce Marka Laše, ten ale ze stejné pozice jako Jergl nechal pouze vyniknout Marka Čiliaka, jenž vyrazil jeho střelu nad bránu. Hosté ucítili šanci a v půlce druhé části dokonce uzamkli svého soupeře v pásmu, stejně jako po celý zápas ale naráželi na konci svých akcí pouze na připraveného Čiliaka.

Krátce na to vzal celou situaci na sebe Čermák, brněnský kapitán se snažil projet celým hřištěm, až před Konráda se nakonec nedostal, když jej od puku odstavil poslední olomoucký obránce. V další šanci se zjevil nejprve Mallet, který zkoušel bekhendem překonat olomouckého gólmana a hned o pár sekund později z podobné pozice neuspěl také Hynek Zohorna.

Na druhé straně musel být tři minuty před koncem základní hrací doby pozorný Čiliak, na kterého se po nepřesné rozehrávce řítil Irgl, ani nová posila Hanáků nenašla recept na bezchybného brněnského brankáře. Přesně 72 sekund před koncem už ale DRFG Arena vybuchla radostí. Tomáš Bartejs se dostal k puku za pravým kruhem, napřáhl ke střele a k radosti drtivé většiny přítomných fanoušků prostřelil do té doby bezchybného Konráda. Kometa tak bere tři body a po třízápasové domácí šňůře je v tabulce o osm bodů bohatší.

OHLASY

Kamil Pokorný (HC Kometa Brno): Přijel velice kvalitní soupeř, ukazuje to i tabulka. V první třetině jsme si vytvořili tlak, ale nedali góly, což je proti Olomouci složité. Měli tam nepříjemné situace v našem pásmu, ve třetí třetině vystrkovali růžky a troufám si říct, že byli i lepší. Stáhli jsme hru na tři lajny a v závěru se k nám přiklonilo štěstí. Myslím, že se nám vrátilo to štěstí, které nám chybělo v minulých zápasech, kde jsme třeba byli lepší, ale dostali jsme gól v závěru. Přes výborný výkon obou gólmanů jsme za vítězství rádi, dnes to byl pro nás hodně důležitý zápas.