Report ze zápasu OLO vs. PLZ (2:4)

HC Olomouc

logo

2:4

(1:1, 0:2, 1:1)

logo

HC Škoda Plzeň

Všechna tři předchozí utkání Olomouce s Plzní spojovala jediná skutečnost – domácí tým vždy vyhrál rozdílem třídy a udržel čisté konto. Indiáni v prvním a třetím utkání zvítězili 10:0 a 6:0, Kohouti ve druhém utkání vyhráli výsledkem 5:0. Dalo se tedy očekávat, že oba týmy půjdou do utkání naplno a diváky čeká ofenzivní a na góly bohatý zápas.

Vstup do utkání vyšel lépe Hanákům, kteří se po úvodním buly vrhli do útočného pásma a dokázali soupeře zatlačit, Západočeši se však rychle oklepali a převzali otěže zápasu do svých rukou. Na dlouhé minuty pak měli na ledové ploše převahu, jejich snažení ovšem chyběla nebezpečnější střelba. Olomouc hrozila z protiútoků a snažila se tlačit každý puk do předbrankového prostoru, který však hosté pečlivě bránili.

V desáté minutě Hanáci změnili přístup a přidali na střelbě, hned vzápětí nastřelili dvě tyčky a vynutili si přesilovou hru. Plzeň jim však důrazným napadáním nedopřávala prostor a držela puk daleko od své branky. Jen několik okamžiků po skončení trestu navíc zahrozil Mertl, který pálil z první a Konrádovi puk vypadl. Domácí obránci však včas uklidnili situaci kolem svého brankoviště. Na druhé straně zase ostrou střelou z úhlu a následnou dorážkou zahrozil Laš, ale skóre zůstalo nadále nezměněné.

Poprvé se změnilo v 16. minutě, když Plzeň vyrazila do útoku ve čtyřech hráčích, David Sklenička poslal puk do druhé vlny Nicholasi Jonesovi, který svou střelou rozvlnil síť za Konrádovými zády i skromný kotel hostujících fanoušků. Olomouc napjala všechny síly, aby ještě před přestávkou vyrovnala. Povedenou akci předvedl Jergl, kterému ale poté nevyšla přihrávka na najíždějícího Holce. Vyrovnat se podařilo až minutu před koncem třetiny Janu Knotkovi, který překvapil Svobodu zpoza jeho branky střelou do zad.

Také do druhé části vstoupili lépe domácí a po Eberleho střele se dostával k nebezpečné dorážce Knotek, ovšem puk před ním poskočil a olomoucký útočník netrefil ideálně. Téměř tři minuty Kohouti nepustili soupeře do svého obranného pásma, a naopak téměř bez ustání tlačili. Jergl měl odkrytý kus branky, ale nastřelil jen boční síť, Holec zase neuspěl v brejku proti Svobodovi.

Plzeň si vypracovala výraznější tlak až ve 26. minutě, kdy jí Olomouc nabídla přesilovou hru, a tu se také Indiánům podařilo využít, když Konrád vyrazil puk jen k Tomáši Mertlovi, a ten poslal puk do odkryté sítě. Ani tento trest Hanákům jako ponaučení nestačil, v následujících minutách nabídli soupeři další dvě početní výhody a tu druhou potrestal už po jedenácti vteřinách Milan Gulaš, po ukázkové kombinaci celé plzeňské formace.

Poté se Olomouc opět nadechla k protiútoku a Knotek nejprve nebezpečně tečoval, a poté i dorážel, ale Svoboda byl vždy včas na místě. V ideální střelecké pozici se o chvíli později ocitl Burian, ale puk dostal o kousek dál, než dosáhl. Čtyři minuty před přestávkou Plzeň opět trochu srovnala tempo a hra se začala přelévat ze strany na stranu, po dvou faulech ale sama vrátila Hanáky do tlaku. Mora tak mohla ještě snížit, když si Lukáš Galvas šikovně narazil puk s Jerglem a nebezpečně střílel z mezikruží. V následném zmatku na brankovišti však žádný z domácích hráčů nedokázal poslat puk do branky.

Také poslední dějství vyznívalo zpočátku lépe pro Hanáky, z územní převahy však nevytěžili žádnou šanci a po čtyřech minutách naopak z protiútoku zahrozil Straka, proti jehož střele musel Konrád ukázat mrštnou lapačku. Hned vzápětí zahrozili i Kohouti, když se k další dorážce tlačil Knotek, který ale zamířil vedle tyče.

Olomoucká převaha pokračovala, Plzeň hrozila ojedinělými výpady, které navíc často končily před první střelou. Na druhé straně se musel Svoboda ohánět proti Strapáčově tečované střele i proti následné dorážce Irgla. O chvíli později zahrozila třetí olomoucká formace, která si dvakrát v krátkém čase nabízela puk prakticky před prázdnou branku.

Pět minut před koncem zápasu Plzeň dvakrát nebezpečně zahrozila, nejprve se tlačil do brejku Schleiss, ale Strapáč se na poslední chvíli vrátil a odstavil ho od puku, hned vzápětí mohl střílet po přihrávce zpoza branky Kracík, který ovšem netrefil puk ideálně. Na druhé straně Jergl zůstal nehlídaný před Svobodou, ale ani tentokrát nedokázal puk poslat do sítě. Tři minuty před koncem však nabídl domácím přesilovou hru Straka a tu už po devíti vteřinách využil Tomáš Houdek. Olomouc se v závěru uchýlila ke hře bez brankáře, ale vyrovnat už se jí nepodařilo, naopak střelou do prázdné branky zpečetil vítězství Tomáš Mertl. Brankář Plzně Miroslav Svoboda si u tohoto gólu připsal asistenci.

OHLASY

Zdeněk Venera (HC Olomouc): Rozhodly dvě přesilovky ve druhé třetině, kdy se ukázalo, co pro Plzeň znamenají Mertl a Gulaš, kteří ty dva góly dali. My jsme měli zápas, kdy jsme se na góly nadřeli. Mohli jsme v první třetině i za celý zápas dát více gólů, šancí jsme měli docela dost. Když už mluvíme o těch přesilovkách, tak ke vší smůle se to vyloučení ještě znásobilo tím, že Knotek v obou dvou případech zlomil na prvním buly hokejku, takže jednou hrál bez hokejky, podruhé šel střídat a bylo to pět na tři. Toho samozřejmě takoví zkušení hráči, jako Mertl, Gulaš a celá ta první plzeňská pětka umí využít.