Report ze zápasu OLO vs. TRI (1:2)

HC Olomouc

logo

1:2

(0:1, 0:0, 1:1)

logo

HC Oceláři Třinec

Hosté, kteří byli favority utkání, se již od úvodních minut tlačili do zakončení, první zásah si Konrád připsal proti Marcinkovi. Na druhé straně prchli do přečíslení dva na jednoho Káňa s Ostřížkem, první jmenovaný chtěl přihrávat, ale trefil brusli bránícího hráče a Hrubec nemusel zasahovat. Domácí dokázali Oceláře na chvíli sevřít v tlaku, několik dobrých šancí si vytvořili Vyrůbalík a Knotek. Rychlou střelou od modré čáry zkoušel Hrubce prostřelit Jaroměřský a i přestože měl brankář hostů zakrytý výhled, dokázal puk vyrazit. Ve chvíli, kdy třinečtí hráči střídali, dokázal jejich rozehrávku vystihnout Strapáč, který našel na pravém kruhu zcela osamoceného Ostřížka, ten si rovnal kotouč na čepeli, a tak se Hrubec stihl přesunout a lapačkou vyškrábnout kotouč mimo tři tyče.

Domácím činila problémy dvojice Polanského s Adamským, kdy druhý jmenovaný si sjížděl na křižnou přihrávku, ale netrefil puk přesně a Konrád nemusel zasahovat. První gól padl ještě před polovinou první třetiny, Skladaný prohrál bruslařský souboj o puk s Růžičkou, který krátkou přihrávkou přiťukl kotouč Romanu Vlachovi, který překonal svého bývalého spoluhráče v brance Olomouce. Vstřelená branka nalila Třinci krev do žil a domácí hráči měli mnoho práce s třineckými výpady. Poté, co Jaroměřský ve středním pásmu sevřel kotouč do rukavice, putoval na trestnou lavici a Oceláři hráli přesilovou hru. V té Růžička nabíjel na druhou stranu Ciencalovi, Konrád se stihl přesunout a puk vyrazit. V protiútoku vyrazil dopředu Burian, který se natlačil až před Hrubce, ale puk za něj nedostrkal. Třinec tak svou početní výhodu nezužitkoval.

I Kohouti dostali k dispozici přesilovou hru, stejně jako Jaroměřský, i Dravecký obdržel dvě minuty za sevření puku rukou. Třinec ve vlastním oslabení zahrozil – Kovář s Petružálkem se dostali do přečíslení dva na jednoho, Konrád si s Petružálkovou střelou s obtížemi poradil. Další práci mu přidělal Adamský, ale ani ten ho nepřekonal. Na druhé straně se na Hrubce snažila vyzrát elitní formace domácích, ale marně. A tak ani Hanáci svou první početní výhodu nevyužili.

Necelé čtyři minuty před koncem první třetiny usedl na trestnou lavici Lukáš Galvas a Třinec hrál další početní výhodu. V té nebezpečně pálil od modré čáry Růžička, ale i přes shluk hráčů před sebou dokázal Konrád schovat puk v lapačce. V početní výhodě Oceláři tlačili, svírali Kohouty, Polanský chtěl nahrávat Svačinovi před prázdnou branku, do přihrávky se položil Jaroměřský a puk zastavil. V závěřu třetiny se za obránce dostal Ostřížek, zkoušel udělat kličku do bekhendu, Hrubec si s jeho pokusem poradil.

Zároveň s první sirénou byl vyloučen Petr Strapáč a Oceláři tak začínali druhou třetinu v početní výhodě. Ta se hostům příliš nevydařila, Konrád nemusel vůbec zasahovat. Po vypršení trestu se Kohouti ihned hnali dopředu. Herman dostal přihrávku na pravou stranu, avšak minul branku. Ondruškovu střelu od modré čáry Hrubec vyrazil. Velkou šanci domácích zmařil Hrubec – Knotek s Eberlem pláchli do přečíslení dva na jednoho, už už to vypadalo, že se Eberle s pukem dostal mimo střelecký úhel, ale ještě vypálil, Hrubec puk vyrazil, Knotek z těsné blízkosti dorážel, ale brankář hostů výborným zákrokem chytil kotouč do lapačky.

Domácí byli v úvodu třetiny aktivnější, maskou Hrubec vyrazil prudký puk vystřelený Burianem. Ani Ostřížek nedokázal svou střelu, kterou skryl za obránce, dostat za brankovou čáru. Svou aktivitou si Kohouti vykoledovali faul hostů a následnou přesilovou hru. V té si největší šanci připsal Káňa, když dorážel puk odražený od zadního mantinelu.

I přestože měli v první polovině druhé třetiny domácí výraznou střeleckou převahu, nedařilo se jim prostřelit Hrubce. Oceláři vycházeli ze zabezpečené obrany a občas chystali Konrádovi perné chvíle, jako například při střele Rákose z levého kruhu. Po Káňově chybě na útočné modré čáře ujel do samostatného úniku Petružálek, který svým pokusem orazítkoval Konrádovu levou tyč!

V závěru třetiny obdržel od rozhodčích dvě minuty Ostřížek a Oceláři hráli přesilovou hru. V té si největší šanci připsali oslabení domácí, když Knotek přenechával puk Lašovi, ten svou otočkou protihráče neobešel, po chvíli se znovu dostal ke kotouči, hledal Knotka, ten byl však již ve velkém úhlu a Hrubec si svou levou tyč pohlídal. V poslední minutě prostřední periody prchli do přečíslení Kovařčík s Ciencalou, první jmenovaný volil střelu, Konrád dokázal puk vykopnout pravým betonem.

Domácí hráči se do třetí třetiny pustili s vervou. I přestože měli optickou převahu, výraznější šanci si vypracovat nedokázali. Svou aktivitou si vykoledovali faul soupeře a hráli početní výhodu. V té si vypracovali několik dobrých pozic, několikrát pálil od modré čáry Vyrůbalík, před Hrubcem zkoušel bekhendovou kličku Knotek, ale nikdo z nich si na brankáře hostů nepřišel. S vypršením třineckého trestu letělo na Hrubce několik střel, ani ty za svá záda nepustil a Hanáci svou přesilovou hru nevyužili.

Početní výhoda nastartovala olomoucký tlak, pohlednou kombinaci zakončoval po Hermanově křižné přihrávce Ondrušek, ale jeho střela z první nebyla dostatečně rychlá a Hrubec se stačil přesunout. Kohouti byli za svou aktivitu odměněni, Jan Eberle si sklepl Jaroměřského střelu a poskakující puk poslal za Hrubcova záda. Třinec dostal ihned šanci na to, aby si své vedení vzal zpět – Houdek obdržel dvě trestné minuty. V přesilové hře ujeli Třinečtí do přečíslení tři na jednoho, Svačina zakončoval po Petružálkově pasu, Konrád se stihl přesunout. Polanský, Adamský a Petružálek motali v početní výhodě domácí obranu, domácí brankář musel být velmi pozorný, neboť tito hráči kombinovali nebezpečně blízko branky. Po vypršení Houdkova trestu Oceláři i nadále svírali Kohouty, Douderova rána od modré čáry byla tečovaná a orazítkovala Konrádovu levou tyč.

Přesilová hra nastartovala Třinec, který po jejím vypršení i nadále nebezpečně operoval ve své útočné třetině a Kohouti s jeho pohybem a kombinacemi měli obtíže. Domácí se více soustředili na obranu, ale připsali si i několik nebezpečných šancí, například, když puk doskákal až k Ostřížkovi na pravý kruh, kde vypálil, Hrubec jeho pokus vyrazil ramenem.

Necelých pět minut před koncem třetí třetiny si puk na útočné modré převzal Martin Růžička, který projel celým útočným pásmem z pravé strany na levou a bekhendovou střelou poslal kotouč do levého horního růžku Konrádovy branky. Posléze měli domácí k dispozici početní výhodu, ve které mohli zvrátit nepříznivý stav utkání. Od modré čáry pálil Laš a dorážel Knotek, Hrubec si s kotoučem poradil. Po vypršení trestu ujel po pravé straně do samostatného úniku Růžička, Konrád dokázal mezírku u své levé tyčky utěsnit.

V poslední dvouminutovce utkání byl Třinec aktivní v útočném pásmu a domácí se tak nedostávali k Hrubcovi. Až v poslední minutě si vypracovali několik šancí, odvolali Konráda z branky, avšak kýžený efekt to nepřineslo a tři body z utkání bere Třinec.

OHLASY

Zdeněk Venere (HC Olomouc): Souhlasím s tím, že nás Třinec v první třetině přehrával, měli jsme pocit, že do začátku utkání se promítl nešťastný konec utkání ze Zlína, kde nejenže jsme dostali vítězný gól pět vteřin před koncem, ale přišli jsme o dva hráče, o Škůrka a Irgla, takže začátek z naší strany nebyl vůbec dobrý. Od druhé třetiny jsme byli velmi aktivní, dostali jsme se do spousty šancí. Myslím si, že ve třetí třetině byla škoda vyloučení Houdka, když se nám podařilo vyrovnat a byli jsme v tlaku. Nicméně to nejpodstatnější, co nás trápí, je koncovka. Napočítali nám čtyřicet sedm střel, my z toho vyprodukovali jeden gól. Z Třince se dostane do šance Růžička, bekhendem to trefí do horního růžku. To je to, co nám chybí, ale to opakuji již delší dobu.