Report ze zápasu JIH vs. OLO (3:0)

HC Dukla Jihlava

logo

3:0

(1:0, 0:0, 2:0)

logo

HC Olomouc

Poslední zápas základní části zahájila Jihlava aktivněji, ale Mora byla první, kdo si vytvořil šanci. Ostřížek se uvolnil za brankou a nahrál na Skladaného mezi kruhy, Škarek ale tímto zákrokem zahájil svůj jistý výkon po celou dobu dnešního utkání. Hra byla ale jinak nevýrazná, bez šancí a tempa. Skóre se ale měnilo. Hamill vedl dopředu brejk tři na dva, kousek za útočnou modrou nahrál na Waceyho Rabbita a zpočátku nesmělá střela skončila v síti za Falterem, který dostal přednost před Konrádem. Toto byla však fakticky výjimka, další pořádná šance na gól přišla opět z hole Dukly až na konci 18. minuty, Jiránek předložil před branku volnému Strakovi, Falterova lapačka byla na svém místě včas. Konec třetiny končila Olomouc ve velkém tlaku a místy bylo štěstím pro domácí, že stav byl 1:0 pro ně.

Druhá třetina začala taktéž hrou Hanáků v útoku, jejich snahu otupilo vyloučení, za katr šel Lukáš Galvas. Přesilovka zpočátku vypadala, jako jedna ze série nepovedených, jenže přišla změna. Opět z ničeho, Zeman si objel dva obránce a nahrál Čachotskému před branku, pas byl ale až moc dlouhý na domácího kapitána. Postupem času se začalo více bruslit a srážet a Olomouc měla taktéž útočné choutky. V 29. minutě našel Galvas přesnou přihrávkou křižně Skladaného, slovenský útočník ve službách Mory však poslal kotouč z první vedle levé tyče. Další vyloučení přišlo v 33. minutě, Jihlava měla další přesilovku po Houdkově podražení. V početní výhodě stojí za zmínku závar před hostující brankou po střele Stříteského, či dorážka Čachotského po Šidlíkově palbě. Stejně jako první část, i druhou končili Hanáci v náporu, mnohem větším, než v třetině první. Jenže stejně jako v první části, gól nedali.

Do třetí třetiny šli domácí hráči s vědomím, že musí zaměřit své síly na obranu, to hosté museli hrát logicky dopředu. Jenže první pětiminutovka tomu moc nenasvědčovala. Nejprve po chybě v rozehrávce měl šanci domácí Anděl, o tři minuty později zblokoval střelu Rabbit, kotouč mu zůstal kdesi pod kalhotami, Rabbit však pokračoval dále, z kalhot ho vytřepal až na středovém kruhu a upaloval sám na branku. Dojíždějící Jergl mu však svoji hůl zavrtal do rukavice a logicky tak muselo přijít trestné střílení. K němu se sám faulovaný postavil a střelou nad lapačku do pravého horního rohu dal Wacey Rabbit dvoubrankový náskok Dukle. Pak se ale obraz hry změnil a Dukla bojovala zejména v obranné fázi. Na začátku osmačtyřicáté minuty nepřesně nahrál Hamill, toho využil Eberle a řítil se sám na branku, Škarek si však vše pojistil. Domácí mohli o výsledku rozhodnout v polovině třetiny, kdy Jiránek zleva najížděl na Faltera, ten mu však holí puk vypíchl. Oba celky dostaly přesilovku, jak Olomouc za Rabbitův faul, tak i Dukla za špatné střídaní hostí. Ani jedna početní výhoda nebyla zužitkována a šlo se do samotného závěru utkání. Zhruba dvě minuty před koncem se kouč Venera rozhodl pro vabank a odvolal gólmana. Veškerou snahu o drama ale Moře zničil Burian podražením Semana a i když se opět hosté rozhodli pro power-play, nepomohlo to. Naopak 38 sekund před koncem vše jistil Petr Straka do prázdné a bylo jasné, že všechny tři body zůstanou na Vysočině. Dukla po skvělém týmovém výkonu přehrála Olomouc 3:0 a díky ztrátě jednoho bodu svého souseda z Mladé Boleslavi stáhla ztrátu na dvanácté místo na osm bodů. To Olomoučané naopak půjdou do předkola play-off, kde na ně čeká nedaleký rival ze Zlína.

OHLASY

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Můžu hodnocení jen zopakovat. První třetina nebyla z naší strany špatná, dali jsme v ní branku. Ale ve druhé části soupeř zvýšil aktivitu, pohyb a vytvořil si příležitosti. Samozřejmě dobře, že jsme dnes vyhráli, ale nechci to více rozebírat. Bylo to vyrovnané utkání, které rozhodly maličkosti. Povedlo se nám dát branky, naopak soupeř měl ve druhé třetině několik vyložených šancí, které neproměnil. Pro nás jenom dobře, jsme rádi za tři body a čeká nás další práce. Soupeře v play-out musíme sledovat, každý bod hraje velkou roli. Už víme, že Boleslav po základní hrací době urvala minimálně bod. Samozřejmě by bylo lepší, kdybychom na ní měli ztrátu šest bodů, ale i tak věřím týmu, že je play-out hratelné.