Report ze zápasu KOM vs. OLO (3:1)

HC Kometa Brno

logo

3:1

(0:1, 2:0, 1:0)

logo

HC Olomouc

Úvodní buly zápasu vyhráli brněnští, kteří se hned pustili do první útočné akce. Ze začátku zápasu lehce aktivnější Olomouc musela v páté minutě do početní nevýhody, když dvě minuty za vysokou hůl inkasoval Szturc. Kometa se hned ocitla v první větší šanci zápasu. Mlynář našel přihrávkou zpoza branky ideálně postaveného Nováka, ten pálil z voleje, ale trefil pouze dobře reagujícího brankáře Ovčařiho. Olomouc poté přečkala oslabení bez větších potíží a pokračovalo se vcelku ve slušném tempu. Ani jeden z celků se nedostával do souvislejšího tlaku, což mělo za následek bezbrankový stav až do 12. minuty. Po rychlé útočné akci vypálil Macuh, jehož střelu Dostál pouze vyrazil před sebe a k dorážce do prázdné brány se dostal Jan Janečko, který otevřel skóre zápasu svým prvním gólem v sezóně. Domácí Kometa nechtěla první třetinu odehrát bez vstřelené branky. To by ale musela mít trochu více štěstí. Zhruba pět minut před koncem první periody totiž domácí orazítkovali dvakrát tyč Ovčařiho branky. Nejdříve se po chybě olomoucké obrany ocitl sám před bránou Střondala, poté v situaci dvou na jednoho dostal nabito Mlynář. Oba dva ovšem trefili pouze konstrukci hostující klece a tak Olomouc vyhrála první třetinu jednobrankovým rozdílem.

Druhá třetina začala další přesilovou hrou domácích, což už se bohužel pro Kohouty projevilo i ve skóre. Janků dostal dvě minuty za podražení a Kometa se usadila v útočném pásmu. Po rychlé kombinaci se kotouč dostal na hůl Tomáše Mlynáře, jenž dokázal z vrcholku pravého kruhu prostřelit Ovčařiho. Domácí v této části převzali otěže zápasu do svých rukou a byli lepším celkem, což se projevilo hlavně na počtu potrestaných hráčů na straně Olomouce. Třetí oslabení po vyloučení Říčky Kohouti ještě zvládli, po tom čtvrtém už ale inkasovali. Domácí do vedení poslal po pěkné individuální akci Matěj Novák, který si dokázal poradit jak s olomouckými obránci, tak i s brankářem Ovčařim. Po tomto gólu se Olomouc zvedla, usadila se v útočném pásmu a výsledkem byla tyč po střele Pěchy a následně první přesilová hra. Olomouc však tuhle, ani další příležitost početní výhody nevyužila, i když po Podlahově střele byl blízko ke srovnání Macuh, který dotíral na Dostála. Ten však hostující tlak ke konci třetiny zvládl a proto třetina skončila za stavu 2:1 pro domácí.

Ve třetí části se oběma celkům nedařilo si vytvořit větší brankovou příležitost. Hra plynula celkem rychle a hrálo se nahoru dolů. Přesně deset minut před koncem mohl přidat třetí gól domácích Havlát, ten ale v koncovce z pravého kruhu selhal a trefil pouze tyč Ovčařiho brány. Po této neproměněné šanci se utkání začalo vyhrocovat. Nejdříve dostal domácí Jurnečka dvě minuty za hákování, ve stejném čase byl ale potrestán i hostující Cach za držení protihráče a jelikož nebyl s verdiktem hlavního sudího spokojen, dostal k tomu ještě desetiminutový osobní trest za nesportovní chování. Větší šance už ale na brněnském stadionu vidět nebyly. Po ostřejším závěru, kdy Havlát nevybíravým způsobem sestřelil Podlahu, kterého okamžitě napadl hostující Kuba a vše skončilo předčasným odchodem do kabin pro Havláta za zásah do oblasti hlavy a krku, přidali domácí při hostující power-play třetí branku zásluhou Petra Slabého. Ten udal konečnou podobu výsledku a tak moravské derby i podruhé v sezóně ovládli hokejisté Brna.