Report ze zápasu OLO vs. ZLN (3:2)

HC Olomouc

logo

3:2

(0:1, 1:0, 2:1)

logo

PSG Berani Zlín

Napínavou bitvu slibovalo před zápasem jak postavení obou týmů v tabulce, kde se Olomouc umístila o příčku lépe s náskokem pouhého jednoho bodu, tak i vzájemné zápasy, ve kterých si oba týmy rozdělily smírně po dvou vítězstvích. Hanáci si však odnesli o dva body více díky tomu, že jednu porážku utrpěli až v nastavení.

Do utkání vstoupil lépe Zlín, který od prvních minut tlačil svého soupeře, zatímco Hanáci spoléhali na samostatné úniky. Nadechnout se mohli až ve čtvrté minutě, když byl dvouminutovým trestem ohodnocen zákrok Valenty. V přesilové hře zahrozili Burian s Irglem, ale Kašík si všechny jejich pokusy pohlídal.

Krátce po vypršení trestu se tlačil přes olomouckou obranu Klhůfek, který ale zamířil mimo tři tyče. Zlínský tlak pokračoval a vyloučení tentokrát přišlo na straně domácích, ale ani Berani svou šanci nevyužili. Z branky se tak radovali až ve čtrnácté minutě, kdy zůstal sám před Konrádem Pavel Klhůfek, který zamířil přesně nad pravé rameno olomouckého brankáře.

Olomouc poté přidala na aktivitě, ale vypracovat si větší šance prozatím nedokázala. Opět to byl Zlín, kdo zahrozil, konkrétně Fryšara s Freibergsem, ale druhý jmenovaný vystřelil z první nepřesně. Až v závěru třetiny se Olomouci podařilo vypracovat si souvislejší tlak, na vyrovnání to však nestačilo.

Začátek prostřední části se nesl v duchu nepřesností na obou stranách a ani jedna strana si nedokázala vypracovat výraznější šance. První nebezpečnější šance tak přišly až ve 27. minutě při vyloučení Knotka, i poté to ovšem byly jen ojedinělé pokusy zlínských hráčů. Teprve po jejím skončení se s šancemi roztrhl pytel. Ve dvacáté deváté minutě po chybě domácí obrany nejprve zůstal sám před Konrádem Okál, ale tváří v tvář slovenskému brankáři neuspěl. Na druhé straně vybízel Knotek k samostatnému úniku Eberleho, ale kotouč mu poslal o kousek dál, než bylo potřeba. Vzápětí už se ale podařilo protlačit mezi soupeřovými hráči Zbyňku Irglovi, který sice na Kašíka kličkou nevyzrál, ale dostal jej mimo branku a Petr Strapáč tak dorážel do zcela odkryté sítě.

Vstřelená branka domácí povzbudila k větší aktivitě, stejně jako Zlín, který si chtěl vzít své vedení co nejdříve zpět, oba brankáři ale prokázali své kvality a nepustili za svá záda ani puk. V závěru třetiny byla nebezpečnějším týmem Mora. Eberle se dokázal uvolnit za brankou soupeře a vybruslil před Kašíka, ale střelou z otočky jej nepřekonal. Ještě více se zlínský brankář zapotil při nevydařené střele Vyrůbalíka, kterou vyrazil až koncem svého betonu. I přesto šly oba týmy do kabin za vyrovnaného stavu 1:1.

Hned v úvodu třetí třetiny Olomouc dokonala obrat a šla do vedení. Jergl s Hermanem ujížděli do přečíslení dvou na jednoho a zdálo se, že první jmenovaný prováhal šanci na nahrávku, proto zkusil vystřelit. Kašík byl připravený, ale Jergl si puk našel v rohu kluziště a poslal ho Miroslavu Holcovi, který se střelou z vrcholu kruhů nemýlil.

Zlín po inkasované brance opět přidal na obrátkách a brzy si vynutil vyloučení na straně domácích, paradoxně to však byli Kohouti, kdo v průběhu trestu zahrozil více. Po jeho skončení ale převzali otěže zápasu opět Berani a ti se také v padesáté minutě dočkali vyrovnání, když Konrádovi propadla prudká střela Davida Šťastného.

V závěru třetiny si pak oba týmy vyměnili ještě po jedné přesilové hře. Ale zatímco Zlín svou šanci nevyužil, Olomouc se radovala už po čtyřiceti vteřinách své početní výhody, když Jakub Galvas našel zpoza branky Petra Strapáče, který svým druhým gólem v utkání vrátil Hanáky do vedení. Šedesát pět vteřin před koncem Zlínští odvolali brankáře a jejich výhodu vzápětí znásobilo ještě vyloučení Ondruška, Mora už se ovšem ubránila a připsala si první vítězství v předkole Generali play-off Tipsport extraligy.

OHLASY

Zdeněk Venera (HC Olomouc): První třetina nebyla podle našich představ. Soupeř byl aktivnější, z naší strany mi to přišlo ne úplně v pohodě, jako bychom měli nějaká očekávání, co ten zápas přinese. Zlín šel zaslouženě do vedení. Důležitý byl pro nás vyrovnávací gól, protože pokud bychom se v tom nějakým způsobem delší dobu máchali, tak by to bylo horší. Hodně nám pomohl vyrovnávací gól na 1:1, pak jsme byli aktivnější, měli jsme více ze hry a šli jsme do vedení. Gól na 2:2 nás zase trochu přibrzdil, mohlo se to zvrtnout na kteroukoliv stranu a rozhodly přesilovky. Nám se podařilo ubránit všechny zlínské, kterých bylo docela dost, a sami jsme ve třetí třetině jednu využili. Mohlo se to překlopit na jakoukoliv stranu, překlopilo se to k nám a za to jsme rádi.