Report ze zápasu OLO vs. ZLN (1:3)

HC Olomouc

logo

1:3

(0:1, 0:1, 1:1)

logo

PSG Berani Zlín

Hned od úvodního vhazování se Zlín vrhl do útoku, první střelu zápasu si připsal Ferenc, ale puk byl zblokovaný domácím kapitánem. Na druhé straně dobře prošel Knotek, který přihrál Lašovi, Kašík puk chytil, ale zajel do branky a rozhodčí se šel poradit s kolegou u videa, zda kotouč nepřešel brankovou čáru, následně hlavní sudí rozpažil. Poté došlo ke střídání brankářů, neboť Kašík měl problémy s výstrojí, a tak, než si dal vybavení do pořádku, nastoupil do branky Štůrala. Toho ihned po vhazování prověřil Irgl, ale jeho střela nenašla cíl.

Po necelých dvou minutách hry vyloučil současně rozhodčí Kubiše a Honejska a Olomouc hrála dvě minuty dlouhou přesilovou hru pět na tři. V té si první šanci připsal Knotek, Kašík, který se mezitím vrátil do branky, puk podržel, Freibergs s Knotkem se dostali do strkanice a rozhodčí oba znesvářené hráče poslal na dvě minuty na trestnou lavici. Další část olomoucké přesilovky Zlín dobře bránil, až sedmnáct sekund před koncem vyloučení musel Kašík zasáhnout betonem proti Irglově střele. Ani ve zbývajícím čase početní výhody Kohouti nedokázali brankáře hostů ohrozit vážnější šancí a Ševci své oslabení ubránili.

Šanci na první změnu ve skóre měl Honejsek, když se bekhendem pokoušel dorazit Konrádem vyražený kotouč. Domácí brankář však skokem hostujícímu útočníkovi kotouč lapil. Další dobrý pokus si připsal Veselý, když dostal trochu prostoru na pravém kruhu, Konrád vyrazil kotouč do bezpečí. Posléze Kubiš ve vlastním útočném pásmu fauloval a Hanáci hráli další přesilovou hru.

V početní výhodě se po pravé straně prosmýkl Laš a prezentoval se dobrou střelou, nicméně Kašík byl připraven. Stejně tak byl připraven i Konrád, když ho prověřil rychlou střelou Šťastný. Ve chvíli, kdy skončila olomoucká přesilová hra, byli současně vyloučeni za hrubost Jaroměřský a Veselý a hra pokračovala ve čtyřech hráčích na obou stranách. V této herní situaci si Ševci vedli dobře, nejprve střílel Šťastný od modré čáry, z dalšího útoku již dokázal Antonín Honejsek doklepnout za Konráda vyražený puk a Zlín se ujal vedení. Další práci měl Konrád po střele Bukartse, když dokázal kotouč vytěsnit v poslední chvíli lapačkou. Stejnou částí výstroje zastavil i Honejskovu střelu. Následně se Žižka už už radoval ze vstřelené branky, když k němu doputoval kotouč před prázdnou brankou a Konrád ležel v brankovišti, ale domácí gólman dokázal zvednutou lapačkou puk zastavit. Na druhé straně se před brankou ocitl Jakub Galvas, potáhl si puk na levou stranu, ale Kašík se stihl proti střele přesunout.

V přečíslení dva na jednoho byl Okál faulován a Zlín dostal k dispozici první přesilovou hru. V té však fauloval Kubiš a diváci znovu mohli sledovat hru čtyř proti čtyřem. Po vypršení Ondruškova trestu se domácí vydali ve třech dopředu, Irgl přihrál Skladanému najíždějícímu z druhé vlny, ale ten trefil pouze Kašíka. Ve vlastním oslabení prchl sám na Konráda Sedláček, ale bekhendový blafák domácí brankář vytěsnil pravým betonem. Ani další ze svých přesilových her Kohouti nevyužili. Hned vzápětí, po faulu Novotného, dostali k dispozici další, v té Laš střelou od modré čáry orazítkoval Kašíkovu horní tyčku, avšak zbytek početní výhody tým z Baťova města ubránil.

Druhou třetinu začali lépe hosté, vytvořili si krátký tlak, Pavel Klhůfek si s pukem vybruslil z rohu až před Konráda a střelou po ledu poslal černou pryž až do branky. Další komplikací pro domácí bylo vyloučení Ondruška za sekání. V přesilové hře si Zlín vypracoval několik dobrých šancí, Konrád si připsal několik dobrých zákroků, poté dobře zapracoval Strapáč a dostal Ševce daleko od své branky. Po vypršení Ondruškova trestu musel Konrád rychle máchnout lapačkou proti Ondráčkovi.

Následovala pasáž hry bez větších šancí, Hanáci sice ohrožovali Kašíkovu branku, ale ve většině případů měl zlínský gólman dobrý výhled a všechny puky lapil nebo vyrazil. Zlín se před Konráda dostával pouze ojediněle, jako například Sedláček, když se snažil Konráda překvapit nahozením z úrovně brankové čáry.

Zlín v závěru třetiny přidal na tempu a znovu se dostával do dobrých příležitostí před Konrádem, například Kubiš hledal křižnou přihrávkou Veselého, avšak puk mírně ztečoval jeden z domácích obránců. Na druhé straně Houdkovu střelu tečoval Holec, avšak poslal kotouč mimo tři tyče. Domácí se dostali do přečíslení tři na jednoho, Knotkovi však při přihrávce sklouzl kotouč z čepele, a proto nedoputoval k Lašovi. Olomoucký tlak zastavilo až vyloučení Jaroměřského, který podrazil Honejska. Ve vlastním oslabení prošli dopředu Knotek s Lašem, ale Knotkova střela byla vytečovaná nad branku. Zlín svou početní výhodu nesehrál špatně, ale Konrád si na všechny šance Ševců počíhal.

Třetí třetinu začali domácí svou aktivitou, Strapáčovi při střele sjel kotouč z čepele, a tak Kašík nemusel zasahovat. Na druhé straně pálil z dálky Honejsek, Konrád si na kotouč počkal. Povedenou šancí se prezentoval Eberle, když nahazoval z úrovně brankové čáry a Kašíkem tečovaný puk proskotačil brankovištěm. Úvodní desetiminutovka třetí třetiny nenabídla mnoho šancí.

Šlahařův pokus od modré čáry Konrád zvládl vykopnout špičkou levého betonu. Z nenápadné akce však Kohouti udeřili a zdramatizovali utkání. Jakub Galvas zavezl puk do pásma, kde ho nechal Eberlemu, který vypálil, Kašík vyrazil a Jan Knotek dorazil puk za Kašíka. Vstřelená branka Kohouty nabudila a rázem měl Kašík plno práce, aktivní byla zejména první formace. Před Konrádem zahrozil z protiútoku Šťastný, ale domácí gólman měl beton na správném místě.

Ve velké šanci se ocitli Irgl se Strapáčem, když nejprve oba vypálili a posléze se dostali k dorážce, puk prošel brankovištěm a odrazil se od tyčky směrem ven. Stejná tyčka zastavila i Hermanovu ránu z mezikruží. Domácí vsadili vše na útočnou kartu, z čehož pramenily zlínské protiútoky, v jednom z nich se ocitl Fořt, když prosprintoval za kotoučem po pravé straně, Konrád si na jeho střelu počkal a posléze puk obránci uklidili do bezpečí.

V závěru utkání se Hanáci snažili dotáhnout manko, ale Kašík ve zlínské brance si počínal neomylně a všechny kotouče končily u něj. Olomoucké naděje na vyrovnání utnul necelé dvě minuty před koncem Jiří Ondráček, když se Zlín dostal do přečíslení a Ondráček se nerozpakoval a vystřelil, načež kotouč skončil v síti. V samotném závěru zápasu dostal ještě dvouminutový trest domácí kapitán Vyrůbalík a Zlín si tak bez problému pohlídal svůj náskok.

OHLASY

Zdeněk Venera (HC Olomouc): Říkal jsem, že kdo nepromění přesilovou hru pět na tři, tak nemůže vyhrát zápas. Speciálně mužstvo, které mnoho gólů nedává. My jsme úvod utkání měli dobrý, šli jsme do toho s chutí, povzbuzeni prvním vítězstvím. Bylo tam nějaké zkoumání, zda puk přešel brankovou čáru, či ne. Dravostí jsme si vypracovali přesilovku pět na tři, ale tu jsme sehráli velmi špatně, myslím, že toto ovlivnilo průběh celé první třetiny. Namísto toho abychom šli do vedení, tak se to podařilo Zlínu. V zápasech, kdy nepadá mnoho gólů, tak se skóre špatně otáčí. Samozřejmě já vidím důvod v té přesilovce pět na tři, tam nám přeskakovaly puky, přišlo mi, jak kdybychom to hráli s tenisákem namísto puku. Přestože v poslední třetině tam bylo vzepětí, snaha o vyrovnání, podařilo se nám snížit, nastřelili jsme tyčku, byly tam nějaké šance, tak se nám to nepodařilo a Zlín tady vyhrál.