Report ze zápasu OLO vs. KVA (4:1)

HC Olomouc

logo

4:1

(1:0, 1:1, 2:0)

logo

HC Energie Karlovy Vary

V úvodu zápasu byli aktivnější domácí, kteří pálili na Novotného ze všech úhlů. Avšak brankář hostů dlouho odolával. Energie se dopředu vydávala pouze sporadicky. Ve velké šanci se však ocitl Jakub Flek, který dokázal ujet do samostatného úniku, ale Konrád si s jeho prudkou střelou poradil. Následovaly velké šance domácích. Nejprve Jan Švrček od modré čáry napálil horní tyčku, Káňovi dorážka puku před zpola odkrytou brankou nesedla, a tak se skóre neměnilo. Změna přišla až v jedenácté minutě, kdy zamířil přesně Zbyněk Irgl, který se tak stal prvním olomouckým střelcem v nové sezoně.

Následovala pasáž hry, kdy si ani jeden z týmů nedokázal vytvořit výraznější převahu, oba brankáři museli být pozorní, ale nemuseli řešit žádnou vážnější šanci. Skladaný společně s Holcem sic unikli do přečíslení dvou proti jednomu, ale slovenskému útočníkovi kotouč hodně poskakoval, a tak jeho pokus Novotného neohrozil.

V další dobré šanci se ocitl třetí olomoucký útok podpořený Vyrůbalíkem, ale Novotným vyražený kotouč Holec nedokázal uklidit do branky. Na pravém kruhu Lašovi nabil Knotek, ale domácí devětatřicítka puk napálila pouze do jednoho z obránců. Západočeši Konráda nedokázali vážněji ohrozit, a tak do kabin odcházeli spokojenější domácí.

Druhou třetinu začaly Karlovy Vary zostra, Flek dokázal v útočné třetině vystihnout rozehrávku a získat kotouč, objel do přihrávky padajícího obránce a přihrál Rachůnkovi, ten svou šanci zužitkovat nedokázal. Posléze se ale do samostatného úniku dostal Ondřej Beránek, který si rozpohyboval Konráda a vyrovnal stav utkání.

Západočeši se z vyrovnaného stavu neradovali dlouho – ve dvacáté páté minutě se na útočné modré čáře zmocnil puku Zbyněk Irgl, prokličkoval až před Novotného a poslal mu puk mezi betony. Hanáci přidali na aktivitě, čímž si vykoledovali nedovolený zákrok Krejčího, který usedl na trestnou lavici za podrážení. První početní výhodu utkání domácí proměnit nedokázali, nejnebezpečnější akcí byla Holcova rána z pravého kruhu, která trefila Novotného do masky.

Hráčem, který v první polovině utkání připravil Novotnému nejvíce práce, se stal Zbyněk Irgl, jeho další akci brankář hostů zlikvidoval jen s velkým vypětím. Energie dostala šanci na vyrovnání, když Burian usedl na trestné lavici za držení protihráče. V početní výhodě se hráči ze západu Čech neprosadili, i díky obětavým zákrokům všech olomouckých hráčů.

V další dobré šanci se ocitl Vojtěch Tomeček, když se sám dostal na osu hřiště a zakončoval bekhendem, Novotný jeho úmysl vystihl. I nadále byli Hanáci aktivnějším týmem, Irgl s Burianem unikli do přečíslení dva na jednoho, Burian po Irglově přihrávce pálil, ale i tentokrát předvedl gólman hostů perfektní práci. Na druhé straně nebezpečně pálil Kovačevič, do jeho střely se položil Švrček. V závěru třetiny ještě nebezpečně zahrozil Flek, ale ani on nedostal kotouč bekhendem za Konrádova záda.

V úvodu třetí třetiny přidaly Karlovy Vary na tempu, rychlým objetím branky se Konráda snažil zaskočit Mikúš. Aktivita Západočechů vyústila nedovoleným zákrokem Laše, který usedl na trestnou lavici za hákování. V početní výhodě nebezpečně pálil Krejčí, ale kotouč až ke Konrádovi nedoputoval. V závěru přesilovky to ještě zkoušel z pravé strany Kohout, ale Konrád držel svůj tým. Na druhé straně nebezpečnou šanci připravil pro Koloucha Irgl, první jmenovaný ale střílel z mezikruží nepřesně.

Další ohrožení pro Novotného si připravil Vyrůbalík, když vybruslil zpoza branky a nikým nekrytý dostal prostor na střelu. Ač převaha domácích nebyla tolik zřetelná jako v první třetině, Kohouti drželi otěže utkání ve svých rukách, když nejprve se svým bekhendem prosadil Vojtěch Tomeček. A o chvíli později si užil ovace olomouckého publika Jan Knotek, který po Vyrůbalíkově přihrávce uklidil kotouč do pravého horního růžku Novotného branky.

Na druhé straně se o korekci skóre snažil Stloukal, jeho pokus byl bruslí Vyrůbalíka vytečován do ochranné sítě. I v závěru utkání byli o něco aktivnější Hanáci, Západočeši vyráželi především do rychlých protiútoků, jako například Gorčík s Lapšanským. Další střelou od modré prověřil Konráda Vágner. V poslední minutě ještě prudce vypálil Stloukal, ale Konrád puk za svá záda nepustil a Kohouti si tak po prvním kole připisují na své konto tři body.

OHLASY

Zdeněk Moták (HC Olomouc): Pro nás to jsou velmi důležité tři body, důležité vítězství. Na našich holích bylo až příliš nervozity. Báli jsme se hrát, nebylo to úplně optimální. První třetina byla z naší strany ustrašená, ještě horší byl vstup do třetiny druhé, kdy soupeř vyrovnal na 1:1. Důležité bylo, že jsme se dokázali otřepat a šli jsme do vedení dva jedna. Ve třetí třetině, sami jste mohli vidět, že za stavu tři jedna jsme dostali křídla. Všichni jsme chtěli kotouč, vytvářeli jsme slušné kombinace, kdy jsme soupeře přehrávali, myslím, že jsme zaslouženě zvítězili. Mrzí nás, že nedáváme góly, to je takový náš neduh, je důležité, abychom dávali branky dříve, abychom se uklidnili, abychom vedli větším brankovým rozdílem než 1:0, nebo 2:1, v tom případě jsou všichni pod tlakem. Myslím si, že hráči si dnes vítězství zasloužili.