Report ze zápasu SPA vs. OLO (4:6)

HC Sparta Praha

logo

4:6

(0:1, 2:2, 1:3)

logo

HC Olomouc

Hanáci měli do utkání aktivnější vstup a zahajovací formace, do které se po několika zápasech navrátil Bruno Mráz, hned zamkla soupeře v jeho obranném pásmu. Avšak žádnou vyloženou šanci si hráči v bílém nedokázali vypracovat. První velmi rychlou pasáž hry tak přerušilo zakázané uvolnění Kohoutů, po kterém se domácí začali tlačit do útoku. Konrád měl v úvodu víc práce než jeho protějšek v brance Sparty.

Do největší šance Mory se v úvodní pětiminutovce dostal Jan Knotek, který dokázal prorazit domácí obranný val a z prostoru kruhu zaměstnal Machovského. Stejný hráč se dostal do velké šance i zkraje vlastního oslabení, když dokázal přebruslit obranu Pražanů a z blízka pálil těsně vedle levé tyče. V tu chvíli seděl na trestné lavici Nahodil za hákování. Domácím se první část přesilové hry vůbec nepovedla a největší ohrožení pro branku Mory přišlo až s pokusem Gregorce od modré, když byl puk tečován a strážce hostující branky měl co dělat, aby udržel kotouč v lapačce.

V půlce první třetiny došlo před brankou domácích k velmi vypjatému momentu a to, když Piskáček po odpískání několikrát ostře sekl Irgla. Po tomto incidentu se do sebe pustilo hned několik hráčů a rozhodčí celou situaci vyřešili pouhým vykázáním Hanáků z útočného pásma. Zakrátko po této rozmíšce se na druhé straně blýsknul skvělým zákrokem Konrád, který nejprve dokázal udržel puk na hraně brankoviště a následně v sedě pokryl i ostrou dorážku Blaina.

Následně se do šancí začali dostávat i olomoučtí Kohouti. V té největší byl Burian, před kterým se po tlačenici v předbrankovém prostoru zjevil osamocený puk a ležící Machovský. Forvard Mory však nedokázal přehodit beton opavského odchovance a stav zůstal nezměněn. To však platilo jen do další akce třetí olomoucké formace, na jejímž konci byl už úspěšný zakončující Vilém Burian. Vytáhlý křídelní útočník se protáhl skulinou v obraně Pražanů, položil si Machovského a zakončil pod horní tyč. Velmi dobře obsazený sektor hostů tak poprvé v zápase propukl v jásot a málem se radoval i podruhé. Hanáci totiž po úvodní brance ožili a svého soupeře drželi v pásmu prakticky po celý zbytek první třetiny. Na Machovského si už však nepřišli a do kabin se šlo za stavu 0:1.

Kohouti do druhé třetiny vstoupili povzbuzeni úvodní brankou a do první střelecké příležitosti se dostal nejproduktivnější hráč Moravanů Irgl, který pálil z kruhu. Machovský si jeho střelu pohlídal a přikryl puk lapačkou. Krátce po prvním přerušení druhé třetiny usedl na trestnou lavici Dvořák za nedovolené bránění a Mora tak měla velkou příležitost na zdvojnásobení svého vedení. To se však Hanákům nepodařilo a domácí dokonce nadvakrát ujeli do přečíslení.

Pocit z nepříliš vyvedené přesilovky napravil ve 25. minutě Miroslav Holec, který po otočení hry ujel obráncům domácího celku, najel si mezi kruhy a nekompromisně propálil Machovského. Mora tak dokázala k velké radosti svých příznivců navázat na výkon z konce první třetiny a ujala se dvoubrankového vedení.

Hosté, které povzbudil druhý gól, zaveleli do dalšího útoku. Na jeho konci byl třetí gól, o který se stejně jako v předchozím případě postaral Miroslav Holec. Útočník čtvrté formace Mory si zblízka najel před Machovského, vystřelil a zvýšil stav utkání už na 3:0. Gólman domácích se po třetím inkasovaném gólu poroučel z branky a na jeho místo nastoupil Honzík.

Nedlouho po třetí gólové radosti však začali mít Hanáci úplně jiné starosti. V čase 26:37 inkasoval domácí Beran tvrdý zákrok od Dujsíka, který od rozhodčích vyfasoval pětiminutový trest a k tomu osobní trest do konce utkání. Na trestnou lavici zamířil místo olomouckého obránce nakonec útočník Mráz a hosté se museli bránit pětiminutovému oslabení. To zprvu nerozehráli vůbec špatně, po první ubráněné minutě, však usedl k Mrázovi na střídačku Irgl za podrážení a Kohouti byli rázem na ledě vetřech.

Toho domácí dokázali znamenitě využít a hned nadvakrát snížit. O první sparťanskou branku se v čase 28:44 postaral Jeremi Blain, který dokázal využít clony před Konrádem a snížil na rozdíl dvou branek. První gól domácí povzbudil a o necelé dvě minuty později už to bylo 2:3. O druhou branku Pražanů se postaral Andrej Kudrna. Ten střílel z podobné pozice jako předtím Blain, puk však prošel do branky na bližší tyč. Hanáci po druhé inkasované brance napnuli všechny své síly směrem do obrany a udrželi své, v tu chvíli už pouze jednobrankové, vedení. Vypjatou a na góly bohatou část utkání nakonec zakončilo několik vyloučení a Olomoučtí měli k dispozici i zkrácenou přesilovou hru, kterou ale nevyužili. Po návratů všech vyloučených se hra uklidnila, a i šancí na obou stranách ubylo. Stav se už ve druhé třetiny nezměnil a týmy do šaten odešly za stavu 2:3

Sparta na startu třetí třetiny potvrzovala svou znovunabytou herní pohodu, Branislav Konrád tak byl pod neustálým tlakem a vyrovnání jako by už bylo cítit ve vzduchu. Visející Damoklův meč na Hanáky spadl ve 45. minutě, kdy se olomoucký odchovanec v barvách pražanů Petr Vrána vrhl k přímočarému zakončení a i díky cloně mohl slavit sparťanský restart. Tohle by čekal z domácích fanoušků možná málokdo – Sparta se dokázala naplno dostat znovu do zápasu a mohla ještě doufat v málo vídaný obrat.

Olomouc ovšem toto vlastní selhání nechtěla dopustit, důkazem byla její zvýšená aktivita nebo Galvasova tutovka krátce po vyrovnání Pražanů. V 50. minutě navíc došlo na další zvrat. Jako blesk z čistého nebe přišla na řadu olomoucká vzpruha, když se David Ostřížek trefil parádní bombou od modré. David Honzík ale inkasoval znovu za necelou minutu. Radovat se mohl tentokrát pracant Vilém Burian po trefě z předbrankového prostoru. A to nebylo vše! Za dalších 42 vteřin dokonal fantastickou olomouckou „stosekundovku“ Marek Laš svou druhou trefou v sezóně, když zakončil přečíslení dvou proti jednomu.

Pohár trpělivosti domácích fanoušků logicky přetekl, odstartoval tak hromadný exodus diváků z tribun. To ale nic nezměnilo na tom, že Sparta se postupně z tohoto šoku dokázala oklepat. Olomouc ještě rozhodně nic neměla jisté, což jen potvrdil v 57. minutě Jan Buchtele během signalizované výhody úspěšnou ranou z mezikruží. Hlavní stratég Sparty Uwe Krupp sice ještě vyzkoušel na protivníka variantu v podobě power-play, avšak nakonec se Pražané už z další trerfy neradovali. Olomouc tak zvítězila i potřetí v řadě.

OHLASY

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): Měli jsme dobrý vstup do utkání a vytvořili jsme si tlak. V první třetině jsme se dobře vyrovnávali s rychlostí olomouckých hráčů, ale soupeř využil jednu naší chybu. Ve druhé třetině přidal soupeř další dva góly, ale náš tým dokázal odpovědět a využil přesilovky. Potom jsme dobře sehráli i oslabení, kterých bylo dost. Ve třetí třetině jsme vyrovnali, ale pak to tam opět napadalo Olomouci. Je to pro nás nepříjemná prohra. Musíme se nachystat na příští víkend a ukázat si problémy, které máme. Především dostáváme hodně branek, což se nám předtím nestávalo.