Report ze zápasu OLO vs. KOM (4:5)

HC Olomouc

logo

4:5p

(2:0, 2:4, 0:0 - 0:1)

logo

HC Kometa Brno

Druhý svátek vánoční byla olomoucká Plecharéna svědkem nadmíru atraktivního klání mezi domácími Kohouty a brněnskou Kometou. V letošní sezóně na sebe oba celky narazily již dvakrát. V prvním utkání na ledě Olomouce se z výhry na samostatné nájezdy radoval tým kolem Libora Zábranského, zatímco v tom druhém si Mora z Brna odvezla tři body za výhru 2:3. Jako mírný favorit do zápasu vstupovali Kohouti jakožto čtvrtý tým tabulky, na záda jim ovšem dýchala právě Kometa, jež na Hanáky ztrácela jeden bod.

Do první vážnější šance zápasu se dostal domácí Holec, který zavezl puk až před brankáře Komety, ovšem nepodařilo se mu překličkovat čtveřici bránících hráčů hostů. Další ohrožení Vejmelkovy brány nastalo ve 4. minutě, kdy se hráči obou týmů přetlačovali v brněnském brankovišti, v lovení puku však byli úspěšnější modrobílí. Ani následná rána od modré z hole Miroslava Holce neskončila za Vejmelkovými zády. Na druhé straně o chvíli později zahrozil Martin Erat, nicméně jeho střela našla svůj nový domov v Konrádově lapačce. Ten samý hráč se ve velké šanci ocitl také po přihrávce Štencela, ale i tady byl slovenský gólman pozorný.

Na první vyloučení v zápase se muselo čekat až do 12. minuty, v níž se sekáním protihráče provinil domácí útočník Bruno Mráz. Kometa v přesilovce zahrozila krátce po úspěšném vhazování, ovšem Holík nedokázal Konráda překonat ani nadvakrát. Olomouci se dvakrát podařilo vyjet do brejku, nicméně Laš ani Burian nedokázali vyzrát na strážce brněnské svatyně.

Na konci první třetiny si přesilovku zahráli také domácí. Do dobrého střeleckého postavení se dostal Aleš Jergl, po jeho střele si však o svých pět minut slávy řekla Vejmelkova lapačka. A maskovaný muž v modrobílé odolával i nadále – zlikvidoval Škůrkovu ránu od modré i Jerglovu dorážku. Právě kroměřížský odchovanec v dresu Olomouce byl ale střelecky i nadále při chuti a v této přesilové hře se držel pravidla „do třetice všeho dobrého i zlého“. Po přihrávce Jana Knotka si povyjel před levý kruh a dělovou ránou otevřel skóre zápasu.

Sedmdesát čtyři vteřin před zazněním sirény oznamující konec třetiny explodovala Plecharéna nadšením podruhé. K Davidu Ostřížkovi se dostal odražený puk po střele Davida Škůrka, načež hráč číslo 44 nelenil a poslal kotouč Janu Knotkovi do prostoru levého kruhu. Centr první formace pak svižnou ranou překonal Karla Vejmelku a zvýšil vedení Kohoutů na 2:0.

První zákrok druhé třetiny si zapsal Branislav Konrád, proti střele Petra Holíka mu však stačilo jen včas sklapnout betony. Větší nebezpečí představovala situace v prostoru před olomouckým brankovištěm, v níž se dostal k puku osamocený Vondráček, i tentokrát se však Konrádovi podařilo uhájit čisté konto. O pár momentů později se ve velké šanci ocitl Miroslav Holec jedoucí se na soupeřova gólmana, jenže přihrávka Lukáše Nahodila na něj byla příliš prudká.

Ve 24. minutě se do samostatného úniku dostal nejproduktivnější hráč Komety Petr Holík a při svém zakončení mezi betony Konráda se nemýlil. Kometu po snížení ožila a olomouckému gólmanovi i jeho kolegům v obraně přidělávala vrásky na čele. Vyrovnání měli na svých holích Vondráček a Erat, ani jednomu se ale nepodařilo dostat puk za brankovou čáru. O pár chvil později se ale hosté přece jen dočkali – po střele Bedřicha Köhlera rozvlnila černá pryž síť za zády brankáře Mory.

Bleskový obrat zápasu byl završen ve 28. minutě, kdy Kometa dokázala zásluhou Martina Zaťoviče využít přesilovou hru. Během necelých čtyř minut se tak hostům podařilo vymazat dvoubrankové manko a dostat se do vedení. Hostům se dařilo vyvíjet na Kohouty tlak a po třetím gólu je drželi zavřené v obranném pásmu, z tohoto tlaku se jim navíc podařilo vytěžit další přesilovou hru.

Hanáci se v oslabení dostali do brejku a Knotek málem překvapil Vejmelku, ale k vyrovnání tato akce nevedla. Kometa naopak z následné protiakce vytěžila další gól. Svou druhou trefu v utkání si připsal Petr Holík a situace začala být pro domácí velmi vážná.

V závěru druhé třetiny se ale v Plecharéně ještě měly dít věci. V 38. minutě se Kohouti vrátili do hry díky gólu Jiřího Ondruška, který dostal přihrávku zpoza brány od Bruno Mráze. Tím však tým pod trenérským tandemem Tomajko-Moták neřekl ve druhém dějství vše. Necelou minutu po snížení se Hanáci radovali z vyrovnávacího gólu. Po střele Aleše Jergla se kotouč odrazil k číhajícímu Janu Knotkovi, který černý nesmysl dostal za záda Karla Vejmelky.

První minuty závěrečné třetiny se nesly v klidnějším tempu než přestřelka ve druhé polovině předchozího dějství. Na první větší šanci si diváci museli počkat až do 43. minuty, kdy František Skladaný provětral Vejmelkovu lapačku. Po následném buly před brněnským gólmanem došlo k velkému závaru před bránou hostů, jenže Ostřížek ani Jergl tentokrát neměli přesnou mušku. Na nerozhodném stavu utkání nic nezměnil ani únik Nahodila s Mrázem, pro němuž nakonec nemusel brankář hostů ani zasahovat.

V 50. minutě se v obrovské šanci ocitl Vondráček, ale z bezprostřední blízkosti trefil jen Konráda. Olomoucký gólman pak vystavil stopku i brněnskému projektilu letícímu od modré čáry. Poté si Kometa nepohlídala počet hráčů na ledě nabídla Olomouci přesilovou hru. Ta však trvala jen 5 vteřin, protože pak přišlo vyloučení Mráze.

Stejný hráč se krátce po opuštění trestné lavice provinil sekáním a po protestech mu rozhodčí udělili navíc i desetiminutový osobní trest. V přesilové hře se sice Kometě podařilo dostat puk za Konrádova záda, bylo to však až poté, co rozhodčí pískal postavení útočícího hráče v brankovišti. Olomouc pak zbytek oslabení přečkala ve zdraví.

Dvě a tři čtvrtě minuty před koncem základní hrací doby se parádním zákrokem lapačkou vytáhl Branislav Konrád. Buly v útočném pásmu vyhrála Kometa, která se také jala okupovat prostor před slovenským gólmanem. Situaci svému týmu moc neulehčil Jan Knotek, jenž vyhodil puk mimo hrací plochu a byl potrestán za zdržování. Kometa mohla v přesilové hře rozhodnout zápas, ale Branislav Konrád se proměnil v superhrdinu v masce a neuvěřitelným zákrokem se mu podařilo zastavit téměř jistou gólovou střelu Muellera. Napínavé utkání se tak přehouplo do prodloužení.

V nastavené hrací době měl nejprve více práce Karel Vejmelka, který musel likvidovat pokusy Švrčka, Jaroměřského a Tomečka. Potom se ovšem poprvé v prodloužení přihlásila Kometa, která před olomouckou bránou způsobila velký závar. Z toho se sice domácí dokázali dostat, puk se potom však dostal k Petru Holíkovi, jenž zkompletoval hattrick a rozhodl o tom, že si jeho tým z Olomouce odveze bod navíc.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): Řekl bych, že jsme dobře začali. Měli jsme dobrý pohyb a vytěžili jsme z toho dva góly v přesilovkách. Těch prvních 10 minut druhé třetiny jsme z toho trošičku vypadli a dostali jsme dva góly v oslabení. Naštěstí jsme v té koncovce druhé třetiny srovnali na 4:4. Ve třetí třetině měla Kometa velké šance, ale Braňo tam měl skvělé zákroky. Bod je pro nás vzhledem k těm oslabením dobrý výsledek. Do tabulky je každý bod důležitý. Kometa má výborné přesilovky my jsme dnes byli vylučování až moc. Tomu se proti takovému mužstvu musíme vyvarovat.