Report ze zápasu ZLN vs. OLO (1:2)

PSG Berani Zlín

logo

1:2

(0:0, 1:0, 0:2)

logo

HC Olomouc

Hanáci stejně jako ve středečním duelu na ledě Vítkovic vstoupili do utkání v pozměněné sestavě. V brance dostal příležitost Jan Lukáš. Po jednozápasové odmlce dostal prostor ve čtvrtém útoku mladičký Tobiáš Handl.

Od úvodního vhazování uplynuly téměř tři minuty, než se diváci dočkali první výraznější šance. Do té se dokázal dostat Tomáš Fořt, který obdržel přihrávku do předbrankového prostoru. Jan Lukáš hájící olomouckou branku, ale svého soupeře vychytal. V čase 6:29 dostali domácí Berani k dispozici první přesilovou hru utkání, když na trestnou lavici usedl olomoucký Ludvík Rutar za nedovolené bránění. Zlínu se ale početní výhoda příliš nevyvedla a Hanáci i díky řadě přesných vyhození a pořádné porci obětavosti nakonec dokázali své oslabení ustát.

Zakrátko po ubráněném oslabení dostali svou první přesilovou příležitost i Hanáci. Zdeněk Okál totiž ve středním pásmu atakoval Petra Koloucha a ten zůstal ležet u prostoru mezi střídačkami. Následně se strhla potyčka a rozhodčí odeslali osmadvacetiletého útočníka čtvrté zlínské formace do sprch.

Lepší vstup do pětiminutového nerovnovážného stavu však měli domácí, za které po straně pronikl Dominik Lakatoš. Tváří v tvář Janu Lukášovi však neuspěl a olomoucký brankář si připsal klíčový zákrok první třetiny. Za nedlouhou chvíli po šanci exlibereckého útočníka se hra Hanáků stabilizovala a Libor Kašík musel své spoluhráče podržet několika kvalitními zákroky. Nejvíce práce měl gólman se zkušenostmi z ruského Chabarovsku na sklonku 14. minuty. V tom čase totiž likvidoval Burianovu dorážku, po nahození od modré čáry. Puk však nakonec dokázal zlínský brankář zalehnout a situaci uklidnit. Zlínští nakonec své pětiminutové oslabení, a i následný tlak olomouckých hráčů ustáli bez úhony a sami se dostali do několika gólových šancí. Jako když se Štěpán Fryšara dostal k bekhendovému zakončení před brankou Kohoutů a jen těsně netrefil levou odkrytou část branky.

Do konce první třetiny zbývaly necelé tři minuty, když na trestnou lavici za svůj zákrok odjel Jan Švrček. Pro Zlín se tak naskytla příležitost udeřit po ubráněném pětiminutovém oslabení, jenže Hanákům se stejně jako v prvním případě podařilo přestát oslabení bez inkasované branky a na jeho konci se sami dostali do šance. Po opuštění trestné lavice zůstal na modré čáře zapomenutý Jan Švrček, který přesně našel dobře najetého spoluhráče. Libor Kašík však v poslední zkoušce první periody obstál na výbornou a do kabiny odešly oba celky za stavu 0:0.

Ze startu druhé třetiny utkání oba týmy pokračovaly ve svém defenzivnějším pojetí hry. První střelu, která ale nebyla přesná, si minutu a půl od úvodního buly druhé části připsal Dalibor Řezníček. Švrčkova brusle však nasměrovala touš do ochranné sítě a Jan Lukáš zasahovat nemusel. Na druhé straně nedlouho po první zlínské příležitosti zahrozili i hosté, když si do pásma ve velké rychlosti najel Jan Jaroměřský. Ten z vrcholu kruhu vyvětral pravý beton Libora Kašíka. Šance zkušeného beka hosty povzbudila a začali se znovu tlačit do velikých gólových šancí. Největší příležitost ke skórování a otevření gólového účtu zápasu měli Marek Laš a František Skladaný, kteří pláchli zlínské obraně v přečíslení dva na jednoho. Gólem však ani tato šance neskončila, neboť první jmenovaný se rozhodl vzít celou akci na sebe a Libor Kašík jej dokázal s porcí štěstí vychytat.

V polovině základní hrací doby předváděná hra oku diváků příliš nelahodila a tábory na obou stranách se velmi hlasitým způsobem dožadovali vstřelení úvodní branky. Žádný z hráčů však nedokázal volání svých fanouškům vyslyšet, a tak dál kralovali brankáři. Na jedné straně Jan Lukáš musel řešit řadu ošemetných nahození – na té druhé pak Libor Kašík čelil nebezpečným olomouckým šancím. Jako když na začátku 34. minuty dostal mezi kruhy nabyto David Ostřížek. Hostující forvard hned z první poslal kotouč na bránu, avšak bez gólového efektu.

Ten se nakonec dostavil na druhé straně o necelou minutu později, když se po přihrávce od Edgarse Kuldy trefil Jakub Herman. Bývalá opora kohoutů dokázala šikovnou stahovačkou obejít soupeře a bekhendem zavěsila pod víko olomoucké branky. Úvodní branka zlínské barvy náramně povzbudila. Zlínští pak byli v momentech bezprostředně po vstřelení Hermanova gólu nebezpečnější. Jan Lukáš měl plné ruce i nohy práce s několika dalšími gólovými příležitostmi. Berani už se ale prosadit nedokázali.

Hosty stihla ve 38. minutě další komplikace v podobě dvouminutového trestu Františka Skladaného, který na trestnou lavici usedl za podrážení. Zlínští však pokračovali v trendu nepovedených přesilových her a málem sami inkasovali. Na samém konci olomoucké početní nevýhody zahrozil znovu velmi nebezpečně David Ostřížek. Ani napodruhé však nedokázal odstranit klouzlo domácí svatyně.

Třetí třetina započala velkým olomouckým tlakem. Hanáci rozhodně nechtěli přijít o další veledůležité body, jejich útoky tak začínaly nabírat na obrátkách. Vymodlené srovnání stavu přišlo ve 42. minutě, kdy dostal v přesilovce do úniku Jan Knotek a přesnou bombu napasoval až za Kašíkova záda.

Kohouti sice dostali za malou chvíli další možnost početní výhody, jenže další úder nepřišel. Zlínu se podařilo zmobilizovat poslední zbytky morálních sil a po ubráněném oslabení si naopak právě domácí připsali obrovskou tutovku. Jakub Herman ale nedokázal zopakovat úspěšný brejk ze druhé třetiny, na startu 48. minuty se mohl radovat naopak Jan Lukáš po fantastickém zákroku.

Nadále vyrovnaný průběh rozsekla až Mrázova tutovka. Mladý slovenský útočník se o obrat ale nepostaral. V předbrankovém prostoru měl až příliš málo času, přiskočivší puk jej tak spíše překvapil, než vyburcoval k pohotové dorážce. V této disciplíně byl ale úspěšný Zbyněk Irgl, jenž sice při své kličkované v 52. minutě napoprvé neuspěl, jeho protivník mu nicméně nešťastně nahrál rukou na hůl. Olomouckému bomberovi už stačilo jen využít svých instinktů a plácnout kotouč do odkryté části klece.

Zlín se rozhodně nechtěl smířit v derby s porážkou, blízko odvrácení potupy byl tak kupříkladu ve vypjatém závěru Šlahař, avšak Lukáš předváděl i nadále velmi kvalitní výkon a jeho tutovku zneškodnil. Olomouci se posléze zdařilo zastavovat další podobné ataky soupeře, zlínští hokejisté nicméně bojovali do poslední sekundy. O restart ševců se málem postaral znovu Herman, jenomže brejkovou nahrávku na Lakatoše mu v poslední chvíli zastavila olomoucká defenzíva. Berani ještě zkusili v závěru i power-play, po heroickém výkonu olomoucké obrany však slaví kohouti velmi cennou výhru za tři body.

OHLASY

Martin Hamrlík (PSG Berani Zlín): Na jeden gól se nedá vyhrát, to by bylo obrovské štěstí. My si za to můžeme sami. Hrozná nedisciplinovanost, začal to Okál. Ve třetí třetině se to zvrhlo, každý hráč první pětky šel ven. Přesilovky byly šílené. Musíme poprosit extraligu, ať nám nedává přesilovky. Místo aby nám to pomohlo, tak se z toho pak dostáváme, takže my přesilovky nechceme. Za to snad pokuta deset tisíc nebude, když je poprosíme o tohle. Kašík nás držel, za stavu 1:0 tam byly nějaké šance na odskočení. Olomouc pak dvakrát v přesilovce dala gól a zaslouženě vyhrála.