Report ze zápasu OLO vs. HKM (1:3)

HC Olomouc

logo

1:3

(0:1, 1:1, 0:1)

logo

Mountfield HK

Po téměř dvoutýdenní pauze vyjeli hokejisté Olomouce na led do ostrého zápasu. Los k nim však příliš příznivý nebyl, protože určil, že na Hanou zavítá houževnatý soupeř z Hradce Králové. V letošní sezóně se se oba celky střetly již třikrát a pokaždé se z výhry radoval domácí tým. První zápas v plecharéně nabídl představení Petra Strapáče, díky jehož hattricku se Kohouti radovali z výhry 3:1.

První velká šance utkání přišla už po necelých třiceti vteřinách hry. Chalupa se v rohu útočného pásma zmocnil kotouče a dostal se až před Konráda, ten ho však dokázal zneškodnit. O pár vteřin později se na olomouckého fantoma řítili tři hradečtí, Cingelova střela ovšem cílila jen na plexisklo. Olomoucká ofenzivní síla se o slovo přihlásila v podobě střely Aleše Jergla, pro jeho dělovku od levého pruhu měl ovšem Pavelka přichystané betony.

V dobré pozici se ocitl Vojtěch Tomeček, který měl nadvakrát možnost ohrozit hradeckou bránu. Napoprvé jen promáchl a podruhé si ho pohlídali obránců Lvů. Na druhé straně se v blízkosti Konráda objevil Linhart, který ovšem zakončoval pouze do hrudníku slovenského gólmana. Posléze došlo k menší strkanici, rozhodčí se ale rozhodli, že vylučovat nebudou.

O něco aktivnější byli v prvních minutách zápasu Lvi a byli za to odměněni úvodním gólem utkání. O ten se postaral Mislav Rosandić, jenž se zmocnil puku v předbrankovém prostoru a jeho střela po ledě překonala jak Konráda, tak i brankovou čáru.

O pár okamžiků později měl na hokejce srovnání Jakub Galvas, který střílel také z mezikruží, kde ho nechala hradecká obrana úplně samotného. Střela mladého beka ale mířila mimo tři tyče.

Ochozy uznale zatleskaly, když navrátilec do sestavy Tomáš Dujsík dokázal zastavit jednoho z hradeckých útočníků i přes to, že v bruslařském souboji s ním ztratil hokejku. To Janu Knotkovi se na druhé straně kluziště podařilo ujet všem pronásledujícím obráncům, jeho zakončení ale mířilo příliš vysoko.

Také začátek druhého dějství měli navrch hosté a Konrád si v úvodní minutě připsal několik zákroků. Pozorný musel být i Pavelka, na něhož se řítil z brejku Burian, hradecký strážce brány ale i tuto akci ustál bez ztráty kytičky. Burian se do dobrého postavení dostal také o pár chvil později, tentokrát jeho pokus Pavelka vykopl betonem. V další velmi nadějné šanci se ocitl Aleš Jergl, jemuž se podařilo prosmýknout se kolem hradeckých beků. Zakončoval však z těžkého úhlu a jeho střela mířila vysoko nad Pavelkovu bránu.

První vyloučení zápasu přišlo až v 27. minutě a vrátka se otevírala u trestné lavice domácího mužstva. Hanákům se oslabení podařilo ubránit, Knotek se dokonce vydal na výlet do útočného pásma, kde chvíli u mantinelu motal hlavu hradeckým obráncům. Po návratu Galvase z trestné lavice však Kohouti zažili perné chvilky. Jeden z hradeckých útočníků zůstal sám před Konrádem. Do této výhodně pozice dostal přesnou přihrávku a jen díky duchapřítomnosti slovenského gólmana se neměnilo skóre.

Po kombinaci olomouckých útočníků v obranném pásmu hostů se faulem provinil také Hradec, a tak si přesilovou hru zahráli pro změnu domácí. Hanáci dokázali svého soupeře držet v přesilovkovém zámku, nicméně Galvas ani Irgl nedokázali svou střelou dostat kotouč za bránu. Po vyhození Hradce byl navíc vyloučen Jiří Ondrušek za nedovolené bránění. Vyrovnaný stav hráčů na ledě ale dlouho nevydržel, protože o pár vteřin později se vrátka otevírala zase na straně hostů.

Vhazování v útočném pásmu vyhráli domácí a mohli pokračovat v útlaku Hradce. Po výměně puku s Jakubem Galvasem se střelou švihem prosadil nejlepší střelec Olomouce Zbyněk Irgl, jenž si tak připsal už svůj 19 gól v sezóně.

O chvíli později mohli hosté jít opět do vedení. Po střele Rákose sice Konrád puk vyrazil betonem, neposedný kotouč však chvíli poskakoval kolem brankoviště a ani olomoucká jednička netušila, kde přesně se nachází. Ani na druhé straně útočníkům štěstí nepřálo. Střela Viléma Buriana proletěla kolem tyče a Strapáčovi se nepodařilo najít najíždějícího Ondruška.

V závěru druhé třetiny měli Lvi výhodu přesilové hry, během níž musel Konrád vytasit několik důležitých zákroků, při nichž využil jak své betony, tak rameno. Pár vteřin před zazněním sirény kotouč po střele Radka Smoleňáka podivně vyskočil z brány a rozhodčí se jel poradit s videorozhodčím, který gól k překvapení domácího publika uznal.

17 vteřin před koncem třetiny pak hráči odešli do šaten a poslední okamžiky druhého dějství se tak musely odehrát až po přestávce. Krátce po začátku posledního dějství si domácí zahráli další přesilovku. Výhoda jednoho muže v poli se ale svěřencům trenérského dua Tomajko-Moták využít nepodařila.

Ve 44. minutě prověřil Švrček lapačku Jaroslava Pavelky a pár okamžiků na to se otevírala vrátka na obou trestných lavicích po strkanici právě Švrčka s Rosandićem. Hra 4 na 4 více vyhovovala olomouckým, nicméně výraznější šanci si v ní vypracovat nedokázali. Nebezpečněji vypadala akce Smoleňáka s Koukalem, jejichž souhru si ale Konrád pohlídal.

Další změna skóre přišla v 51. minutě. Matěj Chalupa s Lukášem Vopelkou se dostali do přečíslení a druhý jmenovaný poslal puk za Konrádova záda. Olomouc si následně zahrála další přesilovou hru, ovšem ani tentokrát nedokázala výhodu jednoho muže v poli navíc přetavit v gólový úspěch.

V posledních vteřinách hry byly k vidění velké šance na obou stranách. Nejprve Aleš Jergl objel bránu a naservíroval puk svým spoluhráčům – s tím si však hradecká obrana poradila. Na druhé straně musel Konrád tasit zákrok u tyče v posledních setinách zápasu.

OHLASY

Zdeněk Moták (HC Olomouc): Hráli jsme špatně. Bruslili jsme špatně, vázla nám kombinace, nedařilo se nám v osobních soubojích. V prosinci jsme podobný zápas hráli před reprezentační pauzou. Taky jsme hráli špatně, ale dali jsme šťastné góly a vyhráli jsme 3:1. Dnes jsme taky hráli špatně, ale historie se neopakovala. Nezasloužili jsme si vyhrát. Individuální výkony byly špatné, kolektivní také. Standardní výkon dnes odvedl snad jen Branaislav Konrád. Musím pogratulovat soupeři k vítězství. Doma nemůžeme hrát takhle špatně.