Report ze zápasu VIT vs. OLO (7:6)

HC Vítkovice Ridera

logo

7:6sn

(3:2, 1:3, 2:1 - 0:0)

logo

HC Olomouc

Olomoučtí k bitvě na vítkovickém ledě nastoupili ve značné obměněné sestavě. Mezi tři tyče se vrátil Branislav Konrád. Po jednozápasové absenci se na svou pozici ve třetí formaci vrátil Miroslav Holec a beze změn nezůstala ani druhý útok. Dvojici ve složení Zbyněk Irgla a Petr Strapáč vyztužil Petr Kolouch.

Aktivnější vstup do utkání měli domácí hokejisté, kteří hned ze startu mohli oťukat pevnost olomoucké obrany. Zakrátko po prvotním nátlaku se začalo vylučovat. Sudí Šír odeslal na trestnou lavici Lva a Strapáče. Oba protagonisté strkanice u mantinelu byli z hrací plochy vyloučeni za hrubost. Hra ve čtyřech mužích na obou stranách, ale mnohem více sedla hostujícím barvám. Za ty se totiž v čase 1:41 dokázal prosadit navrátilec Petr Kolouch, který prokázal dostatečný důraz v předbrankovém prostoru a dotlačil puk do sítě Vítkovic. Úvodní branku utkání nakonec musel ještě posvětit videorozhodčí.

Hanákům po prvním gólovém úspěchu narostla křídla. Svěřenci koučů Tomajka a Motáka se drželi své tvrdé hry do těla a dohrávání soubojů. Zakrátko byl ale k vidění nepříjemný moment, když se ve středním pásmu srazili Zbyněk Irgl a Roman Sztruc. Druhým jmenovaný vyšel z nešťastného střetnutí hůř a na místo byl povolán lékař. Oba ale následně po svých opustili ledovou plochu a pokračovalo se ve svižném tempu hry s minimem přerušení.

Domácí se v polovině první třetiny dokázali oklepat z úvodní inkasované branky a začali se tlačit do velkých šancí. Tu úplně největší měl Krenželok, který si sjel před branku Konráda z druhé vlny a dokázal kohoutího strážce svatyně prostřelit. Puk však nakonec vypadl těsně vedle pravé tyčky.

V čase 11:11 museli jít Olomoučtí poprvé v zápase do oslabení a Vítkovice dostaly k dispozici první úplnou přesilovou hru. Nejnebezpečněji pálil nadvakrát Tybor, který nejprve z kruhu jen těsně minul prostor nad pravým ramenem Konráda a následně se nedokázal prosadit ani z bezprostřední blízkosti. Hanáci ale nakonec i s vypětím všech sil odolali, neinkasovali a za pár chvil dostali k dispozici vlastní početní výhodu. Krenželok si odešel sednout na dvě minuty za podrážení. Hostům se ale až na jednu šanci v podání Ostřížka za své přesilovky nic vytěžit nepodařilo, a naopak sami inkasovali.

V čase 15:54 potrestala zaváhání dvojice ve složení Patrik Zdráhal – Lukáš Kucsera. První jmenovaný dokázal vypíchnout puk na modré a v přečíslení dva na jednoho naservíroval přesnou přihrávku svému spoluhráči, který se střelou z první nemýlil. Kohouti se ale vyrovnávací brankou domácích nenechali zlomit, a ještě do přestávky znovu odskočili na rozdíl jedné branky. O tu se v čase 17:22 postaral pravidelný olomoucký střelec posledních zápasu Aleš Jergl. Ten po přihrávce Davida Ostřížka nedal Bartošákovi prudkou střelou žádnou šanci a poslal hosty podruhé v utkání do vedení. Už za necelé dvě minuty však Vítkovice dokázaly vývoj utkání zcela otočit a po brankách Michala Poletína a Davida Květoně se nakonec šlo do šaten za stavu 3:2 pro domácí.

Vstup do druhé třetiny se Hanákům mimořádně vyvedl. Kohouti totiž nastoupili na svého soupeře ve velkém stylu, dál se drželi osvědčené hry do těla a krátce po úvodním vhazování druhé periody jim byla odměnou branka Bruna Mráze, který si nabruslil mezi kruhy a zavěsil kotouč do horní části domácí klece. Pětadvacetiletý forvard tak svou pohlednou trefou zařídil opětovné srovnání skóre a navrch dokázal vyhnat domácího Patrika Bartošáka na střídačku. Na jeho místo nastoupil Daniel Dolejš. Zopakovala se tak situace ze zápasu 15. kola sezóny 2017/2018, při kterém ten stejný střelec dokázal také vstřelit třetí olomouckou branku a rovněž vyhnal domácího brankáře na střídačku.

V čase 25:45 se ale domácí opět ujali vedení, a to zásluhou Radoslava Tybora, který pronikl po straně a zakončil svůj únik čtvrtým domácím gólem. V tu chvíli už se zdálo, že příval branek musí ochabnout, Hanáci se však opět nevzdali a znovu dokázali zkorigovat skóre. Konkrétně se o to postaral svým druhým gólem Petr Kolouch, který dostal přesnou přihrávku od Petra Strapáče a Dolejš poprvé v zápase inkasoval. Branka padla i se značným přispěním Zbyňka Irgla, který domácímu brankáři výborně zaclonil výhled. A byl to právě Zbyněk Irgl, který nakonec dokázal vstřelit další branku Moravanům. V polovině zápasu totiž dostali Kohouti k dispozici další přesilovou hru a dokázali ji náležité využít. Veterán druhého olomouckého útoku zatáhl kotouč mezi kruhy a prostřelil Dolejše mezi betony.

Kostka v Ostravar aréně ukazovala čas 34:27, když na trestnou lavici usedl Zdráhal a k jeho trestu ještě rozhodčí potrestali střídačku domácích za nesportovní chování. Vítkovice se tak rázem ocitly ve třech proti pěti a Hanáci dostali šanci k navýšení svého vedení. Červenobílí však jako by se zalekli šance a s přílišnou opatrností nedokázali jedinečnou příležitost využít. Šance pak začaly převažovat na domácí straně, tu nejvíc volající po další korekci skóre zahodil v samotném uniku exzlínský Poletín nyní ve službách Vítkovic. Jeho střelu dokázal Konrád vytáhnout ramenem.

Třetí perioda se překvapivě hned od začátku zahalila spíše do klidnějšího dojmu. Zprvu se sice za rychlým vyrovnáním hnali Ostravané, kteří se dostali i k nabídnuté přesilovce, jenomže olomoucká defenzíva pracovala dlouhou dobu na výbornou. Hanáci navíc po ubránění oslabení po vyloučení Jaroměřského sami svého soupeře pořádně zatlačili, leč bezúspěšně.

Ba naopak za chvíli už bylo znovu v tomto duelu nerozhodné skóre. Jak příznačné pro celou bitvu. V 50. minutě nepohrdl otevřenější obranou Šimon Stránský , který i přes zmenšený střelecký úhel po vyjetí Konráda dokázal dostat puk až do sítě. A Vítkovice pokračovaly ve svém náporu i nadále, nicméně Branislav Konrád svůj návrat na extraligová kolbiště naplánoval na ideální čas. Právě díky němu se domácím nepodařilo překlopit jazýček vah na svou stranu. Olomouc měla sice také několik šancí, třeba tutovce vítkovického Olesze se však žádná z nich nemohla svou nebezpečností rovnat.

A svou mírnější převahu také domácí potvrdili v samotném závěru. Po Strapáčově vyloučení se dostala vítkovická eskadra velmi brzy k přesné přesilovkové kombinaci, jež zakončil parádní dělovkou do šibenice Lukáš Kuscera. Olomoučtí trenéři okamžitě reagovali time outem a stažením Konráda z ledu, Vítkovice si svůj oddechový čas braly hned vzápětí. Avšak dokonalému dramatu tento krok domácího mančaftu nezabránil. Hanáci dokázali přeci jen již poněkolikáté srovnat, když v obrovské euforii dorazil 35 sekund před sirénou kotouč za Dolejše Zbyněk Irgl.

Duel musel dojít do prodloužení, v němž hned několikrát nebylo daleko od konečného rozhodnutí. Avšak posléze se dostalo na nájezdy. V první sérii překlonil vedení na stranu Olomouce Irgl, avšak Lev hned v dalším pokusu byl taktéž úspěšný. Ve čtvrté sérii pak propálil brankáře Schleiss i Knotek, rozhodující trefu si tak zapsal až v páté sérii Šimon Stránský. Petr Strapáč už pod tlakem srovnat nedokázal, kohouti si tak vezou z Vítkovic alespoň velmi cenný bod.

OHLASY

Pavel Trnka (HC Vítkovice Ridera): Já se asi tak moc vyjadřovat nebudu, protože to byl naší strany příšerný zážitek. Ale cením si toho, že máme dva body. V téhle fázi sezóny je každý bod důležitý, takže pro nás jsou ty dva body velmi důležité.