Report ze zápasu OLO vs. LIB (1:0)

HC Olomouc

logo

1:0

(0:0, 1:0, 0:0)

logo

Bílí Tygři Liberec

Zápas začali aktivněji Bílí Tygři, když hned v první minutě se po pravé straně prosmýkl Lenc a vypálil, Lukáš si s jeho pokusem poradil. Stejně tak vychytal i Zachara střílejícího z levého kruhu. I přestože měl lídr tabulky opticky navrch, Hanáci se nenechávali zahanbit, Will musel předvést svůj um proti Dujsíkově střele od modré čáry a následně i proti Ostřížkovi zakončujícímu z pravé strany.

V další velké šanci se ocitl Vyrůbalík, když zakončoval přečíslení, ale netrefil kotouč. Na druhé straně jeli dva na jednoho Lenc s Hudáčkem, první jmenovaný vzal zakončení na sebe, ale proti Lukášovi neuspěl. Do obrovské šance se dostal domácí Irgl, když v útočném pásmu vybojoval kotouč a řítil se sám na Willa, ale svým bekhendovým blafákem puk za brankovou čáru nedostal.

Přestože liberečtí hráči měli kotouč více na svých hokejkách, nedokázali si vytvářet velké šance. Až v poslední pětiminutovce ukázali svůj um, když vyšachovali olomouckou obranu a Jergl pomáhal Lukášovi v brankovišti hasit nastalou situaci, za což rozhodčí odpískali trestné střílení. Toho se ujal Birner, zkusil kličku do bekhendu, ale Lukáš udržel bezbrankový stav.

Posléze dostali Kohouti k dispozici početní výhodu, když se provinil Ševc. V té nebezpečně kombinovala první formace Hanáků, ale Jerglova teč před Willem nenasměrovala kotouč do branky. Kohouti vzápětí dostali k dispozici čtyřicet čtyři sekund přesilové hry pěti proti třem, když Vlach zahákoval Káňu. Vyrůbalíkovu dělovku z vrcholu kruhů brankář hostů neviděl, ale reflexivně ji vykopnul betonem, Škůrkův pokus si již pohlídal. Strapáčovu ránu Will pouze vyrazil před sebe, ale v předbrankovém prostoru nebyl nikdo z domácích, kdo by puk dorazil, a tak první třetina skončila bez branek.

Hned v úvodu druhé třetiny vyrazili Jergl s Knotkem do přečíslení dvou proti jednomu, první jmenovaný vzal zakončení na sebe, ale prováhal ideální moment, a tak si Will na jeho střelu počkal a ramenem ji vyrazil. Na druhé straně se před Lukáše protlačil Filippi, Lukáš kotouč vyrazil a posléze ho stihl skrýt pod lapačku před dojíždějícím Valským.

Ač byli Kohouti méně aktivním týmem, dokázali si v útočném pásmu vytvářet dobré šance. Jergl přihrávkou přes šířku pásma hledal Ostřížkovu hůl, ta však ztečovala kotouč těsně vedle odkryté branky. Poté se faulu v útočném pásmu dopustil Švrček a putoval na trestnou lavici. Bílí Tygři dokázali zahrozit, velmi nebezpečně pálil Filippi z pravého kruhu. Stejný hráč se do podobné pozice dostal ještě jednou, když zakončoval pohlednou kombinaci, ale Lukáš se stihl přesunout a kotouč vyrazit. Oslabení Kohouti dokázali ubránit, ale v následujících minutách je Liberec svíral a hlavní oporou domácích byl Lukáš, který vychytal všechny pokusy Tygrů.

Domácí hrozili zejména z rychlých protiútoků jako například Ostřížek, který přenechával kotouč pálícímu Jerglovi. Bílí Tygři přidávali na obrátkách, sám před Lukášem se ocitl Jelínek, ale domácí brankář si stále držel neprůstřelnost. Tu udržel i po samostatném úniku Zachara, který to zkusil kličkou do bekhendu, ale Lukáš si místo u své pravé tyčky pohlídal. Šest minut před koncem druhé třetiny se poprvé měnilo skóre, a to když Petr Strapáč z nenápadné akce prostřelil Willa z vrcholu kruhů. Vstřelená branka vlila Kohoutům krev do žil a Skladaný s Mrázem si vypracovali několik dobrých šancí. Jenže poté se držením provinil Dujsík a odešel pykat na trestnou lavici. V početní výhodě kombinaci zakončoval Filipi, ale Lukáš si puk pohlídal. V další akci Hudáčkovi utekl puk a domácí gólman puk rychle přikryl lapačkou. Ve vlastním oslabení pláchl do úniku Knotek a přestože byl tísněn, dokázal zakončit. Liberec ani svou druhou početní výhodu zužitkovat nedokázal a Kohouti odcházeli do kabin s jednobrankovým náskokem.

Třetí třetinu začali hosté zhurta, Lukáš musel předvést své umění proti Ševcovi a následně i proti tečované Hanouskově ráně. Stejně tak se neprosadil ani Hudáček po objetí branky. Na druhé straně zahrozil Ostřížek, ale jeho pokus si Will pohlídal. Hosté si svou aktivitou vybojovali početní výhodu, když si nedovoleně počínal Švrček. Tutovku promarnil Filippi, když dostal nabito před odkrytou klec a netrefil puk přesně. Krenželok pálil z těsné blízkosti, ale Lukáš vytáhl další ze svých famózních zákroků. Těsně po vypršení Švrčkova trestu se do samostatného úniku řítil Skladaný, který tísněn obráncem vystřelil, ale Willa nepropálil.

Další neproměněnou šanci předvedl Irgl, když v přečíslení po Strapáčově přihrávce vypálil vedle Willovy branky. Liberecký tlak se s přibývajícím časem stupňoval a Lukáš si nemohl stěžovat na nedostatek práce. Aktivitu hostů zbrzdilo vyloučení Zachara, který fauloval v útočné třetině. Ani ve vlastním oslabení Liberec nezahálel, Lukáš musel zasahovat proti Lakatošově pokusu. V útočném pásmu si Strapáč s Irglem vyměnili několik přihrávek a olomoucký matador vypálil, Will dokázal jeho ránu vytečovat mimo tři tyče. Ani Káňa z pravého kruhu si na gólmana hostů nepřišel.

Po dalším z Lukášových zákroků byli po menší strkanici vyloučeni Birner a Ondrušek a pokračovalo se ve čtyřech hráčích na obou stranách. Více prostoru na ledové ploše vyhovovalo spíše hostům. Po Ševcově střele od modré čáry Lukáš puk nejprve vyrazil a posléze měl hodně práce s tím, aby ho chytil do své moci. Proti Filippimu zase musel vytasit svůj beton, stejně tak si na domácího gólmana nepřišel z levé strany najíždějící Zachar. Tři minuty před koncem třetí třetiny se do přečíslení dva na jednoho dostali Jergl s Ostřížkem, Ostřížek chtěl přihrávat, jeden z libereckých puk tečoval a ten málem proskotačil až za Willa.

Necelé tři minuty před koncem hosté odvolali brankaře a zkusili štěstí se šesti bruslaři v poli. Bílí Tygři roztočili kolotoč svých přihrávek. Zakončení na sebe vzal Birner, Lukáš s obtížemi puk udržel. V další obrovské šanci se ocitl Ordoš, ale jeho střelu z první Lukáš ramenem vyrazil. Minutu před koncem se Irgl dostal s puku a vydal se do útočného pásma, kde byl nedovoleně zastaven Hanouskem, který od rozhodčích obdržel dvě minuty. Ondrušek v závěru jen těsně minul práznou branku hostů a Kohouti si tak proti lídrovi tabulky připsali do tabulky tři body.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): Liberec byl v začátku utkání trochu lepší, my jsme měli trochu respekt k soupeři, poté se to vyrovnalo. Vstřelená branka nás nakopla, po ní jsme si ve druhé třetině vytvořili tlak. Ve třetí třetině jsme se snažili ubránit těsný náskok, Liberec měl dost šancí, ale díky Honzovi Lukášovi jsme získali tři body.