Report ze zápasu KOM vs. OLO (4:0)

HC Kometa Brno

logo

4:0

(1:0, 2:0, 1:0 - N 0:0 - 1:0)

logo

HC Olomouc

Kometa do utkání přímo vlétla. Od začátku byla aktivnějším týmem, do první velké šance se už ve čtvrté minutě dostal Michal Kunc, jehož pokus ale zastavila tyč olomoucké brány. Největší příležitost první třetiny měl Vojtěch Střondala, který sérií rychlých kliček dokázal setřást hostující obránce. Následně si parádním blafákem položil gólmana Mokrého a poslal puk směrem mezi tři tyče. Kotouč však do brány nedoputoval, do cesty se mu na poslední chvíli postavila ruka brankáře Kohoutů.

Po zákroku do oblasti hlavy a krku na Jana Holemého byl sudími na trestnou na 2+10 minut poslán Josef Podlaha. Brněnští si s nabídnutou početní výhodou poradili na jedničku, střelu Daniela Kowalczyka od modré protečoval za záda Mokrého Vojtěch Kadlic a otevřel tak skóre utkání. Navýšit náskok svého týmu mohl v 11. minutě po přihrávce Erika Meluzína Petr Krejčí, ale v rozhodující chvíli nedokázal přesně zamířit. V další akci Kometě opět nepřálo štěstí, střele Jana Süsse v oslabení se do cesty postavila branková konstrukce Mokrého klece. V další šanci se ocitli Jakub Malý s Martinem Snášelem, ale ani oni nedokázali fantoma olomoucké branky překonat.

I ve druhé periodě byli výrazně aktivnější domácí. Ani ne po minutě hry za Vojtěchem Mokrým po střele Erika Meluzína znovu zvonila tyč. Poté měli domácí k dispozici další přesilovku a ani tentokrát s jejím využitím neváhali. Vojtěch Kadlic si párkrát vyměnil kotouč s Vojtěchem Střondalou, který dokázal najít skulinu mezi lapačkou a betonem olomouckého gólmana. Přesně o sto vteřin později se Brněnští radovali potřetí. Dobrou souhru s Erikem Meluzínem zvládl přesně zakončit Jan Holemý a zajistil tak svému týmu už třígólový náskok.

Následně se ke slovu konečně dostali i hosté. Ve vlastním oslabení ujel s pukem Michal Matiaško a kotouč i s gólmanem Lukášem Dostálem málem protlačil za brankovou čáru. Hosté už se radovali, dle rozhodčího ale touš nebyl celým svým objemem v bráně a brněnský brankář si i nadále držel čisté konto. O chvíli později se Lukáš Dostál vytáhl parádním zákrokem lapačkou proti střele Joshuy Jamese Máchy. V závěru třetiny měl dobrou příležitost v početní výhodě Vojtěch Střondala, v podobné situaci, jako byla ta, ve které vstřelil gól, už byl ale Mokrý pozornější.

Ani v závěrečné periodě domácí nepolevili. Hned ze začátku měli k dispozici početní výhodu. V ní se po střele Daniela Kowalczyka pokoušel nadvakrát dorážet Jan Mlčák, ale Mokrého nepřekonal. Ve 44. minutě akci Komety již počtvrté v zápase zastavila branková konstrukce olomoucké svatyně, tentokrát ji po souhře s Michalem Kuncem rozezvonil Jakub Malý. Po neshodě s rozhodčím vyfasoval osobní desetiminutový trest za nesportovní chování David Kalač. V další šanci zápasu mohla zase slavit Kometa. Stanislav Svozil střílel od modré, tento pokus vyrazil Mokrý před sebe k Petrovi Krejčímu, který jej dokázal procpat za brankovou čáru. V 59. minutě fauloval Martin Snášel ujíždějícího Davida Štefku a sudí nařídil trestné střílení. Toho se ujal sám atakovaný hráč, gólman Lukáš Dostál se však nenechal rozhodit a olomouckého útočníka vychytal. Brněnští tak svému soupeři nedali šanci a hladce zvítězili 4:0

Kometa byla odhodlaná urvat i čtvrtý bonusový bod. Do několika gólových šancí se dostal obránce Daniel Kowalczyk, ale ani jednou se mu nepodařilo ukončit utkání. Příležitost v podobě trestného střílení měl po faulu na Erika Meluzína Stanislav Svozil, ale na Mokrého nevyzrál a nadstavba tak dospěla až k samostatným nájezdům. V nich se brněnskými úspěšnými exekutory stal Erik Meluzín a v šesté sérii pak rozhodl Vojtěch Střondala. Olomouc tak nezískala v DRFG Areně ani jeden bod, Olomouc tak již jistojistě do lepší nadstavbové skupiny nepostoupí.

OHLASY

Jan Zachrla (HC Kometa Brno): Pro nás byl zápas obtížný spíš z psychologického hlediska. Věděli jsme, že Olomouc se v tabulce tlačí nahoru, před reprezentační pauzou se prezentovali výbornými výsledky. Určitě se chtěli dostat do postupové trojice a my jsme věděli, že musíme bezpodmínečně bodovat. Měl jsem před utkáním obavy, že by nás povinnost mohla svazovat, ale na druhou stranu musím říct, že jsme podali velmi dobrý výkon, zápas jsme měli pod kontrolou a Olomouc v dnešním utkání neměla příliš prostoru.