Report ze zápasu OLO vs. VLD (4:2)

HC Olomouc

logo

4:2

(2:1, 0:1, 2:0)

logo

Admiral Vladivostok

Olomoučané vyzvali soupeře z KHL po více než dvou letech. V přípravě na sezonu 2016/17 se střetli s Torpedem Nižnij Novgorod, kterému v Jihlavě na Dukla Cupu podlehli těsně 3:4. O prohře Hanáků přitom rozhodl až gól ze závěrečné pasáže třetí třetiny.

Domácí celek začal podobně jako v úterý proti Jihlavě bez jakékoliv známky letargie a pokusil se o rychlý úder. Z levé strany útočného pásma chtěl tahem střílet Holec. Než to ale stačil udělat, vypíchl mu kotouč obránce Tatalin. Na pravém kruhu si srovnal mířidla Burian, který hrál svůj první letošní přípravný zápas. Následně si vyjel k červenému obrysu značícímu začátek mezikruží a po zemi minul prostor u pravé tyče.

Vladivostok chtěl zahrozit po levém křídle. Koňkov nasměroval puk o mantinel na Butuzova, jemuž v mezikruží nevyšla předávka na Vichareva. Zanedlouho se ale hosté radovali z vedoucí branky. Djakov vyslal z levého kruhu prudký pas na teč. Jeho záměr dokonale pochopil Sergej Koňkov a ze vzduchu zblízka nasměroval kotouč do pravého horního růžku. Na druhé straně usiloval o rychlou odpověď Burian, z mezikruží ale trefil jen místo, kde čekal připravený Krasotkin. V šesté minutě se řítil sám na bránu Matiaško, blafák do bekhendu chtěl gólmanovi poslat mezi nohama, což Krasotkin zmařil levým betonem.

V přesilovce nachystal Ondrušek kotouč Burianovi, olomoucký útočník z chumlu těl trefil Krasotkinovo tělo. Dujsíkovu ránu od modré čáry po nahrávce zprava strážce hostující svatyně vyrazil tak, že puk proskotačil těsně vedle pravé tyče. Vladivostoku mohl dvoubrankový náskok zařídit Skorochov, po přihrávce Jakovleva zleva v tutovce zblízka přestřelil. Kotouti pořádně zahrozili Káňou. Ten sice ještě minul, v 18. minutě ale už platil stav 1:1. Jergl potáhl kotouč na pravé straně a oslovil volného Miroslava Holce, který tahem zamířil pod břevno do středu brány. Vzápětí Mora skóre otočila. V přesilovce Krasotkin neudržel Káňovu jedovku a po krátké skrumáži pálil David Ostřížek do odkryté části klece.

V poslední minutě první periody zkusil štěstí se střelou na bližší tyč Mráz, Krasotkin se překvapit nenechal a přilepený k pravé tyči poslal puk pryč. Ve velké možnosti se krátce před sirénou ocitl Škůrek, do odkryté části branky ruského týmu ovšem puk nenasměroval, trefil pouze přesouvajícího se gólmana.

Vladivostok před druhou třetinou sáhl ke střídání v brankovišti, Krasotkina nahradil Serebrjakov. Ve 22. minutě střílel v přesilovce Ostřížek z pravého kruhu o kousek vedle, zbytek olomouckého obléhání hosté také přečkali bez úhony. Do úniku dvou proti jednomu se vřítili Vasilij Strelcov s Voroninem. První jmenovaný to vzal na sebe, Konrád u pravé tyče schoval kotouč na hrudi. Ve 25. minutě mohl být Serebrjakov rád, že ho dělovka Ondruška od modré čáry trefila do pravé ruky. Příliš mnoho z ní rozhodně neviděl.

Nedlouho po polovině řádné hrací doby na něj zprava najížděl Škůrek, to si pro změnu daleko jistěji dokázal poradit lapačkou. Velkou příležitost měl na straně Vladivostoku Butuzov. Sám tváří v tváři Konrádovi ovšem neuspěl, olomoucký muž s maskou betony udržel černou gumu před brankovou čárou. Přímočarou akci Admiralu zakončoval pokusem nad levou šibenici Alexandr Strelcov. Neuspěl ani Vicharev, jenž ztroskotal na brankářově vytrčené holi.

Ve 39. minutě už to ale Denisi Vicharevovi vyšlo. Po povedeném dlouhém pasu přímo od Serebrjakova uháněl v přesilové hře nikým neatakovaný na Konráda. V osudové chvíli si puk přehodil na forhendovou stranu hole a uklidil ho k levé tyči.

Do třetí části si hosté přenesli početní výhodu. Puk odražený od zadního mantinelu chtěl rychle uklidit za pravou tyč Butuzov, Konrád byl však na místě. Po přiťuknutí od Antropova se před brankáře Kohoutů dostal volný Mereskin, ale kotouč přes jeho betony do sítě neprocpal. Před Serebrjakova prudce nahrával Jaroměřský, puk si nikdo z Hanáků u prostoru mezi třemi tyčemi nenašel. V olomoucké přesilovce pálili nepřesně Jergl se Škůrkem. Vzápětí ovšem plecharéna potřetí bouřila. Výbornou přihrávku Buriana zleva z úrovně brankové čáry bleskově z mezikruží sklepl do sítě Jiří Ondrušek.

Ve 49. minutě Serebrjakov se štěstím betonem vytáhl mimo bekhendový pokus Jergla, krátce po této situaci se Olomouci naskytla přesilovka pěti proti třem. V ní ostrou dělovku Škůrka lapil gólman, který navíc na sklonku klasického oslabení svého mužstva bravurně vytrčil beton proti střele Buriana. V 56. minutě se zaskvěl Konrád, když v oslabení koncem betonu po rychlé útočné akci vytěsnil mimo puk namířený z hokejky Butuzova. Vladivostoku nevyšla ani hra se šesti bruslaři v poli. Při ní naopak stanovil konečný výsledek zápasu svou druhou trefou David Ostřížek, kterému před prázdnou klec nahrával Káňa.

OHLASY

Zdeněk Moták (HC Olomouc): Pro nás poučné utkání ve všech směrech. Dokázali jsme si, že můžeme hrát s jakýmkoliv soupeřem, z naší strany velice dobrá první třetina, měli spoustu šancí, spoustu gólových střel, bohužel jsme je ale neproměnili, a to by nás v zápasech, kdy o něco půjde, mohlo mrzet. Na to jsme hráče mimo další věci upozorňovali. Vladivostok se pak zlepšil, bylo dobré, že jsme s nimi dokázali udržet krok. Myslím, že jsme nebyli horší, naopak chvílemi možná i lepší. Se soupeřem roste výkon. Kluci se těšili, možná bych to trochu přirovnal k tomu, když tady ve čtvrtek hráli fotbalisti se Sevillou. S takovým soupeřem jsme byli konkurenceschopní, a to je skvělá zpráva.