Report ze zápasu JIH vs. OLO (3:2)

HC Dukla Jihlava

logo

3:2sn

(2:0, 0:0, 0:2 - 0:0)

logo

HC Olomouc

Aktivnějším celkem se jevila ze začátku střetnutí Jihlava. Hned ve třetí minutě nebezpečně pálil Smolko, branku Olomouce ale netrefil.

Ve čtvrté minutě zahrozil Menšík, který si najel mezi kruhy, odkud zkusil bekhend. Poté Pigl zkoušel u levé tyče najít mezeru mezi betonem a tyčkou gólmana Mokrého, ale nebyl úspěšný. Na nebezpečnou střelu Trávníka, kterou brankář Olomouckých vůbec neviděl, naštěstí zasahovat nemusel, protože ji jeho spoluhráči zblokovali.

Skvělý vstup do zápasu okořenili domácí přeci jen gólem. Jindřich Kardoš si nabruslil až před Mokrého, naznačil kličku a vzápětí přesně zakončil do mezery, která naskytla u levé tyče olomouckého gólmana.

Po odehraných osmi minutách mohli domácí přidat druhou branku, když Doležal projel z levé strany před branku, vystřelil, ale trefil pouze boční síť.

Největší šanci olomouckých hokejistů měl pět minut před koncem první části Matiaško, který se na pravém kruhu ocitl v ideální pozici a tvrdě vypálil. Jeho střelu Chaloupek se štěstím vyrazil.

Pohroma přišla pro svěřence trenéra Berana čtyři vteřiny před koncem, když domácí dokázali využít přesilovou hru a odskočit na rozdíl dvou branek. Matěj Vála napřáhl od modré a trefil tyč, od které se puk odrazil až za záda bezmocného Mokrého.

Do druhé části vlétli Hanáci jako vyměnění a hnali se za vyrovnáním. Hned v úvodu měl velkou šanci Kalač, jehož střela z levého kruhu mířila pouze do boční sítě Chaloupkovy klece.

Poté následovalo vyloučení na jihlavské straně a Kohouti měli možnost druhé početní výhody. Ta nezačala nijak neobvykle, jenže poté domácí zalehli puk ve svém brankovišti, za což nemohlo následovat nic jiného než trestné střílení pro Olomouc. K tomu se rozjel Matiaško. Snažil se Chaloupku rozhýbat, jenže ten efektivním vypíchnutím nedovolil olomouckému střelci ani zakončit a s nájezdem si bez problémů poradil.

Přesně v polovině zápasu se situace opakovala, akorát na druhé straně. Matiaško fauloval unikajícího Chlubnu, který si svůj nájezd mohl zopakovat, jelikož hlavní rozhodčí nařídil trestné střílení. Chlubna se rozjel proti Mokrému, kterého chtěl překonat mezi betony. Olomoucký brankář sice chvíli nevěděl, kde má kotouč, po chvíli jej ale vyklepal z výstroje a držel naděje Olomouckých na body v tomto zápase.

V úvodu třetí periody se Hanáci mohli přeci jen radovat. Hned v prvním střídání překonal Chaloupku při vlastním oslabení Tobiáš Handl, který dokázal dostat puk za jeho záda.

Vzápětí na to na druhé straně Čermák z dobré pozice Mokrého nepřekonal, jelikož máchl výborně lapačkou. Poté pálil Brož, olomoucká obrana jeho střelu zblokovala jen k Válovi, který opět vyslal tvrdou ránu na olomouckého gólmana. Ten byl však na svém místě a nedovolil domácím opět odskočit do dvoubrankového vedení.

Ve 44. minutě nebezpečně ohrožovali olomouckou klec Rašín s Chlubnou. Prvně jmenovaný vystřelil, Mokrý puk vyrazil před sebe a oba se poté snažili dostat puk za brankovou čáru. Mokrý však nápor s přispěním olomoucké obrany zvládl.

Hanáci se hnali za vyrovnáním. Bylo na nich vidět, že se nesmírně snaží zápas dostat aspoň do prodloužení. Handl to pěkně zkoušel a málem přidal svou druhou branku v utkání, mezi betony se Chaloupka ale překonat nenechal.

Nakonec se ale olomouckým hokejistům podařilo přeci jen vyrovnat. Patnáct vteřin poté, co hlasatel ohlásil poslední dvě minuty utkání, dokázal David Štefka procedit puk za jihlavského gólmana a poslal utkání do prodloužení.

To mohl rozhodnout hned v první minutě Rutar. Jeho tvrdá střela do modré čáry nadělala Chaloupkovi spoustu problémů, nakonec ji však zkrotil. Minutu před koncem se doslova a do písmene opakovala situace z poloviny utkání, kdy Matiaško fauloval unikajícího Chlubnu a hlavní rozhodčí nařídil opět trestné střílení. Domácí útočník však ani podruhé na olomouckého gólmana nevyzrál.

V samostatných nájezdech měli větší štěstí domácí, když jediným úspěšným střelcem se stal Patrik Rašín. Dukla si tak připsala čtvrtou výhru nad Hanáky z pěti zápasů v této sezoně.

OHLASY

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Z naší strany má cenu hodnotit asi jen první třetinu, kterou jsme odehráli velice dobře a vedli jsme 2:0. Ve druhé a třetí třetině jako kdyby nastoupil úplně jiný tým... Na začátku třetí třetiny hrajeme dlouho pětiminutovou přesilovku, ale paradoxně inkasujeme a tím jsme si zápas de facto prohráli. Dostaneme gól, soupeře jsme nastartovali a v této přesilovce jsme mohli dostat další tři góly. Jenom díky výbornému výkonu gólmana Chaloupka (důrazně), jsme získali alespoň bod v základní hrací době a další bod v nájezdech. Jinak nespokojenost!