Report ze zápasu OLO vs. HBR (6:1)

HC Olomouc

logo

6:1

(4:1, 0:0, 2:0 - N 0:0 - 1:0)

logo

BK Havlíčkův Brod

Duel, který mohl napovědět, které celky budou bojovat proti sobě v baráži o udržení v DHL extralize juniorů, odstartovali lépe hráči Havlíčkova Brodu. Hráli bez bázlivosti a nenechali se ukolébat menší olomouckou rychlosti. Ba naopak ve své první přesilovce mohli málem jít rovnou do vedení, Tecl s Dudychou ovšem ztroskotali na Vojtěchu Mokrém, jenž i v dalším průběhu utkání předváděl konstantní výkony.

Hned v další přesilovce už přišel na řadu zřejmě nejklíčovější moment celé hokejové bitvy. Hlaváč s Adamem Rutarem sice své šance spálili, to se ale nedá říci o Davidu Štefkovi, k němuž se dostala odražená rána Kořenka. Blesková dorážka pod horní tyč byla pro brankáře hostí Daniela Krála nechytatelná. Právě pro něj ale nastalo brankářské peklo. Hned za minutu už lovil puk z branky znovu, když kanonýr Michal Matiaško přidal po brejku už svou letošní 17. branku.

A za další minutu už se Král ze svého hájenství musel poroučet. Po rychlém přechodu středního pásma se totiž ke střelbě odhodlal Vítězslav Klesla a bombou nad rameno golmana poslal Olomouc do tříbrankového náskoku. Právě synovec slovutného jmenovce donutil kouče Havlíčkova Brodu Jiřího Čelanského ke střídání mužů v masce. Ale ani Martin Nedvěd nakonec nezačal dobře. Za minutu a jednu vteřinu ukázal svou individuální sílu Michal Matiaško a povedenou ránou zápěstím přidal čtvrtou branku Hanáků.

Brodští se nicméně ještě vzedmuli k odporu. Nevstali sice jako fénix z popela, ale sympatickou hrou donutili Olomouc k chybám. Jednu takovou dokázal využít ve 12. minutě Jakub Petržilka, když svůj únik zakončil blafákem a ránou mezi betony Mokrého. Za malou chvíli se navíc v oslabení na branku domácích řítil Holenda, ovšem k dalšímu snížení manka už nedošlo. Mokrý vychytal jak zmíněný brejk, tak i přečíslení Petržilka za další minutu.

Druhá třetina tak slibovala velmi zajímavý průběh, což jen potvrdil znovu aktivní Petržilka v přečíslení tří proti jednomu. Takřka jisté brance však zabránil fantastickým zákrokem Vojtěch Mokrý. Postupně se však jako by vytrácel herní náboj z ledu. Olomouc zvolila spíše úspornější režim a nikam se nehnala, což jen potvrdila ne zvlášť povedenou početná výhodou. Z divácky neatraktivní části zápasu oba celky vytrhl až Štědrý, který pádil sám na bránu. Nedvěd ovšem zvládl v rozhodující chvíli vyjet a zasáhnout.

V podobných pozicích se pak ocitl i Kořenek a Ludvík Rutar, své brejky nicméně nedokázali taktéž dotáhnout ke gólové euforii. Pokaždé stál na svém místě havlíčkobrodský brankář. Klub z Vysočiny následně dokázal srovnat rozložení sil a postupně nabourával olomouckou dominanci, branka však ne a ne přijít.

Toho využila znovu olomoucká eskadra. Sehraná první lajna dokázala dostat své útočné klenoty za obranu. Jmenovitě tak Matiaško nahrál Josefu Podlahovi do jasné gólové pozice, tomu jen stačilo trefit prostor mezi třemi tyčemi. Nedvěd se přesunoval marně. Havlíčkův Brod ale stále nerezignoval, za chvíli měl gól na holi Holenda, leč znovu ztroskotal na Mokrém. Posléze pak jen těsně vedle pravé tyčky pálil Kulhánek.

Z gólových situací to stále nebylo vše. V závěru třetí třetiny došlo na už v pořadí šestou olomouckou trefu. David Štefka totiž využil rozhozené obrany soupeře a ránou z mezikruží nedal brodským bekům šanci na blokování puku. V úplném závěru základní hrací doby mohl snížit Dudycha, napálil puk ale těsně nad břevno.

I v samotné nadstavbě došlo na pořádné drama. O tutovky se postaral z olomoucké strany Adam Rutar a Matiaško, daleko od rozhodnutí nebyli ani brodští Cachnín a Petržilka. Kouč Čelanský navíc v přesilovce hostí risknul power-play, vytoužený bod navíc ale tento tah nepřinesl. V nájezdech se totiž jediným úspěšným exekutorem stal David Štefka. Završeným hattrickem rozhodl o kompletním zisku čtyř bodů pro Olomouc, Havlíčkův Brod musel překousnout z olomouckého výletu nulu.