Report ze zápasu OLO vs. JIH (4:1)

HC Olomouc

logo

4:1

(1:0, 1:0, 2:1 - N 0:0 - 0:1)

logo

HC Dukla Jihlava

Devatenácté kolo nadstavby DHL extraligy juniorů přineslo přímý souboj o osmé místo v bojích o konečné umístění, neboť Olomouc držela nad soupeřem z Jihlavy náskok pouhého jednoho bodu.

Začátek zápasu vyzněl lépe pro Olomouc, která se více držela na puku a lépe se dostávala k zakončení. Matiaškovi nechybělo mnoho, aby projel obranou soupeře až před Chaloupka, ale puk mu přeskočil hokejku a zakončovat tak musel Ministr z horší pozice. Olomouc tak vybojovala pouze přesilovou hru, kterou hosté ubránili, avšak krátce po jejím skončení prostřelil Chaloupka od modré čáry Lukáš Pírek.

Po obdržené brance se však hráči Dukly trochu oklepali a brzy přišla i jejich velká šance, když Mokrý vyrazil střelu Judy jen k jinému soupeři, jenž o milimetry minul vzdálenější tyč. Na druhé straně se zase Matiaško dočkal a dostal se před brankáře Jihlavy, ale narazil na jeho beton. Vůbec největší šance pak byly k vidění na konci třetiny, kdy byli současně vyloučeni Mader s Hlaváčem a Jihlava hrála dlouhou přesilovku pět na tři. Domácí ale dlouhé oslabení ustáli.

Na začátku prostřední části zahrozil individuální akcí Kořenek, po něm dostal přihrávku před branku Podlaha, ani jeden však nenašel cestu přes Chaloupka. Ve 27. minutě šli Kohouti dokonce do přečíslení tří proti jednomu, ale jihlavský brankář prokázal své kvality a bleskurychle se přesunul, aby čelil střele z první od Vosátka. Na druhé straně se Jihlavě naskytla další přesilovka pěti proti třem, tentokrát jen půlminutová, a navíc předčasně ukončená vyloučením Mareše. Více prostoru ale hostům prospělo a po krásné souhře Brože, Zadražila a zakončujícího Judy měl Mokrý plné ruce práce, aby puk udržel před brankovou čarou.

Skóre se ovšem opět měnilo až při přesilovce Hanáků v samotném závěru třetiny. Kořenkovi se nepodařila střela z mezikruží a tak pouze přistrčil puk na hranici brankoviště Petru Maderovi, jenž poslal brankáře nalevo a pak zakončil bekhendem zprava kolem něj.

Poslední dvacetiminutovku načali Kohouti tak jak skončili tu předešlou a už po dvou minutách jejich vedení navýšil Josef Podlaha střelou umístěnou mezi betony Chaloupka. V polovině třetiny pak zápas okořenil pěstní souboj mezi Petrem Madrem a Janem Trávníkem, ze kterého vyšel vítězně olomoucký hráč, nicméně dostal také více trestných minut a na rozdíl od svého protějšku se musel poroučet do kabin. Výhodu hostů pak ještě umocnilo čtyřminutové vyloučení Podlahy, nicméně Olomouc se opět dokázala ubránit.

Krátce po návratu na led dostal Podlaha puk na modrou čáru a nahodil jej na branku, před níž tečoval puk Daniel Ministr a bylo definitivně rozhodnuto. V samotném závěru však ještě Jihlavští zaveleli k poslednímu útoku a dvacet sedm vteřin před závěrečnou sirénou připravil Mokrého o čisté konto Jindřich Kardoš.

Jihlava se však rozhodla, že bonusový bod z prodloužení si v žádném případě nenechá ujít a v nastavených pěti minutách řádila. Vojtěch Mokrý se ale blýskl řadou neuvěřitelných zákroků a dovedl zápas až do samostatných nájezdů. V nich se ovšem trefili jihlavští Miroslav Juda a Matouš Menšík, zatímco olomoučtí střelci všichni ztroskotali na brankáři Chaloupkovi.