Report ze zápasu OLO vs. ZDS (2:6)

HC Olomouc

logo

2:6

(0:1, 1:3, 1:2 - N 0:0 - 1:0)

logo

SKLH Žďár nad Sázavou

Kohouti do utkání vstupovali v roli favoritů a s lepší bilancí vzájemných zápasů letošní sezóny. Vždyť v posledním vzájemném utkání hraném ve skupině o umístění Olomouc převálcovala Žďár nad Sázavou devíti brankami a sama neinkasovala žádnou.

Vstup do dopoledního zápasu vycházel zpočátku lépe domácím, kteří si také dokázali vypracovat první velkou šanci před brankářem Radostou. Matěj Tomajko ale nedokázal v prostoru odkryté branky zpracovat skákavý kotouč. Za necelé tři minuty přišla i první přesilová hra pro Olomouc. Za sekání na trestnou lavici odjel Zbyněk Vlk. Hanáci však s nabídnutou příležitostí nenaložili gólově a hosty ubráněné oslabení dostalo na koně. Kohouti následně o několik minut později nevyužili další přesilovou hru. V čase 15:15 vytěžil Žďár ze své aktivity a dvou ubráněných početních nevýhod maximum a Robin Caha šikovnou tečí nasměroval puk do domácí branky. Olomouc si následně průběh první třetiny ještě zkomplikovala dvěma fauly a jedním desetiminutovým trestem za nesportovní chování. Ten obdržel Daniel Ministr necelou minutu po úvodní trefě hostí. Do přestávky už se však skóre nezměnilo a do kabin se tak šlo za stavu 0:1 z pohledu domácích.

Moravané na začátku druhé třetiny ustáli své rozdělené oslabení z první třetiny a mohli svou snahu napnout směrem k vyrovnání. Ta však byla zastavena dalším dvouminutovým trestem, který za krosček obdržel David Vosátko. Za nedlouho poté se však stav hráčů na ledě srovnal – Jakub Černohorský zastavil dobře se probíjejícího Josefa Podlahu. Po uplynutí Vosátkova trestu hráli Hanáci krátkou přesilovou hru a ke své smůle inkasovali podruhé. Z mezikruží přesně pálil Jan Čermák a zvýšil na 0:2 z pohledu domácího týmu. A pro Kohouty bylo za necelou minut a čtvrt ještě hůř. U branky totiž prokázal svůj dostatečný důraz Pavle Vojinovič a zaznamenal vítězný gól utkání. Třetí gól zápasu zároveň vyhnal gólmana Marka Hasalu z branky a na jeho místo nastoupil Vojtěch Mokrý. I toho však hosté dokázali překonat, a to, když Semen Zemchenkov našel na modré čáře přesně najetého Jiřího Puczeka, který proletěl útočným pásmem a zakončil, tváři v tvář brankáři, nekompromisně pod horní tyč. V tu chvíli svítilo na výsledkové tabuli skóre 0:4 a s domácími už to nevypadalo nadějně. Avšak v čase 34:16 vykřesal alespoň malou naději na vyrovnání David Vosátko, který napřáhl na modré a jeho střela přes klubko hráčů pročísla až síť brankáře Žďáru. Do šaten se nakonec po druhé siréně odcházelo za stavu 1:4.

Do třetí části měli Hanáci snový start a už po 22 sekundách se dokázal prosadit Adam Rutar, který si nabruslil do pásma a prostřelil Jana Radostu na vzdálenější tyč. V tu chvíli už skóre vyznívalo o dost pozitivněji než předtím v polovině zápasu. Žďár nad Sázavou se však nenechal zlomit a dál si kráčel neohroženě zápasem. Dokladem toho byla druhá branka v oslabení, o kterou se postarala dvojice Pavle Vojinovič a Jakub Filip. První jmenovaný byl ten, který dopravil kotouč po přesné přihrávce do sítě a zaznamenal tak svou druhou branku v utkání. S domácími pátá inkasovaná branka pořádně zahýbala a v 50. minutě přišla šestá branka hostí. O tu se nejvíc přičinil Dominick Vašíček, který z první a z bezprostřední blízkosti prostřelil brankáře Mokrého potřetí. Za 47 sekund dostali Hanáci k dispozici další přesilovou, v pořadí už osmou, a i když ji sehráli snad nejlépe, gólově se nedokázali prosadit. Byla to zároveň poslední početní výhoda v zápase. Po ní jako by tempo opadlo a hra ztratila na své výbušnosti a kráse. Do konce základní hrací doby už branka nakonec nepadla a Žďár nad Sázavou si tak předzápasovým předpokladům navzdory, dokráčel pro tři body.

Po úpravě ledu následovalo nadstavbové prodloužení. To oba celky rozehrály s velkou rozvahou a opatrností, která se projevovala zejména tuhou defenzivní činností. Za domácí si v celé prodloužení vypracoval největší příležitost Michal Matiaško, jehož střela jen o kousek minula pravou tyč. Důležitým momentem bylo i nařízené trestné střílení, ke kterému se postavil Josef Podlaha. Trefil však pouze tyč a o bonusovém bodu musely rozhodnout až samostatné nájezdy. Ty nakonec měli jediného úspěšného střelce. Tím se stal se svým bezchybným zakončením nad lapačku David Štefka. Přisoudila tak Hanákům alespoň bonusový bod.

OHLASY

Karel Beran (HC Olomouc):. Náš vstup do utkání byl dobrý a začali jsme územní převahou. Měli jsme hodně šancí hodně střel, bohužel pro nás bez nějakého většího efektu. Žďár nám pak začal ujíždět, z čeho ujeli, to trestali. Musíme ještě zapracovat na přesilových hrách, ve kterých nám chyběla střelecká aktivita. Až ve třetí třetině jsme se v tomhle trochu zlepšili. V téhle části sezóny jsme bojujeme o to abychom nepadali a víc k tomu nebudu říkat.