Report ze zápasu OLO vs. PLZ (2:3)

HC Olomouc

logo

2:3

(0:0, 0:0, 2:3)

logo

HC Škoda Plzeň

Podle zásady, že vítězná sestava se nemění, nastoupili Hanáci do čtvrtého čtvrtfinálového utkání bez změn ve složení svých řad. Za to na druhé straně se, hlavně ve složení útoků, kopalo o sto šest. Bez změn nezůstala ani první útočná formace, ze které byl odebrán Jakub Pour a na jeho místo nastoupil Václav Nedorost.

Jako první se do útoku probojovali hosté, kteří po vyhraném úvodním vhazování nahodili kotouč a následně se pokoušeli ohrozit brankáře Branislava Konráda v domácí svatyni. Hanácká obrana se však dokázala ihned sepnout a společnými silami odrazit první nápor hostí. Pak Kohoutí družina zavelela do útoku a bylo z toho několik velkých šancí.

Běžela druhá minuta utkání, když slovenský gólman v brance domácích musel vytáhnout první náročný zákrok a další brzy následovaly. Čtvrtá formace Škodovky totiž domácí zatlačila a Petr Kodýtek byl po křižné přihrávce blízko úvodnímu gólu – nastřelil však pouze boční síťku.

Na začátku čtvrté minuty byli diváci svědky první přesilové hry. Za podražení Jana Knotka usedl na trestnou lavici americký bouřlivák Conor Jay Allen. Hanáci však začátek své první zápasové přesilovky nezachytili za správný konec a směr dopředu znovu zahrozil Petr Kodýtek. Jeho projektil však zdaleka minul prostor mezi třemi tyčemi a skončil v ochranné síti. Domácím se pak podařilo zapnout na výši obrátky a plzeňskou čtveřici pořádně zmáčknout v jejím obranném pásmu. Gól však ani z jedné velké šance nepadl.

V polovině první třetiny, těsně před úvodní komerční pauzou, se do velké střelecké příležitosti dostal David Stach. Ten do olomouckého obraného pásma vyrazil podél mantinelu a ve velké rychlosti vystřelil na Branislava Konráda. Brankář, který olomoucký dres obléká již tři a půl sezóny, si však dokázal poradit. Skóre pak zůstalo nezměněné i po šanci Zbyňka Irgla, který se natahoval po křížné přihrávce, ale nebylo mu dovoleno zakončit.

Na začátku druhé poloviny první třetiny se oba týmy předháněly ve tvoření gólových příležitostí. Na domácí straně předvedl perfektní individuální bojovnost a šikovnost David Ostřížek. Ten byl za brankou Plzně sražen k ledu, i přesto ale olomoucký forward nepřestal bojovat a v sedě poslal puk před branku. Tam se však žádný z Olomouckých k nechráněnému puku nedostal a Dominik Frodl nemusel zasahovat. Za několik okamžiku se pak klíčový muž domácí sestavy dostal do šance znovu. Po objetí branky však nedokázal v dobré pozici vystřelit, neboť mu kotouč sjel z čepele pryč.

Na začátku minuty šestnácté odrazili Kohouti jeden z mnoha útoku hostí a vydali se směrem dopředu. Strůjcem celé útočné akce byl nejzkušenější hráč olomoucké sestavy Zbyněk Irgl, který nejprve vysunul dobrou přihrávkou Marka Laše a pak sám nastřelil tyč. Za nedlouho po této šanci už měli ale Moravané jiné starosti. Na trestnou lavici usedl kapitán Martin Vyrůbalík a Kohouti putovali do čtyř.

Červenobílí však dokázali díky své obranné hře a zejména fantastickým zákrokům brankáře Branislava Konráda celou situaci ustát a neinkasovat. Svůj podíl na ubránění prvního olomouckého oslabení měl i Lukáš Nahodil, který z vlastního pásma vyvezl kotouč až za branku Dominika Frodla a následně přihrál přes celé hřiště zpět na svého zadáka. Stav do konce první části už se nakonec neměnil.

Kohouti do druhé části čtvrtého čtvrtfinále vlétli pěkně zostra a hned v první minutě se do breaku dostal David Ostřížek. Ten byl však dobruslen svými plzeňskými pronásledovateli a v poslední fázi mu bylo hraničním zákrokem znemožněno zakončit. Důležitou zprávou na úvod druhé třetiny byl také návrat bojovníka Jiřího Ondruška. Ten první třetinu nedohrál poté co byl zasažen do nohy a s bolestivou grimasou opustil hrací plochu.

Hanáky úvodní šance David Ostřížka velmi vybudila a začali se dál tlačit před brankáře Škodovky. Ten však se svými spoluhráči a velkou dávkou štěstí na několikrát odvrátil úvodní gól utkání. Kohouti však pokračovali ve svém zlepšeném pohybu i nadále a Plzeň se zmohla na pouhé výhozy na zakázané uvolnění.

V čase 24:57 usedl na trestnou lavici mladý Jakub Pour, který se dopustil hrubosti na modré čáře. Kohoutí družina tak dostala k dispozici výhodu další přesilové hry a hodlala ji náležitě zužitkovat. Nejblíže vstřelenému gólu byl Jan Knotek, po jehož střele puk vypadl za brankáře Škodovky a hosté jej na poslední chvíli zvládli uklidit do bezpečí. Na druhé straně se pak následně strhla pořádná strkanice po útočném výpadu Allena, který si do brankoviště domácích přijel vyříkat předchozí nedorozumění. Celou situaci nakonec uklidnili rozhodčí a bez vyloučení na obou stranách se pokračovalo ve hře.

Hanácký tlak a herní převaha gradovaly v polovině zápasu. Plzeňští hokejisté pod náporem nestíhali a dopustili se dalšího faulu. V čase 29:08 usedl na trestnou lavici Lukáš Pulpán za nedovolené bránění. Hned v úvodu přesilovky se mohl prosadit olomoucký kanonýr Aleš Jergl, kterého ale zákrokem zápasu vychytal Dominik Frodl. Ten se ve svém brankovišti natáhl jak široký, tak dlouhý a schoval puk do lapačky. Domácí už si pak další podobně nadějně vyhlížející příležitost nevytvořili a hosté i své druhé oslabení přestáli bez inkasované branky.

Zakrátko po druhé komerční přestávce se své přesilové hry dočkali i hosté. Na trestnou lavici odešel David Ostřížek, který podle signalizace sudích sekl svého soupeře. Kohouty na začátku druhé přesilovky skvělým zákrokem podržel Branislav Konrád. Moravany zákrok jejich brankáře povzbudil a následně ve své přesilové hře i několikrát zaútočili dva na jednoho. Po návratu vyloučeného Davida Ostřížka se hra stabilizovala na obou stranách.

Světelná tabule na Olomouckém zimním Stadionu hlásila čas 36:20, když na trestnou lavici odešel hráč Škodovky Michal Moravčík. Pro Kohouty se tak začala třetí přesilová hra zápasu. Hned na jejím úvodu ale zahrozili hosté. Pak se do útoku vydali Kohouti a několikrát přečíslili svého soupeře. Gólu se však nedočkali.

V poslední dvou minutách druhé periody se na hrací ploše začali řádně vařit emoce a hned několik hráčů usedlo na trestnou lavici. Nejdelší trest a to čtyřminutový vyfasoval za nešťastný faul na Jana Eberleho olomoucký zadák Jan Švrček.

Moravskému celku, který na začátku třetí části čelil dělenému oslabení z konce druhé třetiny se nevydařil vstup a Plzeň hned v úvodu otevřela gólový účet utkání. O první brankovou radost hostí se v čase 41:10 postaral americký zadák Jay Connor Allen. Ten se dobře zorientoval v předbrankovém prostoru, kde dotlačil kotouč za záda Branislava Konráda. Za chvíli mohlo být na straně Škodovky ještě veseleji, do breaku se dostal trochu netypicky obránce Michal Moravčík. Toho však dokázal olomoucký gólman fantasticky vychytat.

Domácí dostali možnost k vyrovnání gólového stavu v čase 42:35. Na trestnou lavici totiž počtvrté v zápase usedl hostující hráč. Tentokráte to byl za hákování hráč čtvrté formace Petr Straka. Ani jeho vyloučení však nedokázali domácí i přes velké možností střel zužitkovat.

Od pětačtyřicáté až do padesáté minuty se pak nehrál ofenzivně líbivý hokej a útočné šance na obou stranách postrádaly potřebnou přesnost. Branislav Konrád si v rozmezí již zmíněných minut připsal mnoho rutinních zákroků.

V čase 50:04 přečíslili hosté olomouckou obranu a byla z toho druhá gólová radost modrobílé organizace. O tu se postaral Petr Straka, který se rozhodl vzít breakovou situaci Škodovky na sebe a prostřelil brankáře domácího celku.

Před druhou komerční přestávkou třetí části se v brankovišti Plzně strhla pravá hokejová taškařice. V hlavní rolích dva hráči s číslem jedenáct na zádech. Za domácí barvy Miroslav Holec a za hosty Michal Moravčík. Rozhodčí však velmi rychle ukočírovali rozvířené vášně a vylučovalo se na obou stranách. Plzeňští byli však za vyprovokování potyčky odesláni do čtyř a nastoupili ke své páté přesilovce, kterou už Olomouc dokázala potrestat.

O první euforii na domácích ochozech se postaral bezchybným zakončením Lukáš Nahodil, který si povodil brankáře hostí a bekhendem zakončil pod víko. Hanácký kotel propukl v nadšení a začal se dožadovat vyrovnání. Další gól však vstřelili hráči západočeského celku. V 57. minutě využil pro svůj tým přesilovou hru Milan Gulaš. V tu chvíli už se pro hosty zdálo utkání vyhrané. Olomouc však znovu zavelela do útoku a hned z dalšího protiútoku snížil stav na 2:3 z pohledu domácích Petr Kolouch. Domácí sektor za brankou znovu explodoval nadšením a poslední dvě minuty slibovaly hodně zajímavou podívanou.

V čase 58:00 po zakázaném uvolněním Plzně si domácí vybrali oddechový čas a Branislav Konrád zamířil na střídačku. Moravané následně svého soupeře zamáčkli v pásmu a dvě minuty okupovali jeho útočné pásmo. Gól už však v elektrizující atmosféře vstřelit nedokázali a Plzeň srovnala stav série.

OHLASY

Zdeněk Moták (HC Olomouc): V téhle sérii se nám zrodil populární výsledek 3:2. V první třetině zápasu jsme byli pod tlakem a musím říct, že je pozitivní, že se nám dařilo hrát dobře dozadu. Tam jsme si nenechali vstřelit branku i když jsme byli pod tlakem. Do druhé třetiny jsme vstoupili o poznání lépe. Měli jsme tam gólové příležitosti bohužel pro nás jsme je neproměnili. Bohužel ve třetí třetině bylo dlouhé vyloučení, které jsme nepřestáli a to byla chyba. Soupeř následně zvýšil na rozdíl dvou branek. Pořád jsme ale chtěli se zápasem něco udělat, jít až na úplný konec a odpracovat toho na ledě co nejvíc. Podařilo se nám snížit a měli jsme dobrou výchozí pozici pro to vstřelit třetí branku. Plzeň asi zaslouženě odváží bod.