Report ze zápasu OLO vs. HKM (2:0)

HC Olomouc

logo

2:0

(1:0, 0:0, 1:0)

logo

Mountfield HK

První střela, první gól. Zhruba takhle by se dal označit vstup do utkání z pohledu Olomouckých. Uběhlo sotva 20 vteřin, když útočník Pavel Musil dokázal protlačit puk do branky hostujícího gólmana Marka Mazance, a otevřel tak skóre ve prospěch Hanáků. Další výraznou šanci si červenobílí vytvořili v 7. minutě. Domácí zadák nahodil v útočném pásmu kotouč do mezikruží, kde stál osamocený forvard Lukáš Nahodil. Hbitou střelu jednatřicetiletého centra ale Mazanec vystihl, a navýšení vedení se tak nekonalo. Ve 13. minutě prověřil reflexy domácího brankáře Branislava Konráda hradecký kapitán Radek Smoleňák, který pálil z prostoru pravého kruhu. Slovenský strážce klece si ale se střelou poradil. V 16. minutě si o puk řekl Tomáš Dujsík. Olomoucký obránce vyslal dělovku od modré čáry, ale puk skončil pouze v Mazancově výstroji.

Druhou třetinu začali v aktivnějším tempu hráči Mory. Ani střelecký pokus útočníka Zbyňka Irgla ve 22. minutě, ani následná střela beka Tomáše Valenty o půl minuty později ale neskončila v síti gólmana Mazance. Ve 29. minutě si hosté vytvořili šanci poté, co jeden z hradeckých útočníků zaregistroval v prostoru mezikruží přihrávku spoluhráče. Následná teč ale mířila vysoko nad Konrádovu branku. Ve 32. minutě se řítil na hradeckou branku útočný tandem Olomouce ve složení Vilém Burian – Petr Strapáč. Prvně jmenovaný vyslal zpoza křídla na Strapáče přihrávku, ale střelu třicetiletého křídelníka Mazanec vyrazil levým ramenem. Ve 36.minutě ohrozil hostující klec Nahodil po přihrávce útočníka Lukáše Klimka. Mazanec byl ovšem na svém místě, a střelu zneškodnil. Mora nepolevovala, a o pár vteřin později otestoval Mazancovu lapačku Strapáč. Navýšení vedení se ale v závěrečných minutách prostředního dějství nekonalo, a oba týmy tak zamířily do kabin za stavu 1:0.

Ve 43. minutě si šel na trestnou lavici, k nelibosti domácích příznivců, sednout útočník Jan Knotek, který od sudích obdržel dvouminutový trest za nedovolené bránění. O minutu později si hráči hradeckého Mountfieldu vytvořili tlak, který vyvrcholil Smoleňákovým gólem. Hlavní rozhodčí ale branku neuznali kvůli úmyslnému kopnutí kotouče, a tak se opět pokračovalo za původního stavu 1:0 pro celek z Hané. Hosté ale nic nevzdávali. Sérii hradeckých pokusů ovšem Konrád zneškodnil. Od poloviny závěrečného dějství hráči Olomouce zamkli soupeře na následující dvě minuty v jejich obranném pásmu. Žádná ze šancí domácích ale neskončila v síti Mountfieldu. To se změnilo v 57. minutě, kdy ve hře čtyři na čtyři gólově zvyšoval na 2:0 útočník Lukáš Klimek, kterému asistoval Nahodil, pro něhož to byla druhá asistence večera. Soupeř už vyrovnat nestihl, a Olomouc tak letos poprvé dokázala porazit Hradec Králové.

OHLASY

Zdeněk Moták (HC Olomouc): Z naší strany to hodnotím jako vydařený zápas. Dobře jsme bruslili, vyhrávali jsme osobní souboje. Vytvořili jsme si poměrně dost střeleckých, a potažmo i gólových šancí a situací, které jsme ale neproměnili. Diváci si sice na druhý gól museli počkat 57 minut, ale chlapcům musím poděkovat a pogratulovat za odvedený výkon. Už od přípravy na tohle utkání jsem cítil, že tomu na ledě obětují všechno, že získají tři body. To se také stalo, a za tohle všechna čest.