Report ze zápasu OLO vs. KOM (5:2)

HC Olomouc

logo

5:2

(2:0, 3:1, 0:0)

logo

HC Kometa Brno

Zkraje zápasu nadělal vrásky na čele obraně hostů Jan Bambula, jenž se ocitl sám v prostoru mezikruží, zakončit se mu ale nepovedlo. Krátce poté šla Kometa do čtyř, domácím se ale v přesilové hře nepodařilo nijak vážně ohrozit bránu Karla Vejmelky. Sotvaže se z trestné lavice vrátil Šoustal, otevírala se vrátka pro změnu na druhé straně. Jan Lukáš měl v početní nevýhodě svého týmu o něco více práce než jeho protějšek. S Freibergsovou střelou od modré čáry a následně ještě dorážkou si nicméně poradil. V nebezpečné střelecké pozici se ocitl Rákos, brněnský útočník ale neměl srovnaná mířidla a trefil Lukáše jen do ramene. V závěru oslabení se Olomouc dostala do přečíslení a kotouč z hole Petra Koloucha skončil v náručí brankáře Komety.

Druhá přesilová hra Kohoutů v zápase už zanechala poněkud lepší dojem a Olomouc na Vejmelku vyslala několik nepříjemných střel. Ke konci oslabení se do brejku se dostali Vincour s Kuskem, první jmenovaný ale v rozhodujícím momentu netrefil kotouč. Sedm sekund před vypršením trestu Daniela Rákose na trestnou lavici usedl Gulaši, Hanáci tak dostali další dvě minuty hry v početní výhodě. A tentokrát mohla domácí střídačka konečně propuknout v gejzír radosti. Lukáš Kucsera využil pobídky Dujsíka a z levého kruhu prostřelil svého bývalého spoluhráče Vejmelku. Druhá lajna Hanáků byla nadále velmi aktivní v útočném pásmu a o pár minut později hostům zatápěla znova. Kucsera byl blízko druhé trefě, nakonec ale v nepřehledné situaci před bránou navlékl druhý korálek na šňůrku domácího týmu Petr Kolouch.

V závěru prvního dějství si Kometa zahrála po vyloučení Buriana druhou přesilovou hru. Peter Mueller a Ralfs Freibergs předvedli tvrdé, leč ne úplně přesné střely. V posledních vteřinách pak Liboru Zábranskému utekl kotouč na modré čáře a domácí toto oslabení přečkali, navíc se v poslední minutě třetiny mohli usídlit v útočném pásmu.

Neuplynula ani minuta z druhého dějství, když se domácí hokejisté radovali znova. Tentokrát se prosadil Jan Knotek, jenž si tak svou premiéru v letošní přípravě zpestřil gólem. Radost domácích ale netrvala dlouho, z prostoru pravého kruhu vykřesal pro hosty jiskřičku naděje Vojtěch Střondala. Oba týmy evidentně v kabině nabili ostrými, o pár vteřin později se totiž skóre měnilo znova. Třetí gól během necelých dvou minut! Skvělou individuální akci po buly předvedl Jakub Navrátil a domácí tak opět získali přece jen pohodlnější třígólové vedení.

Olomoučtí střelci zaměstnávali Vejmelku také v následujících minutách hry. Burian trefil masku brankáře hostí a v obrovské šanci se ocitl Káňa, ten ale z pravého kruhu minul. Poté musela brněnská obrana čelit závaru domácích, který ustála jen s notnou dávkou štěstí. Po chvilkovém odpočinku, kdy se hostům podařilo dostat kotouč na druhou stranu ledové plochy, se ale Hanáci opět dostali před Vejmelku. Rozehrávku brněnského gólmana za bránou zachytil Tomáš Gřeš, který objel bránu, zasunul kotouč do prázdné klece a pátým gólem Olomouc vyhnal Karla Vejmelku z brány. Jeho náhradník Klimeš zažil perné chvíle hned po buly, kdy se po jeho špatné rozehrávce kotouč povaloval v předbrankovém prostoru, blíže černé pryži ale měli naštěstí pro něj jeho spoluhráči. Škůrkův střelecký pokus pak Klimeš vytěsnil.

Po delší době olomouckého tlaku a šancí se do samostatného úniku dostal Silvester Kusko, olomoucká obrana se však na poslední chvíli stihla vrátit a brněnského mladíka zneškodnit. O pár momentů později na druhé straně zazvonila tyč po střele Jana Knotka. Akční pasáž šancí na obou stranách pak zakončil Martiň Zaťovič, na Lukáše však nevyzrál dalekonosnou střelou ani následnou dorážkou.

Ačkoli stav byl na začátku třetí třetiny pro Kometu velmi nepříznivý, Brňané se nevzdávali. Pěknou střelu předvedl Peter Schneider. V prvních minutách třetí třetiny ostatně Kometa předvedla několik dobrých šancí, ty však buď ztroskotaly na Lukášovi, případně olomouckému gólmanovy pomohli jeho spoluhráči v poli. Nejblíže gólu byl Daniel Rákos, projektil z jeho hole orazítkoval břevno domácí brány

.

Svůj tlak dokázali hosté přetavit v gólový úspěch. Po přihrávce kapitána Zaťoviče mířil přesně Peter Mueller. Na druhé straně se ve velké šanci ocitl Vilém Burian, proti jeho střele byl však Lukáš Klimeš pozorný. V záběru utkání se ještě do úniku dostal Lukáš Nahodil, Klimeš ale opět včas zakročil.

OHLASY

Zdeněk Moták (HC Olomouc):My jsme hráli s chutí. Byl tam vidět hlad, potom jsme přidali kvalitní střelbu. Po dvou třetinách jsme byli spokojení, ta třetí byla z naší strany lehce bojácná. Neřekl bych nepovedená, ale už jsme nehráli to, co předtím. Samozřejmě je důležité, že jsme si dokázali, že když chceme, tak to jde. I v té třetí třetině jsme si vytvářeli šance. Celkově ten výkon hodnotíme velice dobře. Pořád je to začátek, pořád se něco zkouší. I když je to v rámci nějakého cupu, je to pořád příprava. Jsme rádi, že se můžete rozehrávat a potkávat se s kvalitním soupeřem. Samozřejmě, když dáváte góly, dostáváme soupeře pod tlak. Nám se to podařilo, uvidíme, jak to půjde u ostatních soupeřů.