Report ze zápasu OLO vs. LIT (1:2)

HC Olomouc

logo

1:2

(1:1, 0:0, 0:1)

logo

HC Verva Litvínov

Do první zajímavější pozice se probil na konci 3. minuty hostující Richard Jarůšek, ale Jan Lukáš jeho záměr dokázal přečíst. O minutu později bylo k vidění sympatické gesto fair play litvínovského útočníka Martina Látala, jenž odvolal původně odpískaný faul na svou osobu. První přesilovku záhy hráli domácí a poskytnutou početní výhodu Hanáci využili. Znovu se prosadil střelec uplynulých kol Petr Kolouch. Krátce poté hrál přesilovku i Litvínov. V ní si velice slibnou šanci vytvořil Tomáš Pospíšil, ale na rychle se přesunujícího Konráda nevyzrál.

Vyrovnání hostů ale nakonec přišlo. Ve 13. minutě napřáhl z vrcholu levého kruhu Aaron Irving. Rána zámořského obránce Lukášovi propadla mezi betony. Ve druhé polovině úvodní periody se hrál spíše bojovný a poctivý hokej, takže mnoho dalších vyložených šancí se neudálo. Po dvaceti minutách tak šly oba celky do kabin za stavu 1:1.

Hned na začátku druhé třetiny se probíjel před bránu Denise Godly Lukáš Klimek, který jen o kousek nedorazil kotouč za ležícího slovenského brankáře. Ve 23. minutě ujel na pravém křídle Vojtěch Tomeček, jehož pobídka z otočky hledala Davida Ostřížka před poloprázdnou bránou. Do střely útočníka Hanáků ale skočil jeden z bránících hráčů, takže stav duelu se nezměnil. Litvínov si následně zahrál další přesilovku, kterou ale tentokrát nevyužil. Jan Lukáš totiž ve svém brankovišti kraloval.

Těsně před polovinou základní hrací doby šli olomoučtí hokejisté znovu do oslabení. Po faulu kapitána Martina Vyrůbalíka hrála Verva svou třetí přesilovku. Až na úvodní vydařenou akci hostů se ale Olomouc ubránila bez větších problémů. Následná série ran Jana Švrčka na druhé straně úspěšná nebyla, olomoucký zadák napoprvé trefil pouze vnější oblouk brány. Kohouti si také zahráli v závěru druhé periody přesilovku, ale i přes solidní závar před Godlovou svatyní ji využít nedokázali.

Po vyloučení Petra Strapáče na začátku třetí třetiny skóroval hostující František Lukeš. Zkušený litvínovský útočník propasíroval kotouč z mezikruží těsně okolo lapačky Jana Lukáše. O pár sekund později předvedl Jan Lukáš opravdu výtečný zákrok. Hokejkou totiž zastavil střelu Patrika Zdráhala, před kterým číhala odkrytá branka. Na počátku 48. minuty zatlačil před Godlou Petr Strapáč, avšak olomoucký útočník puk ze levý beton hostujícího brankáře neprocpal.

V závěrečném dějství třetí třetiny hosté bránili svůj náskok. Byli však aktivní i směrem dopředu, i díky svému snažení si vybojovali ještě jednu početní výhodu. Nabídnutou možnost ale nevyužili. V největší šanci se objevil Richard Jarůšek, kterému však ránu zablokoval jeden z bránících olomouckých hráčů. V závěru si Kohouti vytvořili velký tlak, ale branka z jejich náporu nepadla. Tři body tak putovaly do moci litvínovských hokejistů.

OHLASY

Zdeněk Moták (HC Olomouc): S jedním gólem se vyhrát nedá, to jsem bohužel říkal už několikrát v této sezoně. Dnes to bolí více, protože oba góly jsme dostali v oslabení. S přesilovkou hostů jsme si neporadili. Byl to vyrovnaný zápas, byly tam souboje, bruslilo se, ale výsledek je pro nás nepříznivý.