Report ze zápasu OLO vs. HKM (2:3)

HC Olomouc

logo

2:3sn

(0:0, 2:1, 0:1 - 0:0)

logo

Mountfield HK

Olomoucký tým vstoupil do utkání s Hradcem Králové aktivně, hned po necelých dvou minutách si vybojoval přesilovku. Tu ale svěřenci Zdeňka Motáka a Jana Tomajka využít nedokázali. V početní výhodě si ale vytvořili jednu velkou šanci, když Jan Káňa prostřelil Marka Mazance, ale na volný kotouč už Lukáš Nahodil nedosáhl. Hradecký brankář byl v dané situaci rychlejší. Ve 14. minutě šli poprvé na trestnou lavici také domácí, ale hostující Lvi vyloučení Tomáše Valenty v gól neproměnili.

Navíc se během Valentova trestu dopustil faulu i Jakub Orsava, proto se více než minutu hrálo ve čtyřech na obou stranách. Největší šance Mountfieldu v první třetině brankou neskončila. Filip Pavlík sice od modré čáry nebezpečně pálil, ale černá guma nakonec zamířila těsně vedle pravé tyče olomoucké brány.

V úvodní třetině branky nepadly, ale to se změnilo pár desítek sekund po úvodním buly v části druhé. Po třiadvaceti vteřinách druhé periody zamířil Jan Bambula na trestnou lavici. Hradec tuto přesilovku už využít dokázal zásluhou rány Jérémieho Blaina od modré čáry, asistenci si připsal Jakub Lev. O chvíli později hosté znovu ukázali svou sílu, Branislav Konrád ovšem hradeckým šancím odolal.

Hradec postupem času ubral na aktivitě a Olomouc se stále častěji dostávala do šancí. Jednu z nich využil na počátku 32. minuty Lukáš Nahodil, jenž skóroval po pohledné kombinaci s Petrem Kolouchem, který mu adresoval přihrávku do předbrankového prostoru. Na konci druhé části měli Hanáci k dispozici hned dvě přesilové hry v krátkém sledu. Ta druhá skončila brankou až v čase 39:59! Po vhazování se kotouč odrazil před Davida Ostřížka, jenž rychlou střelou z mezikruží poslal Kohouty do vedení.

Královéhradecký Mountfield ale na začátku třetí třetiny rychle vyrovnal. Jordann Perret pronikl po pravém křídle a přízemní střelou překvapil Branislava Konráda. V dalším průběhu třetí části se hra otáčela ze strany na stranu, žádné vážnější šance ale nepřicházely. Ve 47. minutě čekala Hanáky další přesilovka, když se potřetí v zápase nechal vyloučit Jakub Orsava. Záhy se do zajímavé střelecké pozice dostal Lukáš Nahodil, ale z bezprostřední blízkosti na Marka Mazance nevyzrál. Faul přišel také na druhé straně. Zhruba v polovině třetí třetiny musel odjet na trestnou lavici Tomáš Valenta.

Zřejmě nejnebezpečnější střelecký pokus při své přesilovce vyslali hosté z levého kruhu. Tvrdá rána Jakuba Lva skončila jen pár centimetrů nad horní tyčí olomoucké svatyně. Po skončení početní výhody Hradce ale byla k vidění opatrná hra z obou stran, ani jeden celek už nechtěl udělat chybu. Hosté se po rychlé akci jednou utrhli po křídle, ale Marek Zachar těsně před Konrádem neuspěl. Konrád musel zasahovat i necelé dvě minuty před třetí sirénou. S pokusem centra Lukáše Cingela si ale lapačkou poradil. V úplném závěru třetí třetiny se už nic nestalo, šlo se tedy do prodloužení!

Jak bývá zvykem, hra tři na tři nabídla zajímavou podívanou. Hned v první minutě se Marek Zachar snažil natlačit před bránu, ale olomoučtí beci včas zapracovali. Poté se do pozice z mezikruží dostal Lukáš Nahodil, ale kotouč mu v rozhodující chvíli utekl z čepele. Po dalším úniku Marka Zachara bylo nařízeno trestné střílení hostů. Ke kotouči se postavil Jakub Lev, jenže Branislav Konrád mu mezírku mezi betony nedopřál. Hradec chtěl utkání překlopit na svou stranu. Lukáš Cingel našel mezi kruhy Radima Šaldu, ale slovenský brankář ve službách Olomouce se lapačkou opět zaskvěl. Dramatická podívaná nakonec dospěla do nájezdové loterie.

Hned v prvním nájezdu se rychlou střelou mezi betony prosadil olomoucký David Ostřížek. Exolomoucký Aleš Jergl v následujícím nájezdu také uspěl a srovnal. I druhá série začala gólově, Matěj Pekr prostřelil Mazance střelou nad lapačku. Poprvé neuspěl hradecký Jakub Orsava, kterého Konrád vychytal. Ve třetí sérii gól nedal Petr Kolouch ani Vladimír Růžička. Hanáky přiblížil k výhře Jan Knotek, jenž našel prostor nad Mazancovou lapačkou. Hradec poté musel skórovat a to se povedlo Lukáši Cingelovi. Lukáš Nahodil branku nedal a v následující sérii vyrovnal tvrdou střelou pod víko Jakub Lev. Dalším úspěšným nájezdníkem se stal Radek Smoleňák až v osmé sérii. Hradec Králové byl v dovednostní soutěži šťastnější a získal dva body.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): Získali jsme bod. Hradec je těžký soupeř, ale i proti němu jsme sahali po dvou bodech, protože jsme v nájezdech vedli už 3:1. Sice to nedopadlo, ale z výkonu máme radost. Myslím si, že výkon byl určitě lepší než v zápasech s Libercem a Pardubicemi. Bylo tam bruslení, rychlost, bojovnost, pohyb. Tak by to mělo vypadat. Je to jen bod, ale jestli budeme v takových výkonech pokračovat, tak se to na zisku dalších bodů projeví více.