Report ze zápasu SPA vs. OLO (6:3)

HC Sparta Praha

logo

6:3

(2:2, 3:1,1:0)

logo

HC Olomouc

Hanáci vstoupili do utkání, v němž Pražané vzdali hold záchranným složkám České republiky, skvěle. Na konci druhé minuty se nepřesná střela Olesze odrazila od zadního mantinelu příhodně pro Alexe Rašnera, který z ostrého úhlu ránou z první překonal sparťanského gólmana Hudáčka. V čase 12:29 vybojoval Forman kotouč v rohu kluziště a prohodil jej přes ležícího Švrčka na Davida Vitoucha, jenž po bekhendové střele nad Konrádovu lapačku vyrovnal stav utkání.

V polovině třetiny se po faulu Dvořáka dostal Navrátil do úniku, při němž byl ale zastaven nedovoleným zákrokem, a tak Hanáci měli k dispozici kromě přesilovky také trestné střílení. Na něj byl povolán David Krejčí, který po střele mezi betony poslal Moru zpátky do vedení. V čase 12:29 bylo opět vyrovnáno. Erik Thorell přesně tečoval nahození Moravčíka do protipohybu olomouckého brankáře.

Zanedlouho si zahrála početní výhodu také Sparta. V ní největší šanci zaznamenal Moravčík, jenž tvrdým projektilem orazítkoval konstrukci Konrádovy branky. Obrovskou příležitost měl také Forman, avšak poskakující kotouč v olomouckém brankovišti usměrnit mezi tři tyče nedokázal. V závěru úvodní dvacetiminutovky střílel po křižném pasu Krejčího forvard Lukáš Klimek z levého kruhu, jeho pokus proletěl jen těsně vedle protější tyče.

Druhou část hry otevřel zajímavou šancí Řepík, který dorážel v bezprostřední blízkosti olomouckého brankáře nahození od modré. Na druhé straně se po přihrávce Krejčího dostal do příležitosti Ondrušek, místo zakončení ale volil pas zpět na hvězdného útočníka Mory, který se však přes domácího obránce ke střele nedostal.

Na začátku 33. minuty se Švrčkova rána z modré dostala od sparťanského brankáře na hůl Jakuba Navrátila, který jen usměrnil puk do odkryté klece. Pouhých 55 vteřin stačilo sparťanům na vyrovnání. Jakub Strnad se protáhl kolem levého mantinelu a vystřelil přesně do protějšího růžku Konrádovy brány.

Zanedlouho šla Olomouc do čtyř, po vyhraném buly se Erik Thorell zmocnil puku a střelou zápěstím zamířil do horních pater svatyně Kohoutů, čímž poslal Spartu poprvé v utkání do vedení. Velkou šanci měli domácí v přečíslení dva na jednoho, Stoljarov ale místo pasu na spoluhráče volil střelu, se kterou si olomoucký gólman poradil. Černá série Hanáků však ještě nekončila. Dvořák posunul hrací předmět po modré na Maxima Matuškina, jeho tvrdou ránu Konrád přes zakrytý výhled vůbec neviděl.

Ve třetím dějství zkoušel Navrátil překvapit Hudáčka střelou z ostrého úhlu, sparťanský brankář byl ale připraven. Poté pálil z prostoru mezi kruhy Kunc, jeho tvrdý projektil vyrazil gólman domácích do ochranné sítě. Zbytek zápasu si už Sparta pohlídala. V závěru se tak Olomouc pokusila pro hru bez brankáře. Po vyhraném vhazování ve vlastním pásmu vyslal Moravčík do úniku Miroslava Formana, který jen poslal puk do prázdné brány. Olomouc tak prohrála 6:3.

OHLASY

Josef Jandač (HC Sparta Praha): „My jsme dvě třetiny nehráli vůbec dobře. Zaplať pánbůh, že jsme vždycky dokázali zareagovat, protože Olomouc byla rychlejší, silnější v soubojích, rychle otáčeli hru a my jsme na to blbě reagovali. Dvě třetiny jsme nehráli vůbec dobře, ale tím, že jsme ten výsledek otočili a trošku nám to tam napadalo, tak třetí třetina měla parametry.“