Report ze zápasu HKM vs. OLO (5:1)

Mountfield HK

logo

5:1

(1:0, 3:1, 1:0)

logo

HC Olomouc

Do první vážnější šance se dostali Hanáci na začátku 3. minuty. Šikovná přihrávka Petra Koloucha zpoza brány našla hůl Rostislava Olesze, který ale královéhradeckého brankáře Kiviaha nepropálil. O minutu později hráli domácí přesilovku, tu však využít nedokázali. Záhy měli k dispozici početní výhodu i kohouti. Při ní se do šance dostal Kolouch, avšak jeho rána z pravého kruhu přesná nebyla. Po skončení přesilovky se na pozoru musel mít Jan Lukáš, jenž šancím Mountfieldu s přehledem odolával.

V 17. minutě zůstal mezi kruhy úplně volný Petr Koukal, jehož ránu srazil Jiří Ondrušek těsně vedle levé Lukášovy tyče. Následně si do druhé vlny sjel obránce Radim Šalda, který svatyni kohoutů o chlup minul. Devadesát sekund před koncem první třetiny se domácí dočkali. Christophe Lalancette si najel na vrchol kruhů, odkud propasíroval černou gumu mezi betony Jana Lukáše. V úplném závěru periody hrál Mountfield přesilovku, která se posléze překlopila do druhé části hry.

Přesilovkový tlak soupeře zkraje prostřední třetiny Olomouc ustála. O chvíli později si však Hradec Králové zahrál další početní výhodu, neboť Jan Káňa vyhodil kotouč z vlastního pásma do hlediště. Nabídnutou příležitost domácí tentokrát využili. Tvrdou střelou od modré čáry se prezentoval Filip Pavlík, který navýšil vedení Mountfieldu. Následně mohl snížit David Krejčí, jehož rána z pravé strany zazvonila o horní tyč. Ve 28. minutě bylo vedení domácích už tříbrankové. Precizní kombinace mezi Kevinem Klimou a Jordannem Perretem skončila gólem.

Po třetí inkasované brance se hosté začali dostávat do hry. Petr Strapáč posunul puk na svého jmenovce Koloucha, jenž však prostor v postoji finského gólmana nenašel. Ve 35. minutě zamířil na trestnou lavici domácí Kevin Klima, jehož hokejka trefila Jana Káňu do obličeje. Snížení však na řadu nepřišlo, přestože střela Tomáše Dujsíka od modré čáry vůbec nebyla špatná. Necelé dvě minuty před druhou sirénou Hanáci vybojovali dokonce dvouminutovou přesilovku pěti proti třem, kterou využil Jan Káňa. V téže minutě ale domácí znovu odskočili zásluhou Radka Pilaře.

Východočeši kontrolovali průběžný stav i na začátku třetí třetiny. Jana Lukáše ve 44. minutě zasypali několika střelami, avšak olomoucký brankář lovit puk ze své sítě nemusel. Při hře čtyř proti čtyřem se připomněl Kelly Klima, jehož projektil Lukáš vyrazil. O chvíli později neuspěl ani Kalina. V polovině závěrečného dějství fauloval Ondrušek rozjetého Smoleňáka, ovšem následnou přesilovku Lvi nevyužili.

Další pohlednou gólovou kombinaci vyprodukovali domácí v 54. minutě, kdy Jakub Orsava nastavil hůl na pobídku Patrika Lampera a bez větších potíží posunul puk do branky. Pět minut před třetí sirénou Lukáše výrazně prověřil ostře pálící Bohumil Jank, avšak gólman s číslem 29 na zádech se zaskvěl vyrážečkou. V závěru utkání už žádná branka nepadla, tudíž kohouti odjeli z Hradce Králové s porážkou 1:5.

OHLASY

Ladislav Čihák (Mountfield HK): „Přístup k utkání se mi líbil. Věděli jsme, že Olomouc má zkušený a silový tým. Obstáli jsme ve fyzické hře, což mě nesmírně těší. Pomohli jsme si přesilovkou a hráli dobře dozadu. Byl to skvělý týmový výkon.“