Report ze zápasu VIT vs. OLO (5:3)

HC Vítkovice Ridera

logo

5:3

(1:1, 2:1, 2:1)

logo

HC Olomouc

Úvodní střídání se lépe vydařilo Vítkovicím. Hned po jedenácti sekundách se do kvalitní palebné pozice probil Dominik Lakatoš, jenž nevyzrál na vyrážečce brankáře Jana Lukáše. Ve 3. minutě se však Hanáci radovali z úvodní trefy. Nahození Tomáše Černého úspěšně tečoval Michal Kunc, který vsítil svou třetí branku v sezóně. O pár minut později se domácí dočkali první přesilovky, trest za příliš mnoho hráčů na ledě totiž odpykával Jan Bambula. Na začátku početní výhody se Ostravané tlačili do zakončení, pumelice ruského obránce Solovjova ale skončila na připraveném betonu gólmana Lukáše. V závěru přesilovky se připomněl z kruhu střílející Flick, kohouti ale snažení soupeře přečkali.

O chvíli později zamířil na trestnou lavici David Krejčí, jehož faul Vítkovice potrestaly. Střílenou přihrávku Robertse Bukartse sklepl do branky Mory Lukáš Krenželok. V polovině 13. minuty připravil Jan Káňa střeleckou pozici Vojtěchu Tomečkovi, jehož ránu příklepem Aleš Stezka zlikvidoval. Také potřetí v utkání zamířili Hanáci na trestnou lavici, tentokráte se podrážením provinil Jan Knotek. Posléze však na lavici hanby zamířili i domácí Hruška s Kalusem, takže rázem hráli přesilovku svěřenci Zdeňka Motáka a Jana Tomajka.

Do druhé třetiny Hanáci vstoupili ve dvojnásobné početní převaze. Tu okamžitě využili, když David Krejčí napřáhl na vrcholu kruhu a Lukáš Nahodil doklepl touš do prázdné klece. Zkraje 25. minuty se musel vytáhnout Jan Lukáš. S tvrdou střelou Solovjova si ale poradil s přehledem. Následně Vítkovice vybojovaly další přesilovku, kterou se jim znovu podařilo využít. Po závaru před brankou se mezi úspěšné střelce zapsal Roberts Bukarts.

Olomouc mohla brzy odpovědět. Káňovi se povedlo udržet puk v útočném pásmu a poté jej předložit do ideální pozice Krejčímu. Po spolupráci elitní dvojice Hanáků však branka nepadla, činil se domácí Stezka. Následně se hrálo bez větších šancí na obou stranách. Vítkovice sice na kohouty párkrát zatlačily, z trefy se ale radovat nemohly. To se však změnilo o chvíli později, kdy na trestnou lavici usedl Petr Kolouch. Tvrdý projektil Alexeje Solovjova zapadl do sítě, tudíž domácí poprvé v zápase vedli. Svůj náskok si udrželi až do konce druhého dějství.

Zkraje třetí periody si Hanáci zahráli přesilovku, kterou však využít nedokázali. Ve 45. minutě se přece jen dočkali gólu. Rychlý protiútok započal Jan Káňa, po jehož přesné předávce se z předbrankového prostoru trefil Silvester Kusko. Přesně v polovině třetí třetiny se na kruhu mezi třemi hráči soupeře uvolnil David Krejčí, jenž vybídl najetého Vojtěcha Tomečka. Olomoucký útočník s číslem 18 na dresu zamířil do připravené Stezkovy vyrážečky.

Necelých sedm minut před koncem řádné hrací doby se kohouti podruhé v utkání provinili hrou v šesti. Na trestnou lavici navíc zamířil po nesportovním chování i Jan Švrček. Přesilovku pěti proti třem Vítkovice celkem brzy využily, přesnou ránu z kruhu vyslal Roberts Bukarts. V 58. minutě domácí zpečetili své vítězství. Blafák do bekhendu proměnil v gól Dominik Lakatoš. Hanáci tak v Ostravě nebodovali, utkání prohráli po výsledku 3:5.

OHLASY

Miloš Holaň (HC Vítkovice Ridera): „Přestože jsme dostali první branku, nástup do utkání jsme měli celkem dobrý. Musím říct, že jsme měli dobrý pohyb. Zápas jsme zlomili v přesilových hrách. Zlomovým okamžikem utkání byla využitá přesilová hra pěti proti třem. Velká pochvala speciálním týmům, jak dnešní utkání zvládly. Klukům děkuji za odvedenou práci a za zasloužené tři body.“