Report ze zápasu OLO vs. KOM (2:0)

HC Olomouc

logo

2:0

(0:0, 1:0, 1:0)

logo

HC Kometa Brno

Už po necelých třech minutách šli Hanáci do oslabení. Petr Kolouch zahákoval Kevina Tanseye a zamířil na trestnou lavici. Hráči Komety ale přesilovku nesehráli dobře. Jedinou větší příležitost si připravil Luboš Horký, Branislava Konráda ale překonat nedokázal.

Oba brankáři se během první poloviny úvodní dvacetiminutovky k zákrokům moc nedostávali. Dvě větší šance přišly až v té druhé, a to po další neproměněné početní převaze hostí. Postarali se o ně Olomoučtí, kteří se nejprve dostali do přečíslení tří proti dvěma, jež po přihrávce Alexe Rašnera zakončoval David Krejčí. Matej Tomek však jeho ránu vyrazil do ochranné sítě. Následně se na pravém kruhu ocitl zcela sám Lukáš Klimek, který si kotouč zpracoval a následně vypálil. Tentokráte předvedl hostující strážce svatyně efektní, a zároveň efektivní zákrok lapačkou. Do kabin tak hráči odcházeli za bezbrankového stavu.

První vážnější příležitost druhé dvacetiminutovky si přichystal Otakar Šik, jehož rána sice Konráda zaskočila, za jeho zády ale neskončila. Na druhé straně tečoval Peter Lichanec ránu Tomáše Černého, puk ale skončil jen těsně vedle Tomkovy tyče. Hra se poté zrychlila, jedna šance střídala druhou. Z brněnských vypálil tvrdě opět Otakar Šik, avšak Konrád dával pozor a schoval kotouč do své výstroje. Olomoučtí následně zahrozili střelou Viléma Buriana, která sice trefila branku, avšak zasáhla pouze Mateje Tomka.

Na první branku si tak diváci v plecharéně museli počkat až do devětadvacáté minuty. Nutno ale uznat, že toto čekání stálo za to. Jan Káňa předal kotouč Davidu Krejčímu, jenž následně předvedl rychlou kličku na středu hřiště a střelou zápěstím vymetl pravý horní roh branky. Vyrovnat mohli postupně Tomáš Šoustal s Patrikem Fajmonem. V obou případech však narazili na připraveného Branislava Konráda. Využít staré hokejové pravidlo nedáš-dostaneš tak poté mohl Silvester Kusko, jenž dostal ideální přihrávku od Jana Knotka. Matej Tomek byl však proti. Gólman Komety podržel svůj tým i v následujícím oslabení. Postupně na něj pálili Jiří Ondrušek, David Krejčí a Jan Káňa, nicméně ani jednomu z nich se vedení navýšit nepodařilo. Po čtyřiceti minutách tak svítilo na tabulích za oběma brankami skóre 1:0.

Hned z kraje závěrečné části mohl vyrovnat po přihrávce Hrníčka v tomto zápase velmi aktivní Otakar Šik. V poslední chvíli mu však sjel puk z čepele, a tak do poloodkryté klece nakonec nezakončil. Na druhé straně zahrozil po přihrávce Jiřího Ondruška Jan Bambula, jeho pokus ale skončil jen vedle levé tyče Tomkovy branky. Do velké příležitosti se následně proháčkoval Silvester Kusko, jemuž už zbývalo pouze překonat brněnského brankáře. Tento úkol ale nakonec zůstal nesplněn.

Velkou šanci na navýšení vedení měli Olomoučtí v jednapadesáté minutě. Hlavní sudí totiž vyloučil hned dva hráče Komety naráz, a tak měli domácí k dispozici dvouminutovou přesilovku 5 na 3. Díky skvělému Tomkovi a obětavé práci bránicí trojice však Jihomoravané tyto krušné chvíle přežili. Navíc se poté dostali do optického tlaku, který se navyšoval po vyloučení Davida Škůrka. Také kohouti ale předvedli dobrou práci vzadu, a tak se Brněnští k větší šanci nedostali.

V závětu zkoušel trenér Jiří Kalous odvolat Tomka z branky. Místo kýženého vyrovnání ovšem přišla pojistka olomouckého vítězství, kterou zařídil dvě vteřiny před koncem Petr Kolouch.. Hanáci tak zvládli druhé moravské derby v šesti dnech a v základní části tak skončili na devátém místě. V předkole play-off se tedy postaví Vítkovicím.

OHLASY

Zdeněk Moták (HC Olomouc):„Pro nás to byl velice těžký zápas. Vyrovnaný souboj, ve kterém se dobře bruslilo. Musím pochválit atmosféru, která byla skvělá a v níž se hraje úplně jinak. Důležité je, že jsme šli do vedení, jen je škoda, že jsme si nepomohli přesilovkami, zejména tedy tou dlouhou 5 na 3. Jsme ale rádi za ten výkon, který jsme předvedli, a navíc nám pomohl i Braňo Konrád, který výborně zachytal.“