Report ze zápasu VIT vs. OLO (1:3)

HC Vítkovice Ridera

logo

1:3

(1:2, 0:1, 0:0)

logo

HC Olomouc

Po opatrném úvodu se Hanáci dočkali branky už v 5. minutě. Silvester Kusko protáhl kotouč po levém křídle a následně vybídl Jana Bambulu před úplně prázdnou klecí. O pár sekund později byl vyloučen domácí Tobias Lindberg za hákování. V početní převaze se připomněl Jiří Ondrušek, jehož dělovku však Dolejš levým betonem vyrazil. Záhy se dostali do přečíslení Ostravané, ale Konrád šanci Bondry zlikvidoval. Přesně po devíti minutách hry bylo srovnáno, přesnou střelu nad Konrádovu vyrážečku vyslal Samuel Bitten.

Poté se zhruba dvě minuty hrálo bez střel na bránu z obou stran. To změnil pokus Švrčka, ale Dolejš si poradil bez větších potíží. Mora se podruhé v zápase dostala do vedení díky Janu Knotkovi, který dopravil odražený puk po ráně Dujsíka mezi Dolejšovy betony. Závěr první periody byl poznamenán několika šarvátkami a trestnými minutami. Hanáci však svůj těsný náskok udrželi.

Zkraje druhé dvacetiminutovky to bylo o dvě branky. Rána Jiřího Ondruška od modré čáry skončila v síti. Skvělou práci před brankovištěm odvedl Jan Knotek, jenž Ondruškův pokus lehce tečoval, a proto si zapsal svou druhou trefu v utkání. Následně se až do komerční přestávky hrálo bez brankových příležitostí. Ve 29. minutě se po ráně Bittena k dorážce dostával Dej, avšak olomoučtí obránci jej stačili zablokovat. Vzápětí musel do práce domácí gólman Dolejš, který sérii ran Hanáků zastavil. Chvíli před koncem úvodní poloviny řádné hrací doby zamířil na trestnou lavici Řezníček.

V oslabení se do úniku dral Bambula, jenž byl na poslední možnou chvíli zastaven Illéšem. Už po konci vítkovické přesilovky Konráda zaměstnal Dej, slovenský brankář uspěl se zákrokem maskou. Zhruba čtyři minuty před pauzou se do přečíslení dvou proti jednomu dostala dvojice Jan Káňa - David Krejčí, jenže výměna kotouče se jim nevydařila dle představ. O pár vteřin později se celá akce téměř opakovala. Krejčí mezi kruhy našel Káňu, jehož přihrávku nedokázal dorazit Lukáš Nahodil. V závěru periody se ostrou střelou od modré čáry prezentoval Koch, černou gumu do branky nedostal.

Na začátku třetí třetiny si Vítkovice vytvořily velký tlak. Nejprve orazítkoval tyč Petr Fridrich a hned následně nebezpečně střílel Ruslan Pedan. Ještě veseleji v táboře Hanáků mohlo být po pumelici Tomáše Černého, lapačka Dolejše však byla v pohotovosti. Ve 48. minutě pálil z pravého kruhu těsně vedle domácí brány Jakub Navrátil. Následně se musel mít na pozoru Branislav Konrád, který pochytal celou řadu vítkovických střel. Kohouti se poté osvobodili za cenu zakázaného uvolnění.

V polovině třetí periody musel Ondrušek usednout na trestnou lavici. Největší šanci si v početní převaze domácích vytvořil Hruška, kterého však Konrád zastavil. Šest minut před sirénou zamířil podruhé v krátkém sledu olomoucký kapitán za katr. Nepříjemnou střelou z mezikruží se připomněl Guman, avšak Konrád se činil. Se zbývajícím časem početní nevýhody se Olomouc popasovala na jedničku, a tak se průběžný stav nezměnil. V úplném závěru to Ostravané zkusili bez brankáře, ale větší tlak si nevytvořili. Kohouti díky zasloužené výhře 3:1 sérii vyrovnali.

OHLASY

Miloš Holaň (HC Vítkovice Ridera): „Zápas byl podle mě rozhodnutý už v první třetině, kdy jsme udělali dvě obrovské chyby. Nepokryli jsme si hráče v brankovišti. Ve třetí třetině jsme možná měli optickou převahu, přesilové hry, ale bohužel ani jednou jsme to nevyužili. Olomouc si výsledek zaslouženě ubránila a odváží si jeden bod.“