Report ze zápasu VIT vs. OLO (3:0)

HC Vítkovice Ridera

logo

3:0

(1:0, 1:0, 1:0 )

logo

HC Olomouc

V úvodním střídání trávili čas v útočném pásmu Hanáci, ale k první střele se dostal Lakatoš, proti kterému Lukáš zakročil. Následně nebezpečně střílel Dej, na kterého navázal tlakem před brankou Kalus. Po vyloučení Řezníčka byli domácí blízko ke vstřelení branky, nicméně Lakatošova dělovka orazítkovala břevno. Elitní útočník extraligy posléze měl před sebou poloprázdnou klec, ale Lukáš se fantastickým zákrokem vyznamenal. Na konci oslabení však nebezpečně pálila také Mora, jenže Káňa prostor nad vyrážečkou Stezky nenašel.

Na konci 8. minuty se připomněl Strapáč, jenž využil podklouznutí Kocha a zprava se řítil na kruh, Stezkův beton byl však v pohotovosti. Na druhé straně přihrávku zpoza brány vymyslel Marosz, avšak Krejsa nechal vyniknout Lukáše. Vítkovice vstřelily první gól v čase 10:21, kdy se po levé straně rozjel Lakatoš, jehož pobídku proměnil v gól Petr Fridrich – 1:0. Záhy hrála Olomouc další oslabení, ale jedinou větší možnost si vytvořil Marosz střelou z kruhu. Také hosté šli do početní výhody, ve které byli nebezpeční. Nejprve tečí zahrozil Nahodil, jenž se snažil usměrnit Dujsíkovu pobídku. Velkou příležitost měl Káňa, útočník s číslem 9 však trefil Mikuše a poté se černá guma dokutálela ke Stezkovi. V závěru třetiny ještě Kalus napálil v úniku tyč.

Ve 22. minutě musel zamířit na trestnou lavici Navrátil, poněvadž Mora hrála v šesti. Ostravané se tentokrát z přesilovky prosadili, když Peter Krieger z levého kruhu vymetl horní růžek – 2:0. Kohouti se posléze zvedli a vytvořili si několik zajímavých závarů. Nejprve tvrdě střílel od modré čáry Dujsík a krátce po něm se prodral k ráně z kruhu rychlonohý Bambula. Na druhé straně hrací plochy se ukázal Kalus, jehož průnik do otevřenější obrany skončil sraženou střelou do ochranné sítě. Ridera se následně dostala do úniku dvou proti jednomu, zakončení vzal na sebe Lakatoš, ale zamířil do hrudi gólmana.

Velký tlak si Mora vytvořila při následné přesilovce. Po nepřehledné situaci na brankovišti přistrčil Kunc puk těsně nad horní tyč. Na betonech Stezky skončily rány Navrátila a Škůrka, načež z mezikruží vystřelil do připravené lapačky vítkovického brankáře Kunc. Olomouc si počínala aktivně také po skončení přesilovky, tři rány Dujsíka v řadě ovšem nezamířily do cíle. Z vrcholu kruhu pak nahazoval Káňa, puk se od nohy Olesze odrazil ke Škůrkovi, kterému ale v zakončení zamezil Gewiese. Závěrečná minuta prostřední periody ale patřila Vítkovicím. Nejprve těsně přestřelil Dej a krátce po něm prověřil Lukáše z mezikruží pálící Bukarts.

Na začátku třetí části Hanáci přežili přesilovku soupeře, ale ve 46. minutě stejně inkasovali potřetí. Kovář přihrál na kruh Stehlíkovi, který kvalitní křížnou přihrávkou našel Petra Chlána, jenž trefil šibenici Lukášovy svatyně – 3:0. Hosté mohli odpovědět o chvíli později. Kalus totiž fauloval Nahodila a nařízeno bylo trestné střílení. K puku se postavil sám faulovaný, který ale mezírku mezi betony Stezky nenašel. Posléze měla Mora další možnost, v úniku dvou na jednoho se ocitl Anděl, nicméně brankový prostor z jeho hole trefen nebyl.

Zhruba v polovině třetiny zkusil štěstí Mácha, beton Stezky byl však opět pohotový. Na druhé straně vybídl Lindberg zpoza brány Kováře, jehož tvrdá rána se odrazila od břevna zpět do hry. V závěru utkání se už ani jeden celek do větších šancí nedostával, a proto Vítkovice porazily Olomouc 3:0.

OHLASY

Miloš Holaň (HC Vítkovice Ridera): „Odehráli jsme velice dobré utkání, po pauze je to vždy taková neznámá. Řekli jsme si, že budeme trpěliví. To se nám dařilo, až na výpadek ve druhé třetině, kdy jsme se dostali pod tlak. Byla tady vynikající atmosféra, fanoušci nás hnali a Aleš Stezka chytal velice dobře.“