Report ze zápasu OLO vs. HKM (5:0)

HC Olomouc

logo

5:0

(1:0, 3:0, 1:0)

logo

Mountfield HK

Po sedmadvaceti sekundách se do nebezpečné pozice dostal Bambula, jehož střela po ledě zůstala mezi betony gólmana Růžičky. Následně za brankou soupeře zapracoval Plášek, který přihrál Ondruškovi, jehož rána zapadla na hruď královéhradeckého muže v masce. Posléze se Východočeši dostali do přečíslení, avšak střílející McCormack trefil jen před sebou stojícího obránce. Hanáci byli i nadále aktivní, několik střeleckých pozic si vytvořil obránce Lukáš Mareš, jenže skóre neotevřel.

V 9. minutě byl nebezpečný hostující Pavlík, Lukáš vyrazil touš maskou. K další střele od modré čáry se dostal Ondrušek, jeho projektil tečoval bránící Doležal, a proto měl Růžička se zákrokem lapačkou docela problémy. Diváky zvedl ze sedadel Rostislav Olesz, který si krásným žonglováním ve vzduchu obhodil tři hráče a pak z pravé strany vypálil jen do boční sítě. Gólová radost ale proletěla plecharénou o chvíli později, kdy si rychle vyměnil touš Plášek s Kuncem a posledně jmenovaný našel před prázdnou klecí Jakuba Navrátila – 1:0. V dalším průběhu třetiny se Hradec snažil vyrovnat, ztroskotával však na pozorném Lukášovi.

Druhou třetinu kohouti odstartovali nejlépe, jak mohli. Ondruškovo nahození od modré čáry precizně tečoval Rostislav Olesz. Hosté si sice vyžádali trenérskou výzvu, ale rozhodčí nakonec stejně ukázal na středový kruh – 2:0. Následně byl východočeský celek aktivní na brankovišti, dorážka Kellyho Klímy se neujala. Snížit mohli i Marcel s Blainem, Mora však odolala.

Ještě veseleji bylo na Hané o chvíli později, kdy Jiří Ondrušek vystihl nepřesnou přihrávku Lalancettea a z mezikruží prostřelil Růžičku – 3:0. Aby toho nebylo málo, domácí se radovali ještě jednou, když hromadu prostoru dostal na vrcholu kruhu přesně pálící Jan Káňa – 4:0. Defenzíva Hradce nestíhala, pátou trefu Olomouce mohl přidat Knotek, ale v přečíslení byl po přihrávce Káni zablokován. Na konci periody se ještě připomněl Plášek, po jehož zadovce se uvolnil Navrátil, jenž ale místo u přední tyče nenašel.

Po současném vyloučení a trestu pro Blaina hrála Mora na začátku třetí periody přesilovku čtyři na tři. Dvě skvostné přihrávky do prázdné brány vymyslel Knotek, ale Navrátil a Dujsík promáchli. Následoval obrovský tlak Moravanů, po kterém Plášek dotlačil černou gumu za brankovou čáru, ale hvizd sudího přišel ještě před dosažením branky. Hned následně se Kelly Klíma pustil do Lukáše Nahodila. Několik šarvátek vzniklo i o pár minut později. Celou situaci vyprovokovali Blain s Lalancettem, kteří Kuskovi vysekli po přerušení hokejku.

V závěrečné pasáži utkání byly k vidění další pěstní souboje. V 59. minutě navíc přidal pátou trefu Jan Knotek, a tak svěřenci trenérů Tomajka a Žabky ani ve druhém vzájemném utkání nedovolili Hradci Králové vstřelit branku – 5:0.

OHLASY

Boris Žabka (HC Olomouc): „Po nevydařeném zápase s Kladnem jsme udělali maximum, abychom se vrátili k naší hře. Chtěl bych kluky pochválit a zároveň jim poděkovat, že po takovém zápase jsme dokázali vyhrát. Výborní diváci nás hnali dopředu. Po druhém gólu jsme z toho trošku vypadli, byla tam pasáž, ve které si soupeř vytvořil šance, ale díky naší obětavosti jsme to dokázali ustát. Zápas rozhodl třetí gól.“