Report ze zápasu LIT vs. OLO (5:3)

HC Verva Litvínov

logo

5:3

(0:1, 2:2, 3:0)

logo

HC Olomouc

V úvodních minutách hry byli domácí značně aktivnější, nebezpečnou akci vytvořil například Pawel Zygmunt, jehož pokus z levého kruhu letěl jen těsně vedle bližší tyče. Přesto to byla Mora, která se radovala jako první. Jan Káňa využil špatného střídání Vervy, když se sám vydal do útočného pásma, kde od levého mantinelu vyslal z otočky skvělý pas na osamoceného Jana Bambulu, který se ránou z první přesně trefil do protějšího růžku Zajíčkovy klece. Hned nato mohl Litvínov vyrovnat, Matúš Sukeľ nastřelil pouze brankovou konstrukci olomoucké svatyně. Zajímavou příležitost měl na své holi Jakub Navrátil, jeho pokus z mezikruží však Zajíček i přes zacloněný výhled stačil úspěšně vyrazit. Na konci první dvacetiminutovky ještě zahrozil Patrik Zdráhal, obrana Hanáků se ale stačila včas vrátit a nebezpečný průnik litvínovského útočníka zastavit.

Na začátku druhého dějství Hanáci svého soupeře zamkli v útočné třetině, žádnou šanci si sice nevytvořili, nicméně díky nedovolenému zákroku na Jana Bambulu si alespoň mohli zahrát v početní výhodě. Chemikům se nejdříve podařilo několikrát vyhodit, avšak poté se Olomouc konečně usadila. Po kombinaci na modré kotouč nepříjemně poskakoval před litvínovskou klecí, až se dostal přímo na hůl Rostislava Olesze, který ho jednoduše doklepl do sítě.

Vzápětí mohl Litvínov odpovědět, nebráněný Patrik Demel však ze slotu trestuhodně napálil puk přímo do Jana Lukáše. Zvýšit své vedení o další branku mohli Kohouti ve druhé přesilovce. Krásnou individuální akci předvedl Jan Bambula, jenž si obešel napadajícího hráče a zakončil z levého kruhu, jeho pokus šel ale nad horní tyč. Po skončení oslabení nastřelil Litvínov další tyč, tentokráte z hole Radima Šaldy. Na druhé straně zahrozil Jan Káňa, Zajíček se proti jeho střele stačil včas přesunout.

V čase 32:25 využil litvínovskou přesilovku ránou z první od modré čáry Ralfs Freibergs, čímž se postaral o kontaktní branku. Za chvíli se do samostatného úniku vydal Jakub Navrátil, avšak forhendovou kličkou litvínovského strážce svatyně nepřekonal. Hned za ním ale byl připravený Adam Rutar, jenž hrací předmět doklepl do horních pater Zajíčkovy svatyně. Verva s odpovědí nečekala dlouho. Za 75 vteřin se na modré napřáhl Jan Strejček, Jan Lukáš přes zacloněný výhled nic neviděl, a tak na jeho tvrdý projektil nedokázal zareagovat.

Závěrečnou část hry otevřel dobrou šancí Patrik Zdráhal, který lehce tečoval nahození Andreje Kudrny, kotouč proletěl těsně vedle pravé tyče Lukášovy brány. V 47. minutě bylo srovnáno. Po chybě Davida Škůrka si domácí vytvořili velký tlak, Andrej Kudrna sjel s pukem z pravého kruhu na střed, odkud přesně zamířil mezi tři tyče. Psal se čas 54:13, když Chemici dokonali svůj obrat. Andrej Kudrna se rozjel po pravé straně a z kruhu vystřelil mezi betony Jana Lukáše. Gólman s číslem 29 nestihl utěsnit malou skulinku mezi nohy, kotouč se pod ním pomalu dokutálel až za brankovou čáru.

Olomouc potřebovala začít okamžitě okupovat útočné pásmo, naopak se však musela opět bránit proti akci Patrika Zdráhala, jenž se na její klec vydal úplně sám. Zbývaly více jak dvě minuty do závěrečné sirény, když se trenéři Mory rozhodli odvolat Jana Lukáše z brány. Hanáci se usadili v útočné třetině, jeden z hráčů tečoval nahození od modré, puk se ale do brány nevešel. Poté se černé pryže ujal Matúš Sukeľ, jenž zpečetil vítězství svého celku trefou do prázdné brány. Olomouc tak šestou výhru v řadě nad Litvínovem nepřidala, po zaváhání ve třetí třetině nechává všechny body soupeři.

OHLASY

Karel Mlejnek (HC Verva Litvínov): Máme obrovský respekt k soupeřům, kteří hrají v horní polovině tabulky. A že tam hraje i Olomouc, to rozhodně není náhoda, je to individuálně velice silný mančaft v osobních soubojích, v útočném pásmu na kotouči, dobře hrají v předbrankovém prostoru, takže jsme se snažili co nejlépe připravit. Se vším respektem k nám i soupeři to pro nás bylo velice těžké utkání. Je pozitivní zpráva, že se nám po dlouhé době podařilo dotáhnout do vítězného konce i utkání, které se nevyvíjelo dobře a museli jsme ho otáčet.