Report ze zápasu OLO vs. SPA (0:1)

HC Olomouc

logo

0:1

(0:1, 0:0, 0:0)

logo

HC Sparta Praha

Zhruba po třiceti sekundách si před bránu Sparty najel Rutar, jehož teč ale Kovář udržel na betonech. K první střele se hosté dostali na konci 4. minuty, kdy z pravé strany pálil Řepík, Konrád si nadvakrát poradil. Mora si vytvořila tlak před brankou Pražanů, Strapáčova rána z otočky se však neujala a hned následně musel zamířit na trestnou lavici Olesz. Sparta využila první početní výhodu velice rychle, k Davidu Tomáškovi se odrazila černá guma a útočník hostů s číslem 96 na zádech se nemýlil.

Olomouc mohla vyrovnat o pár minut později. Nahodil pádil sám na gólmana, ale ve snaze procpat touš mezi betony neuspěl. Tribuny ožily také z další akce, kdy puk poskakoval na brankovišti, jenže dorážka nepřišla. Mora měla ve druhé polovině první části více ze hry, ale Klimek nebo Knotek své možnosti nevyužili. Sparta na soupeře zatlačila okolo 17. minuty, kdy Branislav Konrád musel předvést několik důležitých zásahů, domácí podruhé neinkasovali. Krátce před přestávkou mohl srovnat Strapáč po prostrčení od Olesze, jenže Kovář se ramenem činil.

Ve druhé periodě se nejprve připomněl Řepík, který vybídl na pravém kruhu Horáka, proti jehož ráně se Konrád vytáhl. Kapitán Sparty posléze vystřelil z jízdy, slovenský brankář ve službách Mory opět dával pozor. V době, kdy se hrálo ve čtyřech na obou stranách, předvedl pěknou individuální akci Tomášek, avšak na poslední chvíli jej zastavil pozorný Černý. Svůj um ukázal také David Vitouch, jenž se obtočil okolo brány a následně minul. Okolo 30. minuty viděli diváci strhující akce na obou stranách. Nejprve před Konrádem neuspěl Konečný, načež na opačné straně kluziště vyjel z brány Kovář, ale Nahodil to nepotrestal.

Poté se dvěma ostrými střelami prezentovali Plášek a Škůrek. Poprvé v zápase šla Sparta do čtyř kvůli vyloučení Moravčíka. Mora si vytvořila velký tlak, Orsava hned třikrát ohrozil klec Pražanů, ale Kovář předvedl skvělé zákroky. Už po skončení domácí přesilovky ale vystrčili růžky také hosté, když Erik Thorell vybídl u zadní tyče Tomáška, jehož střela těsně minula cíl. Při vyloučení Řepíka si kohouti zhruba minutu před druhou sirénou vytvořili velkou šanci. Musilova křížná pobídka našla Pláška, jehož pokus z první ale zlikvidoval Kovář.

Na začátku třetí třetiny byla Mora aktivní, několikrát ohrozila Kovářovu branku. Při vyloučení Tomáška se ovšem do výhodnějších střeleckých pozic už nedostala. To musel napravit až od modré čáry pálící Švrček, avšak o pár centimetrů minul přední tyč. Při dalším Tomáškově trestu se ke střele od modré čáry odhodlal Ondrušek, rána byla ovšem přizvednuta do ochranné sítě. Na konci oslabení zahrozil Konečný, který z pravého křídla netrefil horní růžek. V 51. minutě bylo rušno před Konrádem, na brankovišti totiž dvakrát dorážel Buchtele.

Necelé čtyři minuty před koncem třetí části usedl na trestnou lavici Navrátil, který podrazil unikajícího hráče v tmavém dresu. Sparta v přesilovce spíše kontrolovala své vedení, jedinou vážnější střelu měl na svědomí z mezikruží Řepík, ale zkušený útočník brankový prostor netrefil. Pětasedmdesát vteřin před sirénou přišel na řadu oddechový čas, po kterém Konrád usedl na střídačku. Pěkný průnik pravou stranou předvedl Musil, jenž na brankovišti vybídl Knotka, který ale touš nezvedl dostatečně vysoko. Pak už časomíra doběhla do svého konce, a proto tři body získali po výhře 1:0 hosté.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): „Dnes to byl těžký a vyrovnaný zápas, ve kterém nakonec Sparta byla o jeden gól lepší. Určitě jsme nebyli horším týmem. Vytvořili jsme si šance, ale nedá se vyhrát bez vstřeleného gólu. Nevyšly nám zejména přesilové hry. V jedné z nich jsme si ale vytvořili vyloženou šanci, kterou jsme měli proměnit. V poslední části jsme pak málo stříleli a málo chodili do prostoru před brankou.“