Report ze zápasu OLO vs. PCE (3:2)

HC Olomouc

logo

3:2p

(0:1, 1:1, 1:0 - 1:0)

logo

HC Dynamo Pardubice

Po minutě zamířil na trestnou lavici domácí Klimek. Pardubice se hned dostaly do šance, když Sedlák vybídl v tandemu Říčku, jenž orazítkoval tyč. Posléze se osamocen před brankovištěm Hanáků objevil Kousal, ale Lukáš zasáhl betonem. Olomoucký gólman dokázal zlikvidovat i následný bekhendový pokus kapitána Poulíčka. Dynamo mělo v úvodních pěti minutách velký tlak, skórovat mohlo při střele Hrádka, kterou lehce tečoval Mareš, jenže ani v tomto případě Lukáš neinkasoval. V 7. minutě se Mora dostala do kvalitní pozice zásluhou Mareše, Navrátilovy dorážky se ale neujaly. Kohouti zahrozili i díky Rutarovi, po jehož ráně došlo k dorážce, která šla nad horní tyč.

Největší šanci Olomouce v první třetině měl na hokejce Plášek. Mladý forvard se objevil sám mezi kruhy, ale jeden z beků ránu srazil do ochranné sítě. V čase 9:51 se hosté dostali do vedení. Tomáš Hyka předvedl ve středním pásmu skvělé zpracování, následně si narazil se Sedlákem a poté brilantně vystřelil z první - 0:1. Ve 13. minutě vystřelil kousek za útočnou modrou čárou Olesz, brankář Will si ale poradil. Stejně tak uspěl i proti následné dělovce Dujsíka z vrcholu pravého kruhu. Připomněl se také Bambula, jehož střílená přihrávka našla Káňu, který ale zamířil pouze do tyče. Z protiakce zahrozil Vondráček, pro Lukáše se však nejednalo o těžší zákrok.

Na začátku druhé třetiny byly k vidění šance na obou stranách. Bambula vybídl na levém křídle rozjetého Káňu, který ale těsně minul bližší tyč. Velkou šanci měly k dispozici Pardubice, Kousal se zjevil sám před Lukášem, ale klička do bekhendu mu nevyšla, olomoucký brankář se zaskvěl. Hodně prostoru v útočném pásmu dostal Nahodil, jehož tvrdou ránu Will vyrazil. Také do další příležitosti Mory se zapojil Nahodil, jenž připravil pozici pro Rašnera, který ale nevyzrál na pardubického muže v masce. Na začátku 30. minuty předvedlo Dynamo rychlou souhru, přičemž do úniku se dostal Sedlák, ale Lukáš dokázal rychle zaklapnout své betony.

V čase 29:55 se kohouti dočkali vyrovnání! Anděl před Willem zvolil dlouhý blafák a poté poslal touš na brankoviště, kde se k úspěšné dorážce dostal Tomáš Dujsík - 1:1. Rázem byli Hanáci na koni a poprvé do vedení mohli jít zhruba o tři minuty později, Knotkova rána se ale o pár centimetrů neujala. Připomněl se také Švrček se svou dělovkou od modré čáry. Následně ale útočilo už Dynamo, ke střele z dobré pozice se dostal Říčka, avšak touš se po několika odrazech dostal mimo tři tyče. Mora měla po faulu Poulíčka k dispozici první přesilovku, kterou ovšem nevyužila a záhy Pardubice trestaly. Zeman vybídl na pravé straně útočného pásma volného Roberta Říčku, který zavěsil do bližší šibenice - 1:2.

Třetí část hry načal aktivněji první celek extraligové tabulky. Čerešňákovu nebezpečnou přihrávku si u zadní tyče našel Zohorna, jehož rychlé zakončení ale zastavil Navrátil. Kvůli vyloučení Rašnera hráli domácí druhé oslabení, což byla voda na mlýn pro Pardubice. Čerešňák nejprve našel Kousala, který nepřekonal Lukáše. Zajímavý projektil vyslal i Cienciala, ale výsledek byl stejný. Už při návratu domácího obránce na led se k ráně od modré čáry dostal Říčka, dvě následné dorážky Sedláka byly hodně nebezpečné. Díky aktivnímu Bambulovi kohouti vybojovali vzápětí přesilovku za faul Dvořáka.

Početní převaha byla okamžitě využita! Ondrušek nabil na pravý kruh Janu Káňovi, jehož dělovka zaplavala přesně do vzdálenější šibenice – 2:2. Na konci 53. minuty se pěknou individuální akcí prezentoval Bambula, zakončení útočníka s číslem 72 na zádech si ale Will našel. Následně za brankou Dynama zabojoval Kusko, který před brankou našel Navrátila, jenž ale nadvakrát před pardubickým brankářem neuspěl. Skvěle hrající hostující Sedlák se dostal do další šance. Rychle si převzal touš na útočné modré čáře a po ledě nebezpečně vystřelil. Na konci třetího dějství se hrál naprosto vyrovnaný hokej. Rozhodnout mohla rána Rutara, přizvednutý pokus ovšem zaplaval pár centimetrů nad horní tyč.

Na konci řádné hrací doby už žádná další branka nepadla. Na začátku prodloužení zahrozila Káňova přihrávka, která našla Ondruška, jehož teč Will pohlídal. Vzápětí zamířil na trestnou lavici Zohorna po faulu vysokou holí. Olomouc také tuto přesilovku využila velice rychle! Křížný pas Káni si našel na levém kruhu rychle pálící Lukáš Nahodil, jenž rozhodl – 3:2. Mora tak proti silným Pardubicím bere veledůležité dva body.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): „Nezačali jsme tak dobře jako Pardubice, soupeř nás zatlačil hned ze začátku. Měli jsme problémy s jeho pohybem, dohrával nás, nevyhrávali jsme souboje a byli jsme málo na kotouči. Od druhé třetiny jsme to trošku zvedli a díky tomu jsme vyrovnali. Na konci druhé třetiny jsme měli přesilovku, ale hned po ní Pardubice skórovaly. Musím říct, že to byl hodně těžký zápas, ne nadarmo jsou Pardubice první. Jejich hra je kompaktní a strašně těžko se proti nim soupeři prosazují. Jsme rádi za dva body. To jsou body, které se často nezískávají.“